در مقاله با چه کسانی نباید ازدواج کرد به این موضوع پرداختیم که تشکیل زندگی با فردی که اختلال روانی درمان نشده دارد بسیار مشکل ساز است. شخصیت مرزی هم یکی از این اختلالات روانی محسوب میشود. شخصی که به این بیماری دچار است رفتارهای نامتعادلی دارد. برای مثال فرد اوایل آشنایی هیجانات غیرمعقولی دارد که توانایی کنترل بر روی آنها را ندارد. او از شما یک بت میسازد و ادعا میکند جوری عاشقتان است که انگار قبل از این همانند شما را هرگز ندیده است. در واقع شما در برابر تمامی واکنشهای او گیج میشوید. تشخیص اختلالات روانی تنها با مصاحبه بالینی و نتایج تستهای شخصیت که توسط مشاور گرفته میشود، مشخص میگردد. به همین دلیل نباید با دیدن چند مورد بر روی یک شخص برچسب اختلال بچسبانیم. برای این کار باید تنها از روانشناس متخصص کمک بگیریم. به همین دلیل است که مشاوره پیش از ازدواج به تمامی زوجها توصیه اکید میشود. در این مطلب سعی داریم به عواقب ازدواج با یک فرد شخصیت مرزی بپردازیم. در ابتدا بهتر است بیشتر با خود این اختلال آشنا شویم.
اختلال شخصیت مرزی چیست؟
در اختلال شخصیت مرزی فرد دائما بر روی یک لبه مرز راه میرود و هر آن امکان دارد بر روی لبه دیگر سقوط کند. این اختلال در زنان بیشتر رخ میدهد و زیر مجموعه روان پریشی جای میگیرد. این افراد دائما در حال تغییر خلق و خو و رفتار هستند. برای مثال در یک لحظه شاد و خوشحال هستند اما بعد از مدتی در یک لحظه افسرده و غمگین میشوند. چرخش سریع احساسات و عواطفی ناپایدار به صورت مشهود در آنها دیده میشود.
شخصیت مرزی برای ازدواج نامناسب است؟
علاقه به آسیب زدن به خود
گاهی این افراد به خود صدمه میزنند و در تعریف ماجرا احساس خوشایندی دارند. برای مثال برای او هدیه یک لباسی میخرید و اصرار دارید که او بپوشد اما از این کار خودداری میکند اما یک روز دیگر به طور اتفاقی زمانی که آستین لباسش کوتاه است آثار جراحت چاقو و یا جای سیگار را میبییند. این شخصیت جراحات را پنهان میکند اما اگر مجور به اعتراف باشد آن را با لذت تعریف میکند.
ابری یا آفتابی! نوسانات شدید خلقی
شما نمیدانید چگونه با یک شخصیت مرزی رفتار کنید. او به نحو باثباتی، بیثبات است. همین موضوع سبب میشود فردی غیرقابل پیش بینی باشد. در رابطه با یک آدم مرزی بسیار گیج میشوید که چگونه باید برخورد کنید.
ترس از طرد شدگی
این اشخاص میتوانند بسیار صمیمی و خونگرم باشند اما تا زمانی که حس طرد شدگی نکنند. کافی است روزی کمی بیحوصله باشید یا برای مثال نگران مسائل کاریتان باشید. او یک مسئله کوچک را به فاجعهای تبدیل میکند که تو من را دوست نداری و به من بیتوجهی میکنی. به قدری این موضوع را ادامه میدهد تا به یک دعوا و عصبانیت ختم شود.
از عرش به فرش
اختلال شخصیت دنیای سیاه و سفید است. حد وسط برای آن اشخاص تعریف نشده است. برای مثال روزی با شما به قدری مهربان است که به دنبالتان میآید درب ماشین را برایتان باز میکند، شما را به بهترین رستوران شهر میبرد، برایتان هدیه گران قیمت میخرد اما در روزی دیگر به قدری انتقاد میکند که گویی از شما متنفر است.
رفتارهای پرخطر در شخصیت مرزی
این افراد غیرقابل پیش بینی و گاهی فاجعه ساز هستند. برای مثال با همسرتان از پارکینگ بیرون میآیید و راننده در کوچه نمیایستد تا شما خارج شوید. او ماجرا را به این جا ختم نمیکند. به دنبال راننده میافتد، لایی میکشد و با سرعت خودش را به آن ماشین میرساند تا فحش و ناسزا بگیید. در زمانی که شما بسیار متعجب شدهاید به قدری مهربان میشود و از شما عذر خواهی میکند تا از دلتان در بیاورد.
برزخ در تصمیم گیری جدایی یا ازدواج
شخصیت مرزی اقدامهای ترسناک و دیوانه واری انجام میدهد. به همین دلیل تا شما تصمیم جدایی را مطرح میکنید، رفتارهایش آزار دهندهتر میشود. او هر کاری میکند تا شما طردش نکنید. از بازی با احساسات و یادآوری خاطرات خوش تا تهدید به خودکشی. زمانی که به دنبال دلیل رفتار او هستید متوجه اوضاع نابه سامان خانوادگیاش میشوید و از سر دلسوزی و ترحم رابطه را ادامه میدهید.
مداد رنگی هیجانات
او بر روی هیجاناتش به هیچ وجه کنترلی ندارد. برای مثال شب بسیار خوبی را با یکدیگر میگذرانید ولی صبح رفتاری سرد خشک با شما دارد. انگار نه انگار که دیشب عشق بازی خوبی را با هم تجربه کردید. یک روز احساس میکند قدرتمند است و کلی اهداف بلند بالا دارد و روز دیگر حس ناتوانی و عجز را تجربه میکند. با کوچکترین بی توجهی از جانب شما مضطرب میشود و به هم میریزد. او در اکثریت مواقع شما را دلیل رفتاری عجیب و پریشانی خود میداند. از آنجایی که دوست ندارد شما متوجه شوید که چقدر بهتان نیاز دارد، رفتاری همراه با خشم را در پیش میگیرد تا ناراحتیاش را پنهان کند.
قطع رابطه یا نجات دهنده
به مرور زمان متوجه میشوید نه تنها رفتارش بهبود پیدا نکرده است بلکه به شما خیانت میکند و به مصرف الکل و مواد هم روی آورده است. در این زمان درخواست طلاق میدهید. اما بعد از مدتی متوجه میشوید بارها خودکشی کرده است و حال مساعدی ندارد. این بار سعی میکنید به روش اصولیتری به پیش متخصص بروید تا اختلال را درمان کند. همچنین خودتان برای آگاهی از مهارتهای ارتباطی بیشتر به جلسات مشاوره خانواده میروید.
سوالات متداول
اختلال شخصیت مرزی قابل درمان است؟
برای درمان اختلال شخصیت مرزی دو روش دارویی و روانی وجود دارد. در این بیماری روشهای دارویی به تنهایی توصیه نمیشود. روشهای غیردارویی مانند درمان شناختی، روان درمانی، طرحواره درمانی اثرگذاری بیشتری دارد.
از چه طریقی میتوان اختلال شخصیت مرزی را در فرد تشخیص داد؟
برای تشخیص تمامی اختلالات از جمله شخصیت مرزی تستهای روانی متعددی وجود دارد. پرسشنامه چندوجهی مینه سوتا از جمله مهمترین آنهاست.
سخن آخر:
پیش از ازدواج برای انتخاب همسر مناسب باید تمامی جوانب از جمله سلامتی روانی را بررسی کنیم. یک فرد غیرمتخصص شاید نتواند به تنهایی از پس این موضوع بربیاد به همین دلیل است که ضرورت کمک گرفتن از مشاوره پیش از ازدواج دیده میشود. اختلال شخصیت مرزی یکی از اختلالات روانی است که در ازدواج چالشهای متعددی را برای طرفین به دنبال خواهد داشت.