تست MMPI | ویژگی‌های شخصیتی و تشخیص اختلالات روانی

روانشناسان از این ازمون برای تشخیص ویژگی‌های شخصیتی و شناسایی اختلالات روانی استفاده می‌کنند.

تست شخصیت چند وجهی مینه سوتا که با نام مختصرام ام پی آی (mmpi) شناخته می‌شود، مانند تست نئو یکی از محبوب‌ترین، معروف‌ترین و پر استفاده‌‌ترین تست‌های روانشناسی در سراسر دنیا می‌باشد. آزمون mmpi به علت اعتبار بالایی که در علم روانشناسی دارد از محبوبیت زیادی برخوردار است و بیش از ۵۰ کشور آن را به زبان خود ترجمه کرده‌اند. زمانی که این تست در کشورمان ترجمه شد به دلیل تفاوت فرهنگ غربی و فرهنگ ایرانی گروهی از روانشناسان و روان سنج‌ها با توجه به تخصصی که داشتند این آزمون را بومی سازی کردند. یعنی این تست را با توجه به شرایط فرهنگی کشور ایران در دسترس مراکز روان درمانی و پژوهشی قرار دادند.

کاربرد تست MMPI

آزمون MMPI برای تشخیص بیماری‌های روانی، نوع و شدت آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. متخصصان روان‌درمانی با استفاده از اطلاعات به دست آمده از این پرسشنامه، مناسب ترین درمان را برای مراجع انتخاب می‌کنند. دیگرموارد استفاده از تست ام ام پی آی:

  • مشاوره پیش از ازدواج
  • مشاوره خانواده
  • شناسایی ویژگی های شخصیتی فرد
  • تشخیص اختلالات روانی
  • مشاوره قبل از استخدام
  • مشاوره برای امور قضایی
  • اختلافات زناشویی
  • کمک به انتخاب بهترین مسیر درمان

مزایای تست ام‌ ام‌ پی‌ آی

آزمون mmpi جزو نخستین پرسشنامه‌های کاملی است که علاوه بر مقیاس‌های محتوایی، مقیاس های اعتبار و روایی نیز دارد. این امکان، امتیاز بالایی برای اعتباربخشی به این تست فراهم می‌کند. چرا که آزمونگر کاملا متوجه می‌شود که آزمودنی با دقت و صداقت به سوالات جواب داده است یا خیر؟

مواردی مثل: میزان درک سوالات، میزان دقت، اضطراب، دغل بازی، قصد گمراهی، دروغ سنجی، تحریف واقعیت، اشکال در قضاوت افراد در این آزمون نمایش داده می‌شود. برخی از اوقات مراجع سعی بر این دارد که خودش را بهتر از شرایطی که دارد نشان دهد. این مورد را گاهی در مشاوره پیش از ازدواج مشاهده می‌کنیم که افراد سعی دارند تصویر ایده آلی از خودشان به فرد مقابل نشان دهند تا به اهداف خود برسند.

همچنین در مقابل برخی از افراد برای جلب توجه، مظلوم نمایی، گرفتن گواهی و موارد دیگر سعی می‌کنند خودشان را بدتر از شرایطی که دارند نشان دهند. در تست ام ام پی آی همه این حالات به وضوح دیده می‌شود و روانشناس در حین تفسیر کاملاً متوجه قصد مراجعه کننده می‌شود. الزام تفسیر تست‌های روانشناسی توسط یک متخصص در اینجا دیده می‌شود.

انواع تست های mmpi

تست ام ام پی آی به سه دسته تقسیم می‌شود که دو نوع آن مخصوص بزرگسالان و دیگری برای نوجوانان طراحی شده است. تست MMPI-2 این آزمون شامل ۵۶۷ سوال است که قدیمی ترین نوع تست mmpi می باشد. انتظار می‌رود آزمودنی در مدت ۶۰ تا ۹۰ دقیقه به تمامی سوالات پاسخ دهد و پرسشنامه این آزمون شامل گزینه های بله و خیر می‌باشد.

آزمون MMPI-2RF نسخه جدیدتری می‌باشد که از سال ۲۰۰۸ ارائه شده است. تعداد سوالات این نسخه جدید ۳۷۰ تا می‌باشد و همچنان در پرسشنامه گزینه های بله و خیر وجود دارد. این آزمون را می توان بین ۳۵ تا ۵۰ دقیقه پاسخ داد. MMPI-A این تست مخصوص نوجوانان می‌باشد که کمک می‌کند مشکلات اجتماعی هویتی و شخصیشان را شناسایی کنیم. برای پاسخ دهی به این نوع تست باید آزمودنی ۱۴ تا ۱۸ سال سن داشته باشد.

تشخیص اختلالات شخصیت توسط آزمون ام ام پی آی

برخی از اختلالات شخصیتی را می توان در آزمون mmpi شناسایی کرد که به سه دسته تقسیم می‌شوند:

دسته A : رفتارهای عجیب و غریب و غیر عادی که شامل اختلالات پارانوئید، اسکیزوتایپال و اسکیزوئید می‌شود.

دسته b : افراد نمایشی و دمدمی مزاج که شامل اختلالات مرزی، خودشیفتهف شخصیت نمایشی و اختلال ضد اجتماعی می‌باشد.

دسته C : افراد ترسیده و مضطرب که شامل اختلالات وسواس فکری، وابستگی و شخصیت دوری گزین می‌باشد.

بیشتر افرادی که دچار اختلالات شخصیتی شدید هستند آگاهی از شرایط خود ندارند و خود را بیمار نمی‌دانند به همین دلیل بسیار دیر برای درمان اقدام می‌کنند. عموماً زمانی به روانشناس مراجعه می‌کنند که خسارت های بسیاری را از رفتارهای خود به بار آورده‌اند. حتی ممکن است این افراد برای مشکل دیگری به پیش روانشناس مراجعه کرده باشند و در خلال روند درمان اختلالات شخصیت آنها شناسایی شود.

تفسیر و اجرای آزمون ام ام پی آی

تفسیر و اجرای این آزمون مانند تمامی تست‌های روانی دیگر به عهده روانسنج می‌باشد و برای رسیدن به نتایج دقیق باید یک متخصص روان آن را تفسیر کند تا بتوان به نتایج به‌دست‌آمده تکیه کرد. اطلاعات گرفته از این آزمون در کنار مصاحبه بالینی برای روند درمان بسیار مفید می‌باشد.

مقیاس های تست ام ام پی آی

نسخه بلند این آزمون دارای ۱۰ مقیاس بالینی و سه مقیاس روایی می باشد که در نسخه ۷۱ سوالی دو مقیاس بالینی آن حذف شده است. مقیاس‌های روایی به اعتبار سنجی نتایج آزمون کمک می‌کند.

مقیاس های روانی که شامل مقیاس F,L,K می‌باشد:

  • مقیاس دروغ سنجی (وانمود خوب): فرد در این مقیاس تلاش می‌کند خودش را بهتر از آنچه که هست نشان دهد.
  • مقیاس (وانمود بد): فرد تلاش می‌کند خودش را بدتر از آن چیزی که هست نشان دهد.
  • مقیاس انکار: فرد در طول آزمون و در زمان تکمیل پرسشنامه حالت تدافعی دارد.
  • مقیاس HS هیپو کندری: افرادی که در این مقیاس نمره بالایی می‌گیرند توجه بسیاری به مشکلات جسمی خود دارند. اغلب احساس بیماری می‌کنند و دچار اضطراب بیماری هستند. این ترس، ترسی بیمارگونه می‌باشد به طوری که در واقعیت مشکل جسمانی خاصی ندارند و هیچ پزشکی بیماری آنها را تایید نمی‌کند. اما این افراد به شدت از بیماری جسمانی می‌ترسند و شکایات جسمی بسیاری را نزد خود و اطرافیان دارند.
  • مقیاس D : این مقیاس افسردگی، وخامت، گوشه گیری و حال بد را می‌سنجد و افرادی که در این مقیاس نمره بالایی می‌گیرند از اختلال افسردگی رنج می‌برند.
  • مقیاس HY: افرادی که در این مقیاس نمره بالایی کسب می‌کنند تمایل زیادی به انجام واکنش‌های نمایشی دارند.
  • مقیاس PD: این مقیاس پرخاشگری و رفتارهای ضد اجتماعی را نشان می‌دهد.
  • مقیاس PT یا ضعف روانی: این مقیاس نشان دهنده خستگی و ضعف روانی آزمودنی می‌باشد.
  • مقیاس SC یا اسکیزوفرنی: اگر نمره این مقیاس بالاتر از ۸۰ باشد وجود اسکیزوفرنی قطعی می‌باشد و فردی که در این مقیاس نمره بالایی کسب کند عموماً احساساتی مانند: عدم درک توسط دیگران، احساس تنهایی، بی ارزشی، عدم تعلق و رفتارهای عجیب و غریب دارد.
  • مقیاس Ma : شیدایی خفیف را می سنجد و نتیجه آن درست برعکس نتیجه افسردگی است. این افراد شاد و پر انرژی تر از حد معمول به نظر می‌رسند که می توانند جز دسته مانیا به شمار آیند.

مقیاس های گفته شده تنها برخی از مقیاس‌هایی است که آزمون mmpi آنها را می‌سنجد. در زمان تفسیر و نتیجه گیری اگر نیمرخ روانی فرد عددی بین ۴۰ تا ۶۰ داشته باشد در حالت نرمال قرار دارد و اگر عدد به دست آمده بین ۷۰ تا ۸۰ باشد در حالت مشکوک و یا گرایش به بیماری روانی قرار دارد و اگر بالاتر از ۸۰ باشد بیماری در فرد قطعی است. همچنین کدهای نتیجه از این آزمون به دست می آید که هرکدام از این کدها تفسیر مخصوص به خود را دارد و دو به دو آنها را می سنجد که تنها یک متخصص روان می‌تواند کدها را تفسیر کند.

جمع بندی:

پرسشنامه شخصیت چند وجهی مینه سوتا (MMPI) یک آزمون روانشناختی است که ویژگی‌های شخصیتی و آسیب شناسی روانی را ارزیابی می کند. هدف اصلی آن، تشخیص افرادی است که مشکوک به اختلالات روانی یا سایر مشکلات بالینی هستند.

اگر در مرکزمشاوره شکرانه از شما خواسته شده است که MMPI را انجام دهید، برای آماده شدن نیازی به انجام کاری نیست. در عوض، آماده باشید که تا حد امکان صادقانه به سوالات پاسخ دهید. اگر سوالی دارید، باید زمانی که آزمونگر شرایط را برایتان توضیح می‌دهد بپرسید.

ممکن است در مورد آزمایش و احتمال تشخیص بیماری روانی نگران باشید. مهم است که به یاد داشته باشید MMPI ابزاری است که درمانگر شما برای آگاهی بیشتر از آن استفاده می‌کند و تنها وسیله شناخت نمی‌باشد. دریافت ارزیابی و تشخیص دقیق می‌تواند به شما کمک کند تا درمان مورد نیاز خود را از روانشناس دریافت کنید و با بهبود شرایط، بهترین احساس را داشته باشید.

تست‌های روانشناسی دیگر: