
گرایش جنسی برای اکثر افراد در سنین نوجوانی شروع میشود و به معنی احساس علاقه و تمایل به فردی دیگر داشتن است. عوامل بسیاری در تعیین گرایشات انسانها اثر گذار است. عوامل هورمونی، بیولوژیکی، روانشناختی و درونی به گرایش فرد جهت میدهد. افراد در سنین نوجوانی به دنبال یافتن شناخت کاملتر از خود هستند و هویت شان در حال شکل گیری است. رفتار جنسی و گرایش جنسی از هم متفاوت است. رفتار جنسی مربوط به تمایل فرد به نوع برقراری رابطه جنسی میباشد در حالی که گرایش جنسی تمایل و ترجیح فرد را نسبت به انتخاب فرد مقابلش در بر میگیرد.
هویت جنسی چیست؟
هویت جنسی که برای اولین بار در سنین ۳ الی ۴ سالگی بروز پیدا میکند به معنی شناخت فرد از امیال جنسی خودش است. زمانی که فرد برای اولین بار احساس دختر بودن یا پسر بودن را تجربه میکند. کودکان در این سن از والدین خود تقلید میکنند. برای مثال دخترها به سراغ لوازم آرایشی، لباسها، کفش پاشنه بلند مادرشان میروند و شبیه یک زن بودن را تمرین می کنند. در مقابل پسرها برای خودشان ریش و سیبیل میکشند و مرد بودن را تمرین میکنند. هویت جنسی در همانندسازی با والد جنس موافق شکل میگیرد. در کنار خانواده نوع فرهنگ، جامعه، مذهب، رفتار اطرافیان و محیطی که کودک در آن رشد میکند در تعیین هویت جنسی افراد نقش مهمی را ایفا میکند. اولین نشانه های تردید در هویت جنسی میتواند در همان سنین شروع شود.
اختلال هویت جنسی چیست؟
در یک جمله به معنی نپذیرفتن جنسیت زیستی خود و نارضایتی از آن است که به آن اختلال هویت جنسی میگویند. اختلالات هورمونی، عوامل وراثتی، عوامل محیطی و عوامل روانشناختی در این اختلال نقش دارند. این اختلال در مردها چهار درصد و در زنان دو درصد شیوع دارد. اگر به این افراد کمک نکنیم تا در مسیر درستی قرار نگیرند به دلیل فشارهای روانی و تبعیضهای اجتماعی میتوانند آسیبهای بسیاری از جمله اعتیاد، خودکشی و.. تجربه کنند.
این افراد از نوجوانی شروع به پوشیدن لباسهای جنس مخالف خود میکنند. آنها میل به نشان دادن فردی مخالف با جنسیت زیستی خود دارند و در بزرگسالی تمایل دارند با تغییر صفات ثانویه جنسی، تغییر هورمونها، عملهای جراحی، تغییرات فیزیکی در بدن خود اعمال کنند تا گرایش خود را به صورت کامل ابراز کند.
انواع گرایشات جنسی
دوجنسگرا
دوجنسگراها در پیدا کردن هویت جنسی خود سردرگم هستند و در نهایت به یکی از دو گروه دگرجنسگرا یا همجنسگرا تمایل پیدا میکنند. این افراد به میزان یکسان به هر دو جنس تمایل ندارند. آنها با مشکلات زیادی روبرو هستند و ممکن است بیماری هایی همچون ایدز . بیماریهای مقاربتی را تجربه کنند چرا که هم با همجنس خود رابطه برقرار میکنند و هم با شریک جنسی خودشان. این افراد در صورتی که ازدواج کنند ممکن است شرکای جنسی دیگری را برای خود پیدا کرده و با آنها رابطه جنسی برقرار کنند.
همجنسگرا
افراد همجنسگرا به همجنس خود گرایش دارند. در بررسی عوامل زمینه ساز این اختلال عوامل زیستی که تاکید بر ریشه در طبیعت دارد اشاره میکند همجنسگرایی در مردان میتواند به علت نبود آندروژن و در زنان به علت زیاد شدن آندروژن باشد. عوامل عاطفی و خانوادگی نیز میتواند در این موضوع دخیل باشد. همانندسازی با والدین در جهت گیری همجنسگرایی نیز نقش دارد. برای مثال مشاهده شده است که برخی از مردان همجنسگرا رابطه بیش از حد نزدیک با مادر خود دارند و فاصله بیشتری با پدر خود داشتند.
نیمه جنس گرا
افراد نیمه جنس گرا تنها زمانی که از لحاظ عاطفی و احساسی به فردی علاقه مند شوند به آن فرد میل جنسی پیدا کرده و تنها در همین شرایط به رابطه جنسی میپردازند.
زن همجنسگرا
زمانی که یک زن به زن دیگری تمایل جنسی داشته باشد و تمایلات عاطفی او نیز معمولاً معطوف به زنان دیگر باشد لزبین نام دارد.
استریت
دگر جنس گرایی یا استریت به معنی تمایل مرد به زن و زن به مرد است که از رایج ترین و طبیعی ترین گرایشات جنسی به شمار میرود. دگرجنسگرایی با عوامل بیولوژیکی، روحی-روانی، هویت جسمی وعوامل اجتماعی سازگار است. شکل گیری تمدن بر اساس دگرجنسگرایی اتفاق میافتد. روابط جنسی، روابط عاشقانه، خیالپردازی، برانگیختگی جنسی در رابطه با جنس مخالف خود اتفاق میافتد. زن و مرد در کنار یکدیگر به آرامش دست می یابند.
مزایای داشتن گرایش طبیعی جنسی و دگرجنسگرایی
افراد در جهان به دو جنس مذکر و مونث تقسیم میشود و تفاوتهایی میان این دو جنس وجود دارد. هر کدام از آنها دارای توانایی و ویژگی هایی هستند که ممکن است در جنس مخالف کمتر رشد کند و با برقراری ارتباط میان این دو این کمبود جبران شود.
افراد دیگرجنس گرا رابطه سالم با جنس مخالف خود دارند و به دلیل پذیرفته شدن در جامعه با چالشهای کمتری مواجه میشود و فشار محیطی را تجربه نمیکنند. در این شرایط از بسیاری از اختلالات روانی در امان هستند. برقراری رابطه جنسی سالم باعث میشود استرس افراد کمتر شده و حتی کاهش افسردگی را تجربه کنند. چرا که با برقراری رابطه هورمون اکسی توسین که به عنوان هورمون محبت نیز شناخته میشود ترشح بیشتری میکند و به سلامت قلب، زیبایی، تناسب اندام، کاهش درد، افزایش اعتماد به نفس و طول عمر طول بیشتر کمک میکند.
سخن آخر
بسیاری از اختلالات جنسی ریشه در مسائل روانشناختی دارد به همین دلیل زمانی که در هویت جنسیمان دچار مشکل هستیم یا نمیتوانیم انتخاب درستی داشته باشیم ضرورت دارد از یک درمانگر کمک بگیریم. مشاوره جنسی به ما کمک میکند که به شناخت کامل تری از خود برسیم و در صورت داشتن اختلالات جنسی آنها را درمان کنیم. اضطراب، افسردگی سوء استفاده جنسی و عاطفی در دوران کودکی، مشکلات میان فردی، سابقه از دست دادن می تواند در بروز ناهنجاریها و اختلالات نقش داشته باشند. روانشناس به فرد کمک میکند تا ریشه مسائل را پیدا کند و آن را به کمک خودش درمان کند. برخی از افراد زمانی که می خواهند از مسائل و گرایشات جنسی خود صحبت کنند، احساس خجالت و شرم میکنند. در این زمینه آنها میتوانند جلساتی را مشاوره تلفنی داشته باشند تا بدون خودسانسوری تمام افکارشان را بروز دهند و در صورت نیاز مشاور با آنها صحبت میکند که جلسات را حضوری ادامه دهند.