امروزه به واسطه افزایش آگاهی مردم و فضای مجازی ترنس ها آزادی بیان بیشتری برای توصیف شرایط خود و تمایلات جنسیشان دارند. به همین دلیل این روزها بیشتر شاهد دغدغههای این افراد هستیم. یکی از همین دغدغه ها مسئله ازدواج با ترنس ها محسوب میشود. افراد ترنس با محدودیتها و فشارهای بسیاری روبهرو هستند. برخی از خانواده ها با عدم آگاهی بر این باور هستند که با فشار آوردن به فرزندشان برای ازدواج با جنس مخالف، از این افکار و تمایلات همجنسگرایانه دورش کنند. بهتر است قبل از بررسی ازدواج با ترنس، کمی بیشتر درباره این افراد بدانیم.
ترنس کیست؟
کلمه ترنس از نظر معنی لغوی معنای عبور میدهد. کلمه ترنسسکشوال هم به کسی گفته میشود که از جنسیت خود عبور کرده است. ترنسها دچار اختلال هویت جنسی هستند که در کتابهای اخیر نام اختلال از روی آنها برداشته شده و اسم ملال جنسیتی را به آنها اختصاص دادهاند. افرادی که درگیر ملال جنسیتی هستند از لحاظ فیزیکی و ظاهر، هیچگونه تفاوتی با همجنس های خود ندارد اما از لحاظ روانی با جنس مخالف خود در یک سو هستند.
فروید میگوید:
«موضوع جنسی به شخصی یا چیزی بر میگردد که به آن کشش داریم و عمل جنسی در همین جهت صورت میگیرد.» یعنی فروید ماهیت روابط جنسی را به تمایلات نسبت میدهد، نه جنسیت. همچنین او به بعد روحی اشاره دارد نه جسمی.
در واقع ترنس عدم همخوانی روح و جسم محسوب میشود. این نشانهها از سنین کم و عموماً از سه یا چهار سالگی بروز پیدا میکند. اینکه کودک رفتارهایی انجام میدهد که با جنس خودش تطابق ندارد. البته همه عوامل را باید بررسی کرد و اینطور نباشد که صرفاً تحت تاثیر عوامل محیطی این رفتارها بروز پیدا کرده باشد. برخی از خانوادهها این نشانهها را نادیده گرفته و زمانی که در نوجوانی شاهد گرایشهای متفاوت جنسیتی فرزندشان هستند یا به مرحله ازدواج با ترنس میرسند، تازه به فکر میافتند و در این زمان از ترس آبرو به جای کمک به فرزندشان سعی در سرکوب تمایلات جنسی او دارند.
البته امیدواریم با افزایش آگاهی، ترنسها با پذیرش و درک بیشتری توسط اطرافیان و مردم اجتماع روبرو شوند. ترنسهایی که تغییر جنسیت میدهند به دو نوع اف تو ام (زن به مرد) و ام تو اف (مرد به زن) نامگذاری میشوند.
متاسفانه تصورات غلط بیشماری در مورد ترنسها به علت عدم آگاهی کامل وجود دارد. آنها خودشان در این زمینه نقشی نداشته اند و به واسطه تفاوت شرایط فیزیکی و روحی در این حالت قرار گرفتهاند. اما برخی از افراد ترنس را با همجنسبازی و همجنسگرایی اشتباه میگیرند و تصورات نادرستی نسبت به آنها دارند. با اینکه ترنسها دچار اختلالات و یا انحرافات جنسی نیستند و تنها دلیل رفتار آنها اختلال در ناحیه هیپوتالاموس مغز آنهاست که در ترشح هورمونها به خوبی عمل نمیکند.
آیا ازدواج با ترنس امکان پذیر است؟
شاید در این مرحله از خود بپرسید که آیا ترنس ها می توانند ازدواج کنند؟ در پاسخ به شما باید بگوییم، روابط عاشقانهای که به ازدواج میانجامد، مبتنی بر جاذبههای فیزیکی و عاطفی است. این جذابیتها بهطور بالقوه شرایطی فراهم میکنند تا روابط طولانیمدتی چون ازدواج شکل بگیرد.
درست است که ازدواج با ترنس ها چالشهای خود را دارد. با اینحال، ازدواج با ترنس امکان پذیر است. بااینحال همسر آنها باید به خوبی از تمام چالشهایی که در آینده با آن روبهرو میشود، آگاهی کسب کند. ترنسها مانند هر انسان دیگری از احساس و عاطفه برخوردار هستند و حق زندگی نرمال را دارند. آنها به دلیل تغییر جنسیت چون در زمانی هم جنس شما بودهاند، بسیار خوب میتوانند شما را درک کنند. چون در یک تایمی به طور ناخواسته در شرایط و قالب جسمانی شما زندگی کردهاند.
[برای اخذ نوبت در مرکز مشاوره شرق تهران شکرانه با شمارههای داخل سایت تماس بگیرید تا همکاران ما شما را راهنمایی کنند.]
ازدواج برای ترنس به چه صورتی است؟
ازدواج برای با ترنسها حالتهای متفاوتی از ازدواج افراد معمولی دارد که در ادامه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
ازدواج برای ترنسها به سه حالت اتفاق می افتد:
- زمانی که آنها با توجه به تمایلات همجنسگرایانه، امکان بیان این مسئله را ندارند و مجبور به ازدواج با فردی از جنس مخالف میشوند. در این شرایط به ناچار گرایشات واقعی خود را سرکوب میکنند و سعی در فرار از هویت واقعی خود را دارند.
- در دومین حالت ازدواج با ترنس ها، عمل جراحی صورت گرفته و جنسیت آنها را تغییر میکند. بعد از عمل با افرادی از جنس موافق خودشان ازدواج میکنند.
- زمانی که بدون تغییر جنسیت با جنس موافق وارد رابطه میشوند. این حالت سوم در کشور ما امری غیر قانونی و غیر مذهبی شمرده میشود. اما در کشورهای دیگر ازدواج ترنسها با همدیگر روز به روز رواج بیشتری پیدا میکند.
چالشهای ازدواج برای ترنسها
ازدواج با ترنس مسائل و مشکلات خاص خود را دارد. با توجه به سه حالتی که در قسمت قبل به آن اشاره شد، این چالشها متفاوت هستند. یکی از دلایلی که باعث میشود ازدواج با ترنس ها با مشکل مواجه شود هم، همین موضوع محسوب میشود. در ادامه این چالشها بررسی شدهاند.
چالش حالت اول؛ پذیرش جنسیت
در این شرایط ترنسها محکوم به پذیرش جنسیت خود هستند و توسط خانواده و اطرافیان تحت فشار روانی قرار میگیرند. این افراد ممکن است بعد از ازدواج اجباری در زمینههای جسمی و هم در زمینههای روانی دچار اختلال شوند. آنها از شرایط فعلی خود رضایت ندارند و به اجبار در کنار جنس مخالف خود زندگی می کنند. از لحاظ جسمی نیز ممکن است با کژکاری های جنسی یا ناتوانی در انجام نقشهای جنسیتی روبهرو شوند. به همین دلایل ازدواج با فردی که پذیرش جنسیت خود را ندارد، بسیار اشتباه است.
چالش حالت دوم؛ ناباروری
همانطور که گفته شد این حالت زمانی اتفاق میافتد که فرد ترنس با عمل جراحی تغییر جنسیت را به صورت کامل انجام داده است. یکی از مهمترین و بزرگترین چالشهایی که در ازدواج با ترنس ها اتفاق میافتد، این است که این افراد دچار ناباروری میشوند. با عمل تغییر جنسیت، این افراد توانایی باروری خود را از دست میدهند و اگر همسرشان تمایل زیادی برای پدر یا مادر شدن داشته باشد، ممکن است در آینده دچار مشکل شوند.
ازدواج با فردی که عمل تغییر جنسیت را انجام داده است، نیازمند آگاهی و آشنایی بسیار با تمام مشکلاتی که در زندگی اش به وجود می آید، است. خوشبختانه به مرور زمان انجام این عمل توسط اجتماع با پذیرش بیشتری روبهرو میشود، اما در شرایط کنونی متاسفانه همچنان این آگاهی و پذیرش همه گیر نشده است. فردی که میخواهد با وجود این چالشها با یک ترنس ازدواج کند، باید خود را به طور کامل برای بسیاری از مسائل آماده کرده باشد.
چالش حالت سوم؛ عدم تمایل به تغییر جنسیت
یکی دیگر از چالشهای موجود در ازدواج با ترنس ها این است که این افراد تمایلی برای تغییر جنسیت ندارند، اما در زمان انتخاب پارتنر یا همسر خود از لحاظ روانی تمایل به برقراری رابطه با یک همجنس خود را دارند. این مسئله در کشور ما غیر قانونی و غیر اخلاقی شمرده میشود. به همین دلیل زوجین میتوانند این ازدواج را به رسمیت بشناسند حتی ممکن است مورد طرد اجتماعی و مسائل قانونی قرار بگیرند.
ازدواج با ترنس|از لحاظ شرعی
ازدواج با ترنس ها از لحاظ شرعی در کشور ما با ترنسی که عمل تغییر جنسیت را انجام داده است، مشکلی ندارد. ملاک زن و مرد بودن از لحاظ فقهی و پزشکی نوع آلت تناسلی محسوب میشود. فردی که با عمل جراحی به آلت تناسلی جدیدی رسیده است میتواند با توجه به شرایط کنونی اش ازدواج کند.
قدرت ترنس در باروری به چه صورت است؟
عوامل زیادی وجود دارد که میتواند بر چالش باروری در ازدواج با ترنس ها اثرگذار باشد. این عوامل عبارتند از:
- زمان و نحوه تغییر جنسیت
- جنسیت در زمان تولد
- استفاده از داروها
- عمل جراحی
- جنسیت شریک جنسی
- استفاده از تکنیکهای نگهدارنده از اسپرم یا تخمک
از لحاظ امکان شیردهی هم باید گفت که در هر دو جنس این امکان وجود دارد. چرا که سینه در زن و مرد ساختار یکسان دارد و تنها با تغییر هورمونها منجر به شیردهی میشود.
سخن آخر
ما به همه افرادی که قصد ازدواج دارند توصیه می کنیم از خدمات مشاوره پیش از ازدواج استفاده کنند. چرا که شناخت کامل از همسر برای موفقیت در زندگی زناشویی و انتخاب صحیح بسیار اهمیت دارد. زمانی که از ازدواج با ترنس صحبت می کنیم، حساسیت ماجرا بسیار بیشتر هم خواهد شد. به همین دلیل برای این افراد کمک از یک روانشناس متخصص و مشاوره جنسی ضروری است تا با تمامی چالشها و مهارت رویارویی با آنها آشنا شوند.