عموما والدین سعی دارند با انجام تنبیه یا حذف پاداش فرزندانشان را مجبور به درس خواندن بکنند اما این کار نتیجه منفی به دنبال خودش دارد. این کار ممکن است انگیزه در کودکان را بکشد و صرف این که شما را راضی نگه دارند درس بخوانند. زمانی که درس خواندن به یک جنگ قدرت تبدیل شود به جای ایجاد انگیزه سالم کودک را بیمار میکند. والدین باید سعی کنند مسئولیت پذیری را در کودک ایجاد کنند و در صورت انجام ندادن تکالیف عواقب این کار را برای کودک بازگو کنند. پدر و مادرها باید به فرزندشان یاد بدهند نه فقط برای رضایت آنها بلکه برای آینده خودشان است که باید درس بخوانند. والدین خودشان را مسئول عاقبت فرزندان میدانند با اینکه در نهایت خود فرد است که مسئول انتخاب هایش است. ما نباید جای فرزندمان تصمیم بگیریم فقط باید راه را به او نشان دهیم تا خودش انتخاب کند.
چه عواملی در تضعیف انگیزه تحصیل فرزندان موثر است؟
برخی از رفتار ها و موقعیت ها باعث می شود کودکان انگیزه ی درس خواندنشان از دست دهند و در زمینه های درسی دچار بی علاقگی و ضعف شوند. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره می کنیم و راهکار هایی برایتان ارائه می دهیم. با شکرانه همراه باشید.
- اجبار به تحصیل: اگر والدین با خشونت و تهدید همراه با عصبانیت کودکان را مجبور به درس خواندن کنند.
- سرزنش و انتقاد بیش از اندازه: اگر والدین مدام به فرزندان خود بگویند که تو در آینده هیچی نمی شوی و با سرزنش او را وادار به تحصیل کنند.
- تنش های خانوادگی: مشاجره و دعوای والدین جلوی فرزندان.
- تنبیه: تنبیه و علی الخصوص تنبیه بدنی اثرات مخربی بر روی انگیزه ی فرزندان به درس خواندن دارد.
این عوامل چند تا از موثر ترین عوامل بر روی تضعیف انگیزه فرزندان، به تحصیل می باشد.
چه عواملی در تقویت انگیزه تحصیل تاثیر گذار است؟
-
تشویق کودکان به درس خواندن :
تشویق کردن کودکان باعث پیشرفت و علاقمندی آن ها می شود. تشویق به جا و در موقعیت خوب باعث تقویت مثبت می شود.
-
الهام بخش باشید:
به جای این که سعی کنید آن ها را مدام نصیحت کنید همچنین بدون آن که سعی داشته باشید آن ها را مدام کنترل کنید برای فرزندانتان الهام بخش باشید تا آن ها به صورت غیرمستقیم آن ها از شما بیاموزند. اگر به زور قصد ایجاد انگیزه برای آن ها داشته باشید چیزی جز مقاوت از کودکان و نوجوانان نخواهید دید.
-
فضایی خوب و مناسب برای مطالعه ی آن ها تهیه کنید:
برای تشویق فرزندان به مطالعه باید محیطی جذاب برای آن ها تهیه کنیم تا از مطالعه خسته نشوند. برای مثال می توانید کتاب خانه را پر کنید از کتاب های مورد علاقه ی فرزندتان و یا همچنین از پوستر های مورد علاقش بر روی محیط های مناسب استقاده کنید.
-
هدفمند کردن کودک:
هدف و انگیزه مکمل هم هستند اگر کودکان هدف مشخصی داشته باشند و راه رسیدن به آن را درست انتخاب کنند، انگیزه ی بالاتر نسبت به کودکانی که هدف ندارند، دارند.
-
مطالعه ی باهم را تجربه کنید:
با هم دیگر کتاب بخوانید که آن ها ببیند که شما هم مطالعه می کنید و اطلاعاتتان را باهم تقسیم کنید.
-
استفاده های مثبت از تکنولوژی:
استفاده از تکنولوژی تکنیکی جذاب برای کودکان به شمار می رود و به یادگیری بهتر آن ها کمک می کند.
-
استفاده از دفتر برنامه ریزی:
یک دفتر برنامه ریزی برای فرزندتان تهیه کنید و به او بیاموزید که چگونه از آن استفاده کند و برای اهداف و کار های بزرگ و کوچک خود برنامه ریزی کند.
-
اجازه دهید کودک به تنهایی تصمیم گرفته و با نتایج آن روبرو شود.
گاهی به فرزندتون اجازه دهید خودش تصمیم بگیرد زمانی که شما این آزادی را به او می دهید تا خودش تصمیم بگیرد بعد از دیدن نتیجه اشتباه مسئولیت کار خودش را می پذیرد.
-
سوالات را زیر را از خودتان بپرسید:
1.فرزند من چه اهداف و آرزوهایی دارد؟
2. چه چیزی به او انگیزه میدهد؟
3. از آینده چه می خواهد؟
4. علایقش در چه زمینه ای است؟
فرزندتان را فردی مستقل ببینید و با خودش در این باره صحبت کنید. به پاسخ هایش احترام بگذارید و شنونده فعالی برای او باشید.
راهتان را برای تربیت فرزند انتخاب کنید.
تصور کنید این دو راه پیش روی والدین قرار دارد:
در شماره 1 والد میخواهد خودش به کودک انگیزه دهد تا همه کارهایش را مرتب انجام بدهد. از خواب بیدار شود، به مدرسه برود، تکالیف خود را انجام بدهد، و در آخر موفق باشد.
در راه شماره ۲ والدین سعی دارند خود کودک انگیزه کافی را برای انجام این کارها داشته باشد. خودش با علاقه خودش کار درست را انجام دهد و برای آن تلاش کند.
اگر قصد دارید از راه یک وارد شوید راه رسیدن به آن هدف، تنبیه کردن، فشار آوردن، التماس کردن، باج دادن، جایزه دادن، غر زدن برای راضی کردن کودک است. اما اگر راه دوم را انتخاب میکنید برای رسیدن به آن هدف باید سوالات مختلفی را بپرسید. برای مثال به جای اینکه بپرسید: تکالیفت را انجام دادهای؟ بگویید چرا امروز تکالیف را انجام دادی ولی دیروز انجام ندادی؟ متوجه شدم دیروز تکالیف ریاضی را انجام ندادی اما امروز تکالیف ادبیات را انجام دادی. برای تو ریاضی و ادبیات چه تفاوتی می کند؟ به کودک فرصت دهید تا بتواند انگیزه ها و علایق خود را کشف کند.
مطالب مرتبط: