انسانها موجودات اجتماعی هستند که به واسطه شغل، ارتباط اجتماعی با دیگران برقرار میکنند. اهمیت شغل زمانی مشخص میشود که افراد با انجام وظایف شغلی مورد تایید دیگران قرار میگیرند و جزئی از جامعه محسوب میشوند. تصمیم گیری شغلی از موضوعاتی به شمار میرود که هر فرد در طول زندگیاش با آن رو به رو است. امروزه اکثر جوانان دغدغه شغل مناسب را دارند. خانوادهها در مهارتها، شخصیت، علایق، نوع دید و نگرش به کار تاثیر گذار هستند. این اثر گذاری به روش مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود. از آن جایی که شغل و حرفه از بخشهای مهم کسب درامد است جزو محورهای اصلی تعلیم و تربیت به شمار میرود.
خانوادهها با توجه به سبک تربیتی که دارند سعی دارند فرزندان را جوری پرورش دهند که در اینده بتواند گلیم خودشن را از اب بیرون بکشد. همه والدین دوست دارند موفقیت فرزند خود را ببینند. با بررسی مشکلات جوانان میتوان فهمید بسیاری از مشکلات، ریشه در نوع نگرش فرد به اقتصاد و مسائل مالی دارد که نشات گرفته از تربیت خانوادگی است. فرزندان بیشترین تاثیرپذیری را در زمان کودکی و نوجوانی با توجه به عقاید خانواده دارند. خانواده در مرکز سیستمهای خرد و کلان اجتماعی قرار دارد که نقش بسزایی را ایفا میکند.
پیدا نکردن کار مناسب، احساس بیمسئولیتی در برابر وظایف، توقع بیش از اندازه خانواده در حمایت مالی و انتظار سود زیاد در برابر تلاش اندک از جمله نگرش های منفی است که فرد را از رسیدن به موفقیت باز میدارد. پس اگر نگران موفقیت اینده فرزندانتان هستید باید زمان زیادی برای تعیلم و تربیت نگرش آنها بگذارید.
خانواده و نقش آن در شکل گیری نگرشها
تاثیر پذیری فرزندان از خانواده در شکلگیری نگرشها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام میپذیرد.
نقش مستقیم خانواده در نگرش به شغل
نقش مستقیم زمانی اتفاق میافتد که فرزندان از والدین الگو برداری میکنند. در ابتدا آنها علایق و موضوعات رفتاری را الگو برداری میکنند اما رفته رفته با بزرگ تر شدنشان سعی در همگام سازی عقاید خود با والدینشان دارند. برای مثال دختر بچهها دوست دارند به مانند مادرشان لباس بپوشند و شبیه او خود را درست کنند. در مقابل پسر بچهها تمایل دارند همانند پدر خود تعمیرات منزل را انجام دهند یا فوتبال ببینند. اما به تدریج در مسیر شناسایی الگو برداری از مسائل ظاهری جای خود را به عقاید و نوع تفکر خانواده میدهد. این مسئله نشانگر این است که باید از همان ابتدای کودکی برای فرزندانمان الگوی خوبی باشیم.
افرادی که مدیریت خوبی در حل مشکلات ندارند، زود دلسرد میشوند، مسئولیت پذیر نیستند و پشتکار ندارند نمیتوانند الگوی خوبی برای فرزندان خود باشند.
نقش غیر مستقیم خانوادهها در نگرش به شغل
در مقاله خانواده چیست؟ ( برای مطالعه این مقاله در سایت ما میتوانید بر روی آن کلیک کنید) به این موضوع اشاره کردیم که ویژگیهای شخصیتی، علایق، مسئولیت پذیری، مشارکت جویی، ارزشها و هنجارها، هویت فردی، هویت اجتماعی، کسب استقلال و سازگاری در خانواده شکل میگیرد. تمام این موارد در انتخاب شغل نقش تعیین کنندهای دارد. به این صورت است که خانواده به طور غیرمستقیم در نگرش فرزندش به نقش موثر دارد.
چند توصیه به خانواده ها در انتخاب شغل
از علاقه و استعداد فرزندتان آگاهی داشته باشید
پدر و مادری که از علایق فرزندانش بی خبر باشد نمیتواند در مسیر انتخاب شغل او را راهنمایی کند. از همان زمان کودکی استعداد های فرزندتان را به کمک مشاوره خانواده با تستهایی که در مراکز مشاوره گرفته میشود شناسایی کنید تا با تقویت آنها در راه مناسب به موفقیت فرزندتان کمک کنید. با عدم اطلاع از علایق و مهارتها میتوانید در تصمیم گیری اشتباهی قدم بردارید که جبران ناپذیر باشد.
متعصبانه تصمیم نگیرید
هر فردی باید با توجه به استعداد، مهارت و علاقه خودش در راهی که میخواهد قدم بردارد. برخی والدین با تعصباتی که دارند فرزند را مجبور به انتخاب مشاغلی خاص که مطابق میل خودشان است، میکنند. برای مثال برخی خانوادهها خواستار این هستند که فرزند شغل پدرش را ادامه دهد اما توجه به این نکته ضروری است که موفقیت پدر در یک شغل صرفا تضمینی برای موفقیت فرزند نمیباشد.
در زمینه تمامی مشاغل اطلاعات کسب کنید
تحقیق و پرسش و جو درباره مشاغل مرتبط با حوزه تحصیلی فرزندانتان به آنها در زمینه انتخاب شغل کمک میکند. بررسی دقیق، کمک گرفتن از مشاوره انتخاب شغلی و صحبت کردن با دبیران در انتخاب شغل مناسب تاثیر بسزایی دارد.
آرزو و خواستههای خودتان را به فرزندان تحمیل نکنید
ادم ها ویژگیهای شخصیتی متفاوتی دارند و سلیقه آن ها با هم فرق دارد. افرادی که در یک خانه کنار هم زندگی میکنند هم از متفاوت هستند و قرار نیست دقیقا عین هم فکر و انتخاب کنند. برخی افراد به دنبال علم و هنر هستند برخی به دنبال ثروت و دیگری می تواند به دنبال شهرت باشد. بعضی از والدین به ارزو و شغل مورد علاقه خودشان نرسیدهاند و همان شغل را به فرزند خود تحمیل میکنند تا از این روش ب ارزو خود برسند. اگر فردی بدون علاقه در مسیری قدم بردارد احتمال موفقیت آن کمتر است.
خانواده و نقش آن در ایجاد انگیزه برای کار کردن
همه افراد برای شروع حرکت و تلاش کردن نیاز به انگیزه دارند. انگیزه برای افراد حسی درونی است که آن ها را به سمت هدف سوق میدهد. انسجام و صمیمت خانوادگی کمک میکند تا فرزندان با الگو برداری از والدین انگیزش را در خود درونی کنند. نقش خانواده برای ایجاد انگیزه به دو صورت بیرونی و درونی انجام میشود.
انگیزه بیرونی: برای مثال زمانی که کودکتان وظیفه و مسئولیت خودش را به خوبی انجام داد، شما برای تشویق به او هدیه بدهید. با این کار این رفتار صحیح را در کودک تقویت کردهاید. در این زمان فرزند برای انگیزهای بیرونی فعالیتی را انجام میدهد.
انگیزه درونی: وقتی که فرزند وظایفش را فقط زمانی انجام دهد که جایزه ای در کار است انگیزه او فقط برای گرفتن هدیه است نه انجام مسئولیت. انگیزه بیرونی کمکی است برای درونی کردن انگیزش و نباید جایگزین هدف شود. برای مثال خانواده بعد از انجام به موقع تکالیف به کودکشان جایزه میدهند تا این رفتار را در او تقویت کنند. اما باید به تدریج مشوقهای بیرونی را کاهش دهند و ویژگیهای ارشمند در کودک درونی شود. تا جایی که برای انجام تکالیف، خودش راغب باشد.
نتیجه گیری
پدر و مادرها به صورت مستقیم و غیرمستقیم در تمامی تصمیمهای مهم زندگی دخیل هستند. انتخاب شغل هم از این موضوع مستثنی نیست. از همین رو اگاهی کامل از مهارتها، استعدادها، هوش، علایق و ویژگیهای شخصیتی فرزندتان به شما کمک میکند تا با خیالی جمع او را در مسیر موفقیت راهنمایی کنید. روانشناسان متخصص هم در این زمینه میتوانند به شما کمک شایانی بکنند. آن ها با انجام تستهای مختلف به صورت دقیق تری به ویژگیهای شخصیتی فرد پی میبرند و راهنمایی های کامل تری را در اختیارتان میگذارند.
مطالب مرتبط: