زندگی با همسری که به طور مکرر و شدید عصبانیت خود را ابراز می کند، می تواند بسیار چالش برانگیز و فرساینده باشد. این عصبانیت می تواند به اشکال مختلفی مانند فریاد زدن، توهین، تهدید، خشونت فیزیکی یا عاطفی و رفتارهای کنترل کننده ظاهر شود.
در این مقاله، به بررسی برخی از مشکلات رایج زندگی با همسر عصبی و همچنین راهکارهایی برای مقابله با این چالش ها می پردازیم.
مشکلات زندگی با همسر عصبی:
استرس و اضطراب: قرار گرفتن مداوم در معرض خشم و پرخاشگری می تواند سطح استرس و اضطراب را به طور قابل توجهی افزایش دهد. این امر می تواند منجر به مشکلات جسمی مانند سردرد، مشکلات گوارشی، اختلال خواب و ضعف سیستم ایمنی بدن شود.
کاهش عزت نفس: تحمل توهین و سرزنش های مکرر می تواند عزت نفس را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و باعث احساس بی ارزشی و ناامیدی در فرد شود.
انزوا: از ترس واکنش های عصبی همسر، فرد ممکن است از تعاملات اجتماعی و فعالیت های مورد علاقه خود دوری کند و به تدریج منزوی شود.
مشکلات در روابط با دیگران: عصبانیت و پرخاشگری همسر می تواند روابط او را با سایر اعضای خانواده و دوستان نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد تنش و درگیری شود.
ترس و ناامیدی: در برخی موارد، عصبانیت همسر می تواند به خشونت فیزیکی تبدیل شود که حس ترس و ناامیدی دائمی را در فرد ایجاد می کند.
مشکلات در تربیت فرزندان: کودکان که شاهد خشم و پرخاشگری مداوم بین والدین خود هستند، بیشتر در معرض مشکلات رفتاری، اضطرابی و افسردگی قرار دارند.
راهکارهایی برای مقابله با مشکلات زندگی با همسر عصبی:
حفظ آرامش: در هنگام عصبانیت همسر، مهم است که تا حد امکان آرام بمانید و از پاسخگویی تند و پرخاشگرانه خودداری کنید. سعی کنید نفس عمیق بکشید و با لحنی آرام و بدون قضاوت صحبت کنید.
ایجاد مرزهای سالم: به طور واضح برای همسرتان مشخص کنید که چه رفتارهایی را قابل قبول و چه رفتارهایی را غیرقابل قبول می دانید. به او بگویید که حاضر نیستید مورد توهین، تهدید یا خشونت قرار بگیرید.
جستجوی کمک حرفه ای: اگر همسرتان تمایل به همکاری دارد، می توانید از یک مشاور یا درمانگر برای حل مشکلات خود و بهبود مهارت های ارتباطی تان کمک بگیرید.
حمایت از خود: مراقبت از سلامت جسمی و روحی خود در این شرایط بسیار مهم است. به طور مرتب ورزش کنید، تغذیه سالم داشته باشید، به اندازه کافی بخوابید و از فعالیت هایی که برایتان لذت بخش است، غافل نشوید.
در صورت نیاز اگر احساس می کنید در معرض خطر هستید یا همسرتان حاضر به همکاری برای حل مشکلات نیست، از دوستان، اعضای خانواده یا خطوط تلفن های اضطراری خشونت خانگی کمک بگیرید.
منابع:
https://www.thehotline.org/about/
https://www.psychologytoday.com/us
https://youth.gov/federal-links/mentalhealthgov
توجه:
این مقاله فقط جنبه ی اطلاع رسانی دارد و به هیچ وجه جایگزین مشاوره تخصصی با یک متخصص سلامت روان یا مشاوره ازدواج نیست.
اگر با مشکلات مربوط به عصبانیت همسر خود دست و پنجه نرم می کنید، مهم است که از یک متخصص واجد شرایط کمک بگیرید.
بودن در یک رابطه پر از خشم باعث میشود انرژی فرد مقابل از بین برود و رفتارهای منفی جایگزین رفتارهای مثبت شود. احساس ناامیدی، بلاتکلیفی، عدم آرامش، رفته رفته سبب میشود سلامت روان افراد در رابطه پر از خشم نابود شود و رابطه نیز رو به فروپاشی رود. عصبانیت را نباید با عصبانیت پاسخ داد. کار سختی است اما باید مهارت برخورد با شریک عصبی را آموخت تا به طرز ماهرانهای رفتارهای او را اصلاح کنیم.
خشم مثل یک تروریست است که کسانی را که بر سر راهش قرارمی گیرند، گروگان می گیرد. در اینجا منظورم ابراز طبیعی و سالم خشم نیست. آن نوع خشمی مخرب می باشد که غیر عادی و نامناسب باشد. حال فرض کنید زندگی با فردی که همیشه عصبی است و در بیشتر موارد حالت پرخاشگری دارد چقدر ناراحت کننده و آزار دهنده است. در ادامه با شکرانه همراه باشید تا بیشتر در این باره صحبت کنیم.
اصلا چرا عصبای میشویم؟
احساس عصبانیت یک حس شایع است که در اثر واکنش طبیعی بدن در برابر استرس ایجاد میشود. پاسخ های فیزیولوژیک و هورمونی که در رویارویی ما با تهدید از محیط بیرون شکل میگیرد. بدن آدرنالین را بیشتر ترشح می کند تا برای مبارزه یا فرار آماده شود و در این اتفاق تنفس سریع تر و تپش قلب بالا میرود، انرژی افزایش می یابد، سطح هوشیاری و فشار خون نیز بالا می رود. این پاسخ میتواند منجر به عصبی شدن و اضطراب افراد شود که گاهی رفتارهای پرخاشگرانه را به دنبال خودش دارد.
همسران عصبانی چه نشانه هایی از خود بروز میدهند؟
عصبی بودن دلایل مختلفی دارد و این افراد در مواجهه با شرایط و موقعیت های مختلف این عصبانیت را از خود بروز میدهند. برای مثال هنگامی که دیگران با نظر او موافق نیستند، با فریاد، بددهنی و تهدید و دیگر رفتارهای واکنشی و نامتناسب پاسخ می دهد. یا هنگامی که چیزی را توضیح می دهید، نمی تواند با حوصله به شما گوش کند. یا زمانی که از او می خواهید کار ساده ای را برایتان انجام دهد، حالت تدافعی گرفته و مخالفت می کند. همچنین او خشم خود را با کوبیدن درب، قطع کردن تلفن، ترک کردن اتاق، بیرون رفتن از خانه، شبها جدا خوابیدن روی کاناپه و… بروز می دهد.
اگر مواردی اینچنینی در رابطه شما با همسرتان وجود دارد ، مسلما به سلامت روان به عنوان مثال اعتماد به نفس و عزت نفس شما آسیب وارد می شود. لذا باید به همسر خود اولتیماتوم بدهید تا از رفتار آزار دهنده خود دست بردارد. شما باید به این حقیقت که نقش قربانی را انتخاب کرده اید روبرو شوید و حتما باید به مشاوره خانواده مراجعه نمایید. هیچ کس آگاهانه به دنبال جفتی عصبانی و تند خو نمی گردد. بلکه ناخودآگاه افراد باعث می شود که به سمت انتخاب فردی سوق یابید که عصبانی می باشد. اینکه افراد چرا زندگی با همسر عصبی را بر سایر افراد ترجیح میدهند جای بحث دارد و باید دلایل آن بررسی شود.
علائم استرس در مردان
همانطور که گفته شد استرس میتواند دلیلی برای عصبانیت در افراد باشد. طبق مطالعات انجام شده زنان استرس را بسیار بهتر از مردان مدیریت میکنند. به همین دلیل کمتر احتمال دارد افسردگی و عصبانیت را در اثر استرس تجربه کنند. مردانی که دچار استرس میشوند از اجتماع کنارهگیری میکنند. در ادامه به برخی از نشانه های استرس در مردان میپردازیم:
- علائم روانی: اضطراب، پرخاشگری، افسردگی، تحریکپذیری، بیقراری، عصبانیت، از دست دادن میل جنسی
- علائم جسمانی: ناراحتی معده، سردرد، یبوست، اسهال، مشکل در تمرکز ،مشکل در نعوظ،
- علائم رفتاری: رفتارهای وسواسی اجباری، کم خوابیدن، کابوس دیدن، قمار، کناره گیری از اجتماع، مصرف مواد مخدر، الکل
دلایل انتخاب همسر عصبانی در زندگی مشترک
عصبانیت والدین در دوران کودکی فرد
در صورتی که با فردی همیشه خشمگین بزرگ شوید، احتمالا در مقابل رفتار عصبانی افراد تحمل زیادی دارید، چون در خانواده شما امری کاملا طبیعی است. ناخودآگاه شما می گوید افرادی که مرا دوست دارند از من عصبانی می شوند. بنابراین فردی را برای آشنایی انتخاب می کنید که زیاد فریاد می کشد یا از کوره در می رود. هرچند که از این رفتار خوشتان نمی آید اما فکر نمی کنید که مسئله مهمی باشد. متاسفانه افرادی که در کودکی مورد سوء استفاده جنسی یا مورد خطاب الفاظ زشتی قرار گرفته اند اغلب در بزرگسالی همسرانی تو سری خور می شوند.
اعتماد به نفس پایین
در صورتی که اعتماد به نفس شما پایین باشد و با احساس ضعف زیادی زندگی زندگی کنید، همسر مناسبی یرای یک فرد عصبانی می شوید. چرا که احتمالا به راحتی ناراحت و وحشت زده خواهید شد.
عدم توانایی در بروز خشم
با صراحت می گویم که ما ناخودآگاه افرادی را جذب خود می کنیم که نقطه مقابل ما هستند تا فقدان تعادل پنهان در شخصیت خود را التیام بخشیم. مردی که از نظر عاطفی بسته باشد، احتمالا زنی را به سمت خود جذب می کند که فوق العاده عاطفی بوده، به راحتی گریه می کند و عواطف را بیرون می ریزد. زنی که نمی تواند عصبانیت یا هرگونه احساسات منفی خود را بروز دهد، ممکن است مردی را به خود جذب کند که کمی بیش از حد عصبانی می شود.
برخی از راهکار های درمانی همسر عصبی
هر فردی میتواند در مقاطع مختلف عصبی شود. این احساس ترکیبی از ترس، هیجان، پرخاشگری و اضطراب است. عصبانی شدن در برخی از مواقع یک پاسخ و واکنش طبیعی بدن است اما اگر از حد طبیعی خود خارج شود میتواند برای خود فرد و اطرافیانش دردسر ایجاد کند. تعرق زیاد، به هم ریختن وضعیت معده، گوارش ناسالم، از نتایج همین عصبی بودن است. برخی از راهکار برای کاهش این علائم عبارت است از :
- مثبت نگه داشتن فضای خانه برای همسر عصبی
- استفاده از تکنیکهای آرامسازی
- پیش بینی کردن رفتارهای همسر عصبی
- تمرین صبر
- شناسایی عوامل تحریک کننده
- کمک گرفتن از یک مشاوره فردی توسط همسر برای کنترل خشم
سخن آخر
در این مطلب درباره نشانه های همسر عصبی و دلیل اینکه چرا افراد به دنبال این گونه افراد عصبانی در زندگی مشترکشان هستند هم صحبت نمودیم. همان طور که گفته شد دلایل مختلفی وجود دارد که یک فرد شخصی عصبی را برای زندگی انتخاب میکند که از جمله آنها میتوان به عصبانیت والدین در دوران کودکی، عدم وجود اعتماد به نفس و همچنین ناتوانی در بروز خشم اشاره کرد. در همه حال زوجین باید برای بهبود زندگی مشترکشان به مشاوره خانواده مراجعه کنند و مشکلات خود را با مشاور در میان بگذارند. مشاور نیز با توجه به دانشی که دارد که راهکارهایی را در اختیارشان خواهد گذاشت که میتواند بسیار کمک کننده باشد.