از نظر شما مدیریت ذهن چیست و شما برای کنترل آن چه اقداماتی انجام می دهید؟ چه مواقعی باعث می شود هجوم افکار آرامش تان را برهم زند؟ ذهن در واقع ترکیبی از مجموعه اندیشه، ادراک، حافظه، احساسات، امیال، تخیل و کلیه فرایند شناخت ناخودآگاه است. گاهی مواقع رعایت نکردن برخی موارد باعث برهم ریختگی ذهن و در نتیجه استرس، بی خوابی، کاهش تمرکز، کلافه گی، پایین آمدن آستانه تحمل و… می شود. برای مدیریت این آشفتگی ها به ارائه ی چندین راهکار می پردازیم. با ما همراه باشید.
ذهن چیست؟
بهتر است قبل از ورود به تکنیک های مدیریت ذهن در ابتدا با خود تعریف ذهن شروع کنیم. اگر شما هم تصور میکنید ذهن ما همان مغز ماست، باید بگوییم که این طور نیست! مغز یک ارگان فیزیکی در جسم ما است که نمود بیرونی دارد اما ذهن شامل مجموعه ای از تصورات، تفکرات، حافظه، احساسات و اراده است. اگر مغز را بخش سخت افزاری یک کامپیوتر در نظر بگیریم ذهن بخش نرمافزاری آن خواهد شد.
مدیریت ذهن چیست؟
مدیریت ذهن به معنای سازماندهی آگاهانه و هوشیارانه به همین افکار و احساسات است. انسان ها روزانه به طور متوسط بین ۵ الی ۷ هزار بار فکر میکنند. این عدد ممکن است کمی غیر واقعی به نظر برسد. اما تصور کنید از زمانی که صبح از خواب بیدار میشوید تا زمانی که به تخت برمیگردید در طول شبانه روز چند بار با خود صحبت کردهاید؟ این صداهای درونی همان افکار ما هستند که در ذهنمان میپیچند طبیعتا اگر این افکار را جهت دهی کنیم ذهن آرام تری خواهیم داشت.
چگونه متوجه شویم مدیریت ذهن داریم یا نه?
۸نشانه از علائم ضعف در مدیریت ذهن عبارت است از :
- زمانی که به آینده فکر می کنید دچار استرس و واهمه میشوید.
- در مقابل تغییرات و خارج شدن از منطقه امن تان مقاومت نشان میدهید.
- زیاد دچار شک و تردید میشوید.
- دائما گفت و گو و اتفاقات گذشته را مرور میکنید، عذاب وجدان می گیرید و خودتان را بابت این اتفاقات سرزنش میکنید.
- نمیتوانید زمان را به درستی مدیریت کنید.
- کاری را شروع می کنید ولی در وسط را خسته شده و آن را رها میکنیم.
- زمانی که که با موانع و سختیها روبرو میشوید از اهداف نهایی باز میمانید.
- افکار درونی محدود کننده جلوی شروع کار شما را میگیرند.
روش های مدیریت ذهن
زباله ها هم بعد از مدتی بوی تعفن و گندیدگی می دهند، افکار پوسیده و آزاردهنده ای که سالها با ما همراه هستن حکم همین زباله ها را در ذهن دارند. افکاری که یادآوری اش حس ناخوشایندی برایتان ایجاد می کنند و هیچ فایده ای برای شما ندارند، از ذهن تان دور کنید. هر بار که این قبیل به ذهن تان می رسد با یادآوری اینکه “این فکر جز حس بد برای من چیزی ندارد، تمااااام” فرصتی برای جولان دادن این افکار ندهید. اگر موفق شویم ذهنمان را از آنچه آزاردهنده و بی ثمر است خالی کنیم جا برای فراگیری مطالب جدید باز می شود! در ادامه راهکارهای رهایی از تفکرات بیهوده و تکنیک های مدیریت ذهن را معرفی خواهیم کرد:
تغذیه مناسب و ورزش
منظور از تغذیه هم جنبه رایج آن یعنی مصرف مواد غذایی ارگانیک و مفید فایده برای ذهن است که متخصصان تغذیه لیست های فراوانی از مواد غذایی مفید برای ذهن ارائه کرده اند و هم تغذیه معنوی مناسب برای یک ذهن اعم از کالاهای فرهنگی شامل کتاب ،فیلم، موسیفی ، تئاتر و… می شود که ذهن ما به آن به شدت نیاز دارد. همچنین ورزش مستمر و روزانه باعث بهبود عملکرد ذهن می شود پزشکان تاکید دارند پیادهروی منظم و مداوم در تقویت حافظه نقش قابل ملاحظهای دارد. این متخصصان میگویند چهل دقیقه پیادهروی آرام به مدت سه نوبت در هفته میتواند باعث افزایش اندازه غددی در مغز میشود که بخش حافظه و خاطرات را در این عضو مهم در کنترل دارد و عملکرد ذهن را در انسان حتی با بالا رفتن سن، بهبود میبخشد.
تخلیه ذهن از افکار مختلف
تمام تمرینات تمرکزی، یوگا و فنون ویژه ذهن برای لحظاتی است که در آن هیچ کس نباشد. اگربتوانید روزی ده دقیقه ذهنی خالی داشته باشید، یعنی ذهنی آرام که به هیچ چیزی فکر نمی کند آنوقت یک استراحت عالی به ذهنتان داده اید که زمینه بهبود عملکرد ذهنتان را فراهم کرده است. برای این کار روزی ده دقیقه در فضایی که هوا در آن جریان دارد به شکل کاملا راحتی بنشینید و یا دراز بکشید در طول این مدت تنها بر روی تنفس و دم و بازدم خودتان تمرکز کنید و به هیچ چیز دیگری فکر نکنید بعد از این زمان احساس آرامش خواهید کرد.
پذیرفتن اشتباه و عذرخواهی
این روش، بهترین راه برای رسیدن شما به آرامش ذهنی است. ما اغلب به دلیل اینکه کسی به ما توهین کرده یا به ما ضرری رسانده است، احساسات ستیزگی را در قلب خود افزایش می دهیم. ما شکایت ها و گلایه ها در خود را پرورش می دهیم و نتیجه آن برای ما، تنها بی خوابی، زخم معده و افزایش فشارخون است. توهین یا صدمه ممکن است یک بار اتفاق بیفتد، اما با تشدید شکایات، مدام آن را به خود یادآوری می کنیم. شما باید به سرعت این عادت بد را ترک کنید.
دخالت نکردن در کار دیگران
بیشتر ما با مداخله در امور دیگران، برای خود و آنها مشکلاتی ایجاد می کنیم. ما معمولاً به این دلیل در کار آنها مداخله می کنیم که معتقدیم راه ما، بهترین راه است. ما تصور می کنیم که منطق ما بهترین منطق است و کسانی که مطابق طرز فکر ما عمل نمی کنند، باید مورد انتقاد قرار بگیرند و به مسیر درست (که همان مسیر ماست) هدایت شوند. این طرز فکر، وجود فردیت را انکار می کند و ذهن ما را خسته و بیمار می نماید.
برعهده گیری مسئولیت ها براساس میزان توانایی
لازم است این پند، همیشه در خاطرتان بماند. ما اغلب تمایل داریم بیشتر از توان مان مسئولیت برعهده بگیریم؛ انگار این امر، ذهن و منیت ما را راضی می سازد، اما شما که حدود خود را به خوبی می شناسید، چرا کار بیشتری را تحمل می کنید که نگرانی بیشتری را برای شما در بر خواهد داشت؟ شما نمی توانید با فعالیت های بیشتر، ذهن خود را به سمت آرامش سوق دهید؛ بنابراین درگیری های اضافی را کاهش دهید و اوقات خود را صرف تفریح، درون نگری آرامش وسکوت نمایید.
کمک گرفتن از متخصص
خوشبختانه امروزه با وجود مشاورین متخصص و آگاه افراد میتوانند برای مدیریت ذهن و رسیدن به اهداف شان از یک مشاور کمک بگیرند تا مانند یک همسفر در مسیر موفقیت همراهشان باشد.
سخن آخر
در این مقاله درباره مدیریت ذهن و روشهای آن به طور مفصل توضیحاتی را ارائه نمودیم. با بهره گیری از این روشها میتوانید ذهنتان را از افکار بیهوده و زاید خالی کنید و کنترل مناسبی بر افکارتان داشته باشید. اگر باز هم در این زمینه قصد دارید اطلاعات بیشتری کسب کنید میتوانید از مشاوره فردی راهنمایی بگیرید.
مطالب پیشنهادی: