بدون شک یکی از لازمه های شروع یک زندگی مشترک داشتن تفاهم است و بدون آن مشکلات متعددی در زندگی به وجود خواهد آمد. تفاهم به طور کلی باعث بهبود در کیفیت زندگی خواهد شد و میزان رضایتمندی از زندگی زناشویی را نیز افزایش خواهد داد. در این مقاله قصد داریم عوامل موثر در ایجاد تفاهم بین زن و شوهر را مورد بررسی قرار دهیم. پس با ما همراه شوید.
تفاهم زن و شوهر
تفاهم زن و شوهر با باورهای مشترک
زن و مرد، یک عمر شریک هم در زندگی هستند و اکثر اوقات را با هم میگذرانند. پس تحت تأثیر عقاید و افکار و اخلاق یکدیگر قرار خواهند گرفت. بدون تردید، مرد یا زن معتقد و دیندار و پایبند به اخلاق، نه تنها همسر خود را به دینداری، تقوا و پیشرفت تشویق میکند، بلکه میتواند فضای خانواده را به محیطی امن، با نشاط و دور از گناه یا درگیری و تنش، تبدیل کند.
تفاهم زن و شوهر و تحصیلات
کسانی که از نظر تحصیلی تناسب داشته باشند، یکدیگر را بهتر درک میکنند و بیشتر قادر خواهند بود با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. هر چند تحصیلات به خودی خود نمیتواند عقل و درایت کافی در زندگی را تضمین کند، ولی به هر حال، نزدیک بودن تحصیلات زن و مرد، عامل مؤثری در تفاهم بین آن دو به حساب میآید، هر چند اندکی بالاتر بودن تحصیلات مرد، معمولاً مانعی برای تفاهم و درک متقابل، محسوب نمیشود.
تفاهم زن و شوهر با تناسب سن میان زن و مرد
آن دو را از نظر نیازها و علایق به هم نزدیکتر میکند و بهتر میتوانند به نیازهای طبیعی یکدیگر پاسخ دهند و انتظاراتشان نیز تشابه بیشتری به هم دارد. (در مورد تناسب سنّی، معمولاً توصیه میشود که زن، حدود دو تا چهار سال از مرد کوچکتر باشد).
تفاهم زن و شوهر و تناسب تربیتی ـ فرهنگی دو خانواده
بسیاری از عادات، سلوک، رفتار و اخلاق فرد در زندگی در بستر خانواده آموخته میشود. بنا بر این، تشابه در وضعیت تربیتی و فرهنگی خانواده دختر و پسر، از اهمیت بالایی برخوردار است و عدم تشابه و یا تضاد در شیوههای تربیتی در دو خانواده میتواند منشأ بسیاری از اختلافات و درگیریهای زن و مرد در زندگی باشد.
تفاهم زن و شوهر و تناسب طبیعی
روانشناسان و مشاوران خانواده، معتقدند که زنان و مردانی که از جهت عواطف، حجم فعالیت و انرژی، درونگرایی و برونگرایی، سردی و گرمی مزاج و… وضعیتی معمولی دارند، هیچ گونه مشکل یا مانع خاصّی برای ازدواج با یکدیگر ندارند؛ امّا ازدواج فرد پرانرژی یا بیشفعّال با فرد کمتحرّک و سنگین، برونگرا و اجتماعی با درونگرا و مُنزوی، گرم مزاج (پرهیجان) با سرد مزاج و… مشکلات فراوانی (از جمله: بدبینی، غرور، تحقیر، دلزدگی، افسردگی و… را موجب میشود.
اشتباهات رایج درباره تفاهم
همه زوجین به دنبال تفاهم هستند و تمام جوان های دم بخت هم به دنبال فردی می گردند که با او تفاهم داشته باشند. در این بین، این کلمه آنقدر بسیط است که معمولا تعریف دقیقی از آن در ذهن افراد یا جامعه وجود ندارد. تعریفی که بیشتر مواقع شنیده می شود این است که «حرف هم را بفهمیم»؛ حال این فهمیدن حرف های طرف مقابل دقیقا به چه موضوعاتی تعلق می گیرد معلوم نیست. در اینجا سعی می شود چند اشتباه رایج درباره تفاهم تذکر داده شود و سپس به یک تعریف جامع از تفاهم پرداخته شود.
تفکرات یکسان زن و شوهر
اولین اشتباه این است که زوجین انتظار دارند طرف مقابل کاملا شبیه به او فکر کند، همان باورها، ارزش ها و علایق او را داشته باشد. بعضی مواقع مشاهده می شود که برای تفاهم به دنبال رنگ مورد علاقه یا غذای مورد علاقه می روند. در این حالت فرد گویی به دنبال همزاد خود است یعنی هیچ تفاوتی را به رسمیت نخواهد شناخت. این گونه افراد قطعا در زندگی زناشویی دچار مشکل خواهند شد.
تفاهم بر اساس طالع بینی ها
گروهی دیگر به دنبال تفاهم در طالع بینی ها هستند و بر اساس ماه تولد یا سال تولد و این گونه مسائل، به دنبال همسر مناسبی هستند که با او تفاهم داشته باشند؛ برای مثال گفته می شود متولدان خرداد انسان هایی دمدمی مزاج هستند، یا بهمنی ها بسیار منطقی اند. این برداشت از تفاهم بر اساس ماه تولد و ستارگان دخیل در شخصیت افراد هم قطعا بی پایه و اساس است؛ زیرا هر انسانی منحصر به فرد است و هیچ طالع بینی قادر به پیشگویی شخصیت انسان ها نیست.
تفاهم واقعی چیست؟
دیدگاه های روانشناسان جواب های متفاوتی به این سوال داده اند. ما به جمع بندی همه آن ها اشاره می کنیم. تفاهم به معنی برابری در شدت نیازهای بنیادین است. هر انسانی دارای پنج نیاز بنیادی است: بقا، عشق ورزیدن، استقلال، قدرت و تفریح. اگر زوجین نیازهای مشابهی داشته باشند، احتمال ایجاد تعارض در زمینه های اصلی و بنیادی به حداقل کاهش پیدا می کند. در صورتی که من نیاز دارم علاقه به همسرم را به صورت کلامی ابراز کنم، اگر همسرم این نوع بیان احساسات را لوس بازی و بچه بازی بداند، قطعا به جای این که از ابراز محبت من خوشحال شود، خجالت زده خواهد شد. اگر من به استقلال شدیدی نیاز داشته باشم، احتمالا در تصمیم گیری ها اصولا نظر همسر خود را نادیده خواهم گرفت و این موضوع باعث رنجش او خواهد شد. فارغ از این که موضوع تصمیم مهم بوده است یا خیر. نیاز به بقا هم به مسائل مالی و میزان ریسک پذیری یا حسابگری اقتصادی مربوط می شود.
موضوع دومی که در ایجاد تفاهم مهم است، این است که هر شخص بتواند موضوع را از زاویه دید طرف مقابل نگاه کند. اگر یک موضوع اختلافی را از زاویه دید همسرتان بنگرید، قطعا راه حلی برای آن مشکل پیدا خواهد شد. قاعدتا برای ایجاد توان تغییر زاویه دید و پیدا کردن راه حل، شرط اصلی بیان صادقانه احساسات، نیازها، خواسته ها و… به طرف مقابل است. اگر صرفا بهانه گیری یا قهر یا شیوه های اجتنابی را اتخاذ کنیم، قطعا راه حلی برای مشکلات پیدا نخواهد شد.
آیا شما این را می دانستید؟
- گوش دادن را بیاموزید: تمرین گوش دادن فعال برای بهبود ارتباطات در ازدواج، یعنی توجه و درک آنچه که طرف مقابل می گوید، مهم است.
- برای گفتگو آماده باشید: ایجاد و حفظ یک جریان خوب ارتباط برای بهبود تفاهم بین همسران بسیار مهم است.
- ایجاد محدودیت: همچنین ضروری است که بدانیم چگونه محدودیت ها را تعریف کنیم تا دیگران را با مشکلات یا خواسته ها بیش از حد اذیت نکنیم.
- قضاوت نکنید: قضاوت در مورد همسرتان می تواند تنش ایجاد کند و درک متقابل را از بین ببرد.
- ابراز قدردانی: سپاسگزاری ابزار مفیدی برای ایجاد ارتباط سالم و محرک در هر رابطه ای از جمله ازدواج است.
بهترین راه برای گوش دادن و درک آنچه طرف مقابل در ازدواج می گوید چیست؟
در ازدواج، گوش دادن فعال و درک، کلید تقویت رابطه است. اینها برخی از بهترین راهها برای گوش دادن و درک حرفهای طرف مقابل هستند:
- توجه کنید: باید بدون حواس پرتی به چیزهای دیگر، توجه کنید. بدون نادیده گرفتن جزئیات مهم، روی حرف های همسرتان تمرکز کنید.
- سوال: فقط سر خود را تکان ندهید یا “بله” بگویید. اگر چیزی در مورد گفتگو وجود دارد که متوجه نمی شوید یا نمی دانید، بپرسید.
- ابراز همدردی کنید: گاهی اوقات گفتن چیزی به سادگی “من می فهمم چه می گویید” می تواند تأثیر زیادی بر شادی شریک زندگی شما داشته باشد. مهم این است که سعی کنید شرایط را از دیدگاه آنها درک کنید و حمایت خود را نشان دهید.
- نظر خود را بیان کنید: پس از شنیدن صحبت های همسرتان، دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید. می توانید ایده ها و استدلال خود را توضیح دهید تا به شریک زندگی خود کمک کنید موقعیت شما را بهتر درک کند.
سخن آخر
تفاهم به معنای یکسانی خواست ها، ارزش ها و نیازها نیست یا به معنی یکسان بودن شخصیت زوجین یا نبود اختلاف و تعارض نیست. تفاهم به شیوه کارآمد حل مسئله و رفع تعارضات گفته می شود. زوجی وجود ندارند که هیچ اختلافی با هم نداشته باشند. تفاهم به کارآمدی شیوه حل این اختلافات گفته می شود. اگر شما نیز به دلایل مختلفی در تفاهم با همسرتان به مشکل خوردهاید کافیست با مشاوره خانواده در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را از اون دریافت کنید.