تربیت فرزندان به عنوان والدین همیشه چالشبرانگیز بوده است. یکی از مهمترین وظایف پدر و مادرها نحوه برخورد صحیح با فرزندان در طول روز و مدیریت آنها خواهد بود. آموزش و کار با بچهها در خانه برای افراد ناآشنا به این حوزه کمی سخت به نظر میرسید؛ اما این همه ماجرا نبود. با شیوع کووید 19 و تعطیلی مدارس وظایف والدین چندین برابر شد. سروکله زدن با بچهها از یک سو و آموزش به آنها در منزل از سوی دیگر چالشی عجیب برای پدر و مادرها میشد. در این مقاله قصد داریم تا شما را برای کار با بچهها در خانه راهنمایی کنیم. با ما همراه باشید.
8 نکته برای کار با بچهها در خانه
اگرچه به نظر برخی افراد تربیت صحیح فرزندان کار خارقالعادهای نیست؛ ولی نیاز به آموزش یک سری اصول تربیتی دارد تا مدیریت آنها را هموار سازد. در ادامه 8 راهنمای واقعبینانه برای کار با بچهها در منزل ارائه شده است.
1- برنامهریزی، برنامهریزی، برنامهریزی
برنامهریزی برای تمامی امور زندگی مرحلهای مهم و مفید تلقی میشود. تربیت و برخورد صحیح با فرزندان نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. والدینی که در خانه مشغول به کار هستند این موضوعرا بهتر درک خواهند کرد؛ چراکه بدون برنامهریزی از پیش تعیینشده امکان رسیدگی به امور روزانه و وظایف خود را نخواهند داشت.
فرض کنید که مادری مشغول تدریس موسیقی در منزل باشد، چنین مادری بدون برنامهریزی و تعیین تکالیف مربوط به فرزندان فرصت کافی برای تدریس را نخواهد داشت. چنین مادری باید با تعیین یک سری برنامه جذاب برای فرزندان به تناسب سنشان از آنها بخواهد تا به سرگرمی مفیدی مشغول شوند و خروجی آن را ارئه دهند. رنگآمیزی، تمرین زبان انگلیسی، انجام تکالیف مدرسه و … از جمله برنامههای مفید و کاربردی برای کار با بچهها در خانه محسوب میشوند.
2- پایبندی به برنامهریزی
نکته قابل توجه در مورد برنامهریزی پایبندی به آن است. به بیان دیگر زمانی یک برنامهریزی نتیجه دلخواه را به همراه خواهد داشت که روی اجرای صحیح و اصولی آن پایبند باشید و مداومت بورزید. تمامی فعالان در حوزه روانشناسی بر این موضوع تاکید دارند که داشتن یک برنامه زمانبندی شده که روز را به قسمتهای کوچکتر و مشخص برای هر کار تقسیم کند برای هر خانواده موفق ضروری خواهد بود.
بدیهی است هر فردی در زندگی دچار برخی امور ناخواسته خواهد شد که موجب تغییرات ناگهانی در برنامهریزی میشود؛ ولی باید به یاد داشته باشید که انعطافپذیری و تغییر برنامه نیز جزء مدیریت صحیح زمان برای کار با بچهها در خانه است.
3- ترتیب دادن بازی مجازی
همانطور که بزرگترها در طول روز با استفاده از دنیای مجازی به امورات خود سروسامان میدهند، فرزندان نیز باید از فضای مجازی کنترل شده بهرهمند شوند. در زمانی که فرزندان در خانه حضور دارند و برای تقویت روابط اجتماعی آنها میتوانید یک بازی آنلاین 2 نفره یا گروهی را با دوستان و همکلاسی وی ترتیب دهید. بدیهی است که کنترل کردن روابط با استفاده از تجهیزی که در اختیار وی قرار میدهید، چندان سخت به نطر نمیرسد.
خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی در این زمینه به کمک والدین شتافته است. مشغول شدن فرزندان به بازی آنلاین با فردی که به خوبی او را میشناسید، دارای مزایای بیشماری برای والدین است. علاوهبر اینکه روابط اجتماعی و هوش هیجانی فرزند شما در حین بازی آنلاین تقویت میشود، شما فرصت کافی برای رسیدگی به امورات شخصی خود را خواهید داشت. کنترل زمان بازی آنلاین نیز حائز اهمیت است و نباید این زمان به اندازهای طولانی باشد که سبب بههم خوردن برنامهریزی روزانه وی شود.
4- کنترل زمان دیدن برنامههای تلویزیونی
اگرچه برنامههای تلویزیونی، کارتونها و … یک موهبت برای والدین شاغل محسوب میشوند، ولی باید عنوان کرد که حساب کردن بیش از حد روی این برنامهها آسیبهای جبرانناپذیری را برای فرزندان به دنبال خواهد داشت. بدون شک تمامی برنامههایی که از تلویزیون یا فضای مجازی پخش میشوند، مناسب سن کودکان و ذهن آنها نیستند. بههمین دلیل کنترل زمان دیدن برنامههای تلویزیونی یکی از مهمترین وظایف والدین برای کار با بچهها در خانه است.
5- از زمان خواب فرزندان نهایت استفاده را ببرید.
یکی از موضوعات هم برای والدین شاغل در خانه مساله نداشتن سکوت و آرامش برای انجام برخی امور خواهد بود. بهترین زمان برای انجام چنین وظایفی زمان خوابیدن فرزندان است. چرت بعدازظهر یا صبح زود زمانی که هنوز بچهها از خواب بیدار نشدهاند، بهترین فرصت برای انجام کارهایی است که به آرامش بیشتری نیاز دارند.
در راهنمای واقعبینانه کار با بچهها در خانه زمانهای انتهای شب نیز فرصت مناسبی برای والدین یا فرزندان بزرگتر محسوب میشود که به انجام تکالیفی بپردازند که نیازمند تمرکز بیشتری است.
6- وظایف را با شریک زندگیتان تقسیم کنید.
درصورتیکه با شریک زندگیتان زیر یک سقف زندگی میکنید، بهتر است تمامی وظایف را به تنهایی به دوش نکشید و از ایشان نیز برای انجام برخی امور کمک بگیرید. با این روش نهتنها احساس خستگی و بیهودگی نخواهید کرد؛ بلکه احساس شور و نشاط از تعامل ایجاد شده در خانه احساس رضایت خاطر را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
انجام دادن برخی امور مربوط به فرزندان همانند کمک در انجام تکالیف، بازی کردن، مرتب کردن لباسها و … همگی از جمله کارهایی محسوب میشوند که بهراحتی میتوانید با شریک زندگیتان تقسیم کنید. در صورتی که امکان انجام این کار را ندارید، شاید بهتر باشد از یکی از اعضای خانواده یا فامیل کمک بگیرید. شک نکنید نتیجه شگفتانگیز خواهد بود.
7- وظایف منزل را تقسیم کنید.
بهطورمعمول مادران در خانه وظایف بیشتری عهدهدار هستند. این موضوع با تعداد فرزندان و سن آنها رابطه مستقیم دارد. اگرچه داشتن تعداد وعدههای بیشتر با حجم پایین به دلیل سنین پایین فرزندان سلامتی را برای بهدنبال خواهد داشت؛ ولی این برای پاکیزگی آشپزخانه کمی سخت به نطر میرسد؛ چراکه با اینحال شما باید مدام در حال تمیز کردن و شستوشو باشید.
در صورت امکان برای انجام امور منزل از یک فرد بیرونی کمک بگیرید. دقت کنید که این موضوع نیازمند مدیریت مالی صیحیح بودجه خانواده است. همچنین میتوانید از فرزندان برای امور کمک بگیرید. هیچ اشکالی ندارد که آنها نیز برای تهیه سالاد شام یا خرد کردن سبزیجات به شما کمک کنند.
8- بر تغییرات مثبت تمرکز کنید.
قرار نیست تمامی برنامهریزیها برای کار با بچهها در خانه به سرعت نتیجه دهند. باید بر تغییرات هرچند کوچک ولی مثبت آنها تمرکز کنید و آنها را مورد تشویق قرار دهید. باید قبول کنیم که قراردادن چارچوب و مرزهای والدین برای بچهها کمی سختگیرانه تلقی میشود.
فرزندان تمایل دارند تا آزاد و رها باشند. پس بهتر است تنبیه و سرزنش کردن را برای همیشه فراموش کنید. بهجای سرزنش با یک تشویق کوچک در برابر عملکرد مثبت ایشان نتیجه شگفتانگیز تمرکز روی تغییرات مثبت را شاهد باشید.
روشهای سرگرم کردن بچهها در خانه
والدین برای رسیدگی به کارهای خود درون منزل با چالش مواجه میشوند. آنها بدون داشتن زمان کافی باید به سرگرمی فرزندان نیز بیاندیشند. هیچ جای نگرانی وجود ندارد؛ چراکه در ادامه برخی از روشهای شگفتانگیز را برای شما بیان خواهیم کرد که به وسیله آنها میتوانید به امورات خود نیز رسیدگی کنید و در کنار فرزندان از فعالیت مورد نظر لذت ببرید.
سرگرمی در آشپزخانه
سپری کردن زمان زیاد در خانه تدارک وعدههای غذایی متعددی را نیز دنبال خواهد داشت. برخی از والدین برای چنین زمانهایی سعی دارند کودک را از خود دور کنند.
بهتر است بدانید که کودکان خردسال در سنین پایین علاقه دارند تا مدت زمانی را در آشپزخانه سپری کنند. خشک کردن میوهها، شستن سبزیجات، بههم زدن مواد غذایی خرد شده، پوره کردن موز و بهطور کلی بازی با ظروف پلاستیکی و سیلیکونی همگی از جمله فعالیتهای کاربردی برای کار با بچهها در خانه به شمار میرود که برای وی جالب خواهد بود.. این عملکرد نه تنها سبب رسیدگی به امور منزل میشود؛ بلکه تعامل مادر و فرزند را نیز در پی خواهد داشت.
حباب بازی
بدون شک حباب بازی یکی از فعالیتهای مورد علاقه کودکان است که میتواند ساعات طولانی آنها را سرگرم کند. با مخلوط کردن کمی آب و صابون در یک ظرف امکان و استفاده از یک نی میتوان به ساخت حباب برای سرگرمی بچهها پرداخت. این روشی بینظیر برای کار با بچهها در خانه محسوب میشود.
رنگآمیزی
یکی از فعالیتهای محبوب کودکان خلق آثار هنری و نقاشی است. رنگآمیزی ظروف مختلف میتواند برای آنها سرگرمکننده باشد. به آنها اجازه دهید تا تخیل خود را به کار بگیرند و به رنگآمیزی برگ، پنبه یا حتی دستانشان مشغول شوند.
ایجاد مسیرهای مانعدار برای سرگرمی فرزندان
ماجراجویی یکی از ویژگیهای کودکان است. آنها از پریدن، غلتیدن و خزیدن لذت میبرند. با ایجاد موانع و پستی و بلندی در سطح منزل آنها را دچار چالش و سرگرمی کنید. بدون شک حفظ ایمنی آنها یکی از مهمترین مسائل به شمار میرود.
کلام آخر
کار با بچهها در خانه برای بسیاری از والدین طاقتفرسا است. اگرچه نمیتوان آن را کاری آسان تلقی کرد؛ ولی بهتر است بدانید که رعایت یک سری اصول و عمل به راهنماییهای افراد متخصص در این زمینه بسیار کارآمد خواهد بود. برنامهریزی، تعامل با همسر و فرزندان برای انجام امور منزل، استفاده از زمان طلایی خواب بچهها و … همگی از راهکارهای مفید و مثبت برای کار با بچهها در خانه محسوب میشوند. ایجاد سرگرمیهای دلخواه همانند بازی آنلاین، نقاشی، تماشای کارتون، بازیهای فیزیکی و … همگی از روشهای صحیح برخورد با فرزند و سرگرم کردن بچهها در منزل بهشمار خواهد رفت.
مطالعه بیشتر: