یکی از حساس ترین و بحرانی ترین دوره های زندگی انسان دوران نوجوانی است. هویت یابی فرد در این سن آغاز میشود و همچنین با تغییرات هورمونی و فرایندهای رشدی همراه است که در بسیاری از موارد رابطه ی نوجوان با جنس مخالف را در بردارد. عموماً نوجوان دچار مشکلاتی با خانواده دوستان و جامعه می شود. پس به همین دلیل است که از نوجوانی به عنوان یکی از بحرانی ترین دوره های زندگی یاد می کنند . خانواده ها هم همیشه از سنین نوجوانی برای فرزند خودشان ترس و نگرانی دارند. با توجه به شرایط فعلی نوجوانان امکان دارد وارد رابطه عاطفی با جنس مخالف شود و این مسئله یکی از مسائل مهمی است که فکر خانوادهها را همیشه به خودش درگیر میکند. در بعضی مواقع خانوادهها با رفتار نامتناسب و برخوردی که بر اثر ناآگاهی است زمینه را خراب میکند و راه را برای اشتباه نوجوان بیشتر باز می کند. نوجوان به علت تشدید انگیزه های جنسی و ترشح هورمون های جنسی نسبت به امور جنسی جنس مخالف به خودش حساس میشود که ممکن است از راه های نادرستی نیاز خودش را رفع کند.
شیوه صحیح برخورد والدین با نوجوانان در ارتباط با جنس مخالف
با نوجوانانتان صادقانه صحبت کنید
برخی از آمار نشان میدهد که نوجوانان بیشتر اطلاعات ارتباطی را از همسالان خودشان می گیرند و تنها بخش کوچکی از اطلاعات را از والدین می گیرند و این دقیقاً در حالی است که همیشه همسالان اطلاعات مبهم و گاهی نادرست را به با همدیگر رد و بدل می کند. قطعاً والدینی که بزرگتر هستند می توانند منبع اطلاعات بهتری نسبت به مسائل نوجوان داشته باشند. بنابراین با نوجوان خودتان به راحتی و صمیمانه صحبت کنید و اطلاعات دقیقی راجع به هیجان ها ، احساسات و دوره هایی که تجربه می کند به او بدهید. سعی نکنید اطلاعات دلهرهآور را در اختیار او قرار بدین که این ارتباط باعث میشود حس گناه در نوجوان شکل بگیرد و در آینده او تاثیرات منفی بسیاری بگذارد.سعی کنید اطلاعات دقیق را به دور از هر گونه هیجان برای او بازگو کنید.
نظارت یا کنترل کردن
نکته مهمی که در ارتباط با رابطه ی نوجوان با جنس مخالف باید به او بپردازیم این است که نظارت کنیم یا کنترل؟ کنترل کردن و نظارت و امری است که با هم متفاوت هستند. شما حق دارید که در دورههایی مواظب رفتار و اعمال فرزندتان باشید تا از او مراقبت کنید ولی حق وارد شدن به حریم شخصی آنها را ندارید کنترل کردن گوشی موبایل، وسایل شخصیف او کیف، لباس، تنها سبب این میشود که آنها دیگر به شما اعتماد نکند بنابراین تلاش کنید به جای کنترل کردن با حرف زدن با او بر رفتارش نظارت کنیم .
دوستان فرزندتان را بشناسید
از نوجوانان در مورد دوستانش سوال کنید و این سوال کردن از آنها به شیوه خیلی صمیمی باشد و به دور از هرگونه بازجویی و سوال های خسته کننده و بیش از اندازه باشد. حسن نیتتان را ثابت کنید و اجازه دهید که دوستانشان را به منزلتان دعوت کند و از این طریق به شناخت دوستانش بپردازید.
قوانین و محدودیت ها
یکسری مجازاتها، قوانین ها، تنبیهات و پاداشها را برای فرزندتان تعیین کنید. فرزند شما از طریق استفاده از طرف روحی اجتماعی خودش را تقویت میکند و یاد می گیرد که چه جوری با دیگران ارتباط بگیرد ولی چنانچه ضوابط و قوانین برای این امر تعیین نشود مشکلاتی بروز پیدا خواهد کرد. اگر فرزند شما اجازه دارد از گوشی همراه استفاده کند به این معنی نیست که تلفن باید همیشه و در همه ساعات اختیار او باشد. در صورت داشتن گواهینامه رانندگی نمیتواند به طور تمام وقت از ماشین شما استفاده کند.
علاقه فرزند شما به تلفن عامل مناسبی است که می تواند برای تغییر رفتار و تقویت حس منفی در فرزندتان باشد . شما می توانید با تعیین کردن مجازات و مقررات این رفتار فرزندتان را کنترل کنید. برای مثال اگر فرزند شما خط تلفن مستقلی دارد میتواند به او بگویم که خودش باید هزینه هایش را از پول تو جیبی اش بدهد و ایا از طریق کمک کردن به در کارهای منزل می تواند هزینه پرداختقبضتلفن اش را بدست بیاورد .
استقبال از صحبت کردن با او
در زمانی که از رابطه ی نوجوان با جنس مخالف آگاهی پیدا کردید لازم است که به فرزند خودتان بفهمانید که متوجه شکلگیری هیچ رابطه نشده اید به خواست او احترام بگذارید و اگر مایل نیست شما را از این ارتباط مطلع کنند شما نباید تلاش کنید که به او بفهمانید خیلی باهوش هستید یا که مچ او را گرفته اید ولی اگر تمایل به صحبت داشت مستقیماً در این رابطه با او صحبت کنید و از این صحبت کردن استقبال کنید هیچ وقت در مکالمه تلاش نکنید که خودتان را باید باهوش با تجربه و آموزگار نشان بدهید بیشتر با برای یک دوست صمیمی باشید حرفهایش را کاملاً بشنوید و با او صادق باشید مطمئن باشید به این ترتیب اطلاعات مفید درباره چگونگی ارتباط این رابطه به دست میآوریم .
فرزند تان را نسبت به جنس مخالف بدبین و بدگمان نکنید.
یکی از بدترین خطا هایی که والدین برای پیشگیری از رابطه نوجوانشان با جنس مخالف انجام می دهند این است که فرزندانشان را نسبت به جنس مخالف خود بدبین می کنند. برای مثال به پسرشان میگویند مواظب دختران خود باشند که دنبال پر کردن اوقات خودشان نباشند. به دختران نگویید مرد ها از شما سوء استفاده می کنند. والدین و پدر و مادرها باید به این موضوع توجه داشته باشند که با این نوع برخورد بزرگترین آسیب به زندگی آینده فرزندان و دیدگاه او نسبت به همسرشان می زند.
مادر پدر گرامی شما مالکه فرزندتان نیستید و آنها ملک شما نیستند آنها انسان هایی هستند که حق انتخاب های کامل دارند و دارای احساسات مثبت و منفی بسیاری هستند نقش شما جهت دارند نسبت به احساسات و انتخاب های آنهاست پس رابطه ی خودتان را با فرزندتان قوی کنید تا بتوانید با صحبت های منطقی در رفتار دوستانه داشته باشید و برای او الگوی خوبی باشیم. او را به حال خودش نگذارید فرزند شما کاملا آزاد و بیقید و بند هم نباید باشد.
علاوه بر ارائه آموزشهای لازم به منظور شکل دهی به ارتباطات این دوران لازم است تا وضعیت خطرآفرین را شناسایی کنید. دوستی فرزند نوجوان شما با شخصی که ارزشهای اخلاقی و خانوادگی نامناسبی دارد می تواند یکی از بزرگترین خطر ها برای او باشد در این صورت به جای مقابله مستقیم با جلب اعتماد فرزندتان و حرف غیر مستقیم می توانید خطرات ارتباط با شخص مورد نظر را به او یادآوری کنیم.
با دوستی عاطفی فرزندتان رابطه برقرار کنید
اگر این مسیر برای شما فراهم است با شخصی که فرزندتان با او دوست شده است، آشنا شوید او را به منزلتان دعوت کنید یا به گردش بروید . حسن نیت به فرزندتان ثابت کنید و نشان دهید که به آنها احترام میگذاریم با این کار شما مدیریت بیشتری روی این رابطه خواهید داشت چرا که عوارض رابطه های پنهانی دو نوجوانی که در بیشترین احساسات خودشان قرار دارند خیلی بیشتر از رابطهای است که با اطلاع خانواده ها صورت می گیرد. برای همه کارها می توانید از افرادی که بیشتر مورد اعتماد فرزندتان هستند هم کمک بگیرید و به صورت غیرمستقیم بخواهد که او را به مسیر درست هدایت کنند و هیچ وقت به زور و تحقیر و تهدید و دعوای فیزیکی متصل نشوید که نتایجی برعکس و بطری را در پی خودش دارد. در صورت نیاز شما میتوانید از متخصصین در این راهم کمک بگیرید.
تشکر از ارائه مطالب مفید
محض اشتراک گذاری تجرببات
مواردی که بنده در این توصیه که خانواده دوست جنس مخالف را به خانه یا بیرون دعوت کند مواردی دیده ام که منجر به نتیجه مثبتی نشده
لطفا در مورد این توصیه، توضیح کامل داده بشه که برخورد والدین در این دعوت ها به چه شکل باشه که نتیجه مثبت داشنه باشه
خیلی ممنون از حسن توجهتون
ممنون از نگاه پر مهر شما و تشکر بابت به اشتراک گذاری نظرتون. بله حتما
کاشکی می شد این رو به تمام پدر مادر های ایرانی نشون داد
سلام دوست عزیز
خوشبختانه سطح آگاهی در حال بالا رفتنه .
ممنون که همراهمون هستی .