ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی هرفردی به شمار میرود. تاثیر انتخاب همسر مناسب بر روی خوشبختی افراد امری غیر قابل انکار است. همه انسانها ذاتا به کمال گرایش دارند و برای خودشان بهترین را میخواهند. انتخاب همسر نیاز به مهارت و بررسیهای فراوانی دارد. یکی از معیارهای اصلی ازدواج، انتخاب فردی است که با او تفاهم دارید. تفاهم و اشتراکات خانوادگی، شخصیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از فاکتورهای اولیه هر ازدواجی محسوب میشود. زوجینی که با یکدیگر تفاهم نداشته باشند تعارضات بسیاری پیش روی آنها قرار میگیرد.
همه ما این جمله را شنیدهایم که شما با یک فرد ازدواج نمیکنید بلکه با خانواده او هم ازدواج میکنید. تاثیرپذیری فرد از خانواده مسئلهای نیست که بشود انکارش کرد. این که زوجین گمان میکنند بعد از ازدواج از پس این مشکلات و اختلافات برمیایند، باوری غلط و هیجانی است. این امر نیازمند روحیه بسیار قوی و سازگاری بالا است که عموما هر شخصی بعد از گذشت زمان دیگر قادر به تحمل آن نیست. اگر تصویری مبهم از آینده ازدواجتان در ذهن دارید و بر انتخابی که کردهاید مطمئن نیستید، قبل از ازدواج تمامی زوایا و جنبههای مختلف را بررسی کرده تا بهترین تصمیم را بگیرید. کمک گرفتن از مشاوره قبل از ازدواج آگاهی شما را برای تصمیم درست بالا میبرد.
اختلاف سطح خانوادگی را در چه مواردی باید بررسی کنیم؟
تناسب ظاهری
شاید شما و فرد مقابلتان در کنار یکدیگر بسیار مناسب هم باشید و به اصطلاح خیلی به هم بیایید. اما بررسی تناسب ظاهری خانواده هم بسیار اهمیت دارد. تصور کنید در مراسم عروسی اقوام شما یک طرف سالن و اقوام فرد مقابل طرف دیگر قرار دارند، ایا از لحاظ رفتار، حجاب، نوع لباس پوشیدن، نوع گفتار و پرستیژ با هم تناسب دارند؟ اگر خیر تا چه اندازهای قابل چشم پوشی است؟ تناسب ظاهری تنها یکی از مواردی است که باید آن را بررسی کنید. موارد مهمتری در این زمینه وجود دارد. اگر شما و فرد مقابلتان تناسب ظاهری دارید صرفا به آن اکتفا نکنید و تمامی جوانب را بررسی کنید.
تناسب در سطح فرهنگی
فرهنگ هر خانواده مسائل زیادی را شامل میشود. تاثیر فرهنگ خانواده بر ازدواج از مواردی است که تاثیرات عمیقی بر زندگی زوجین دارد. عقاید، اداب و رسوم، سبک زندگی و روشهای تربیتی از زیر مجموعه فرهنگ خانواده محسوب میشود. زوجین اگر با تفاوتهای فرهنگی روبه رو شدند و باز هم مایل به ازدواج بوند، قبل از تصمیم قطعی، بهتر است با مشاوره خانواده مشورت کنند تا چالش های پیش رو را به حداقل برسانند.
تناسب در سطح اقتصادی و نداشتن اختلاف طبقاتی
اختلاف طبقاتی و سطح اقتصادی از دیگر اصول مهم و ضروری معیارهای انتخاب همسر مناسب میباشد. چراکه سطح مالی بر توقعات، انتظارات، سلایق و سبک زندگی افراد اثر مستقیم دارد. تمام این موارد باعث ایجاد تضاد و چالشهای گوناگونی میشود. اگر قصد ازدواج با شخصی را دارید که از دیدگاه اقتصادی با هم تفاوتهای بسیاری دارید، با احتیاط بیشتری در این مسیر قدم بردارید.
تناسب اعتقادات و مذهب
تناسب مذهبی از مواردی است که از اهمیت بسیاری برخوردار است. شما باید هم با همسرتان و هم با خانوادهاش تناسب مذهبی داشته باشید. چراکه خیلی از خانوادهها از عروس و داماد خود انتظار دارند فرایض مذهبی را تمام و کمال انجام دهد اگر فرد سطح اعتقاداتش یکی نباشد، این مسئله به مرور زمان برای او دردسرساز میشود.
تناسب در سطح ارزشها
باید به بررسی ارزشها در خانواده بپردازید. برای مثال خانوادهای که برای تحصیلات ارزش بسیاری قائل است مسلما تمرکز زیادی بر این موضوع دارد و حاضر است مسائل دیگر را فدای رسیدن به درجات تحصیلی بکند. یا در مقابل خانوادهای که به دنبال کسب ثروت است، بیشتر تایم خود را صرف امور مالی و کسب درآمد میکند. شناخت این مسائل به شما برای تصمیم درمورد آینده کمک شایانی میکند.
تناسب در تحصیلات
تحصیلات غالبا بر سبک فکر و رفتار افراد تاثیرگذار است. زمانی که بیشتر اعضا خانواده تحصیل کرده باشند، احتمالا نشانگر اهمیت و ارزشی است که برای کسب علم قائل هستند. در مورد تحصیلات همه افراد خانواده سوال کنید که تا چه مقطعی در کدام رشته تحصیل کردهاند. این مسئله میتواند به کشف ارزشهای خانوادگی کمک کند.
تناسب شغلی
شغل هم میتواند به نوبهی خودش اثر گذار باشد. برای مثال خانوادهای که در آن پدر نظامی باشد، قوانین و مقررات خانه سفت و سخت تر رعایت میشود. احتمالا این شرایط بر روی فرزندان خانواده اثر گذار بوده و سبک زندگی متفاوتی داشته باشند.
تناسب در ویژگیهای شخصیتی و روانی
مسائل روانی و ویژگی های شخصیتی بر نوع رفتار و تربیت اثرگذار است. متاسفانه این موارد در زمینه ازدواج نادیده گرفته میشود. بررسی ویژگیهای شخصیتی و اختلالات روانی به سادگی انجام نمیشود و نیاز به کمک متخصص دارد. خانواده سالم فرزندان سالمی را پرورش میدهد. در مقاله خانواده چیست و ویژگیهای خانواده سالم به طور جامع به این عناوین پرداخته ایم. می توانید با مطالعه آنها در این زمینه آگاهی بیشتری کسب کنید. درمان مشکلات روانی و شناخت ویژگیهای شخصیتی به دوام کیفیت زندگی مشترک کمک میکند.
داشتن تفاوت فرهنگی خانوادهها در ازدواج چه مشکلاتی را به وجود میآورد؟
خودکم بینی همسر و از دست دادن اعتماد بنفس
زمانی که همسرتان با شما از نظر مالی و فرهنگی اختلاف داشته باشد و در سطح پایین تری قرار بگیرد. در ابتدا با توجه به شور و هیجانی که دارد این مسائل را نادیده میگیرد، اما به مروز زمان احساس کمبود میکند و مدام در تلاش است تا اعتماد به نفس رفتهاش را باز گرداند. عموما در این شرایط فرد رفتارهای ناسازگارانهای را در پیش میگیرد. حتی ممکن است به واسطه توقعات شما دست به توهین بزند.
قطع رابطه با خانواده
برخی از زوجین تا مدت ها بعد از ازدواج تلاش میکنند تا اثرات تفاوتهای فرهنگی را کاهش دهند. اما زمانی که در این امر با شکست مواجه میشوند تصمیم به قطع رابطه با خانواده میگیرند. این تصمیم بزرگترین اشتباهی است که گرفته میشود چراکه شرایط را سختتر از قبل میکند. خانواده پیشینه زندگی هر فردی است. بخش مهمی از سرنوشت انسان در خانواده رقم میخورد. تصمیم به قطع رابطه باعث بروز محرومیت عاطفی و خشم و پریشانی میشود.
تحمیل شدن شرایط فرهنگی و اداب رسوم و تلاش برای تغییر یکدیگر
زمانی که زوجین و خانوادههایشان نمیتوانند تفاوت فرهنگی همدیگر را بپذیرند شروع به تلاش برای تغییر دادن یکدیگر میکنند. عموما هر خانوادهای سعی در تحمیل عقاید خودش را دارد. این وسط زن و شوهر به شدت تحت فشار قرار میگیرند و به مرور زمان باعث بروز فرسایش ذهنی میشود.
سخن آخر
تاثیر اختلاف سطح خانواده در ازدواج از مواردی است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. اختلافات فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، تحصیلی، شغلی، ارزشی و شخصیتی از عواملی است که اگر بررسی نشود در موفقیت ازدواج خلل وارد میکند. اهمیت تاکید به مشاوره پیش از ازدواج از همین مسائل نشات میگیرد. مشاور با بررسی دقیق سطح خانوادگی و شناخت ویژگیهای شخصیتی افراد به آنها در انتخاب همسر مناسب کمک میکند.