میزان مناسب خواب و بهترین زمان خواب کودکان در سنین مختلف متفاوت است. خواب برای همه انسانها ضروری میباشد و در کودکان نقش بسیار مهمی در رشد و سلامتشان دارد. میزان خواب کافی، به اندازه تغذیه مناسب ضروری است. اگر کودکان به اندازه کافی نخوابند در عملکرد روزانه دچار اخلال می شوند. همچنین بر روی هوش و خلق و خوی آنها تاثیر منفی می گذارد.
مدت زمان مورد نیاز برای خوابیدن کودکان در سنین مختلف متفاوت است و والدین موظف هستند بر اساس این تفاوت ها برنامه ریزی دقیقی داشته باشند. در ادامه به ویژگی های هر سن می پردازیم.
مدت زمان مورد نیاز برای خوابیدن در نوزادان
به طور کلی نوزادان بیشتر روز را باید بخوابند. آنها نزدیک ۱۶ الی ۲۰ ساعت در طول شبانه روز خواب هستند. هرچه به سمت یکسالگی نزدیکتر میشوند میزانخواب آنها کمتر شده و به ۱۰ الی ۱۳ ساعت در روز می رسد. بهترین زمان خوابیدن در نوزادان مشخص نمیباشد. چرا که این زمان پیوسته نیست، هر وقت کودک گرسنه شود بیدار میشود و بعد از رفع نیازهایش دوباره میخوابد.این چرخه طبیعی به دلیل وزن گیری نوزاد میباشد.
مدت زمان مورد نیاز برای خوابیدن در ۲ سالگی
خواب مورد نیاز در 2 سالگی نزدیک به ۱۴ ساعت در طول شبانه روز میباشد. این مدت زمان میتواند به خواب شبانه و خواب بعد از ظهر تقسیم شود. عموما کودکان به دنبال بازیگوشی هستند و برای خوابیدن والدین خود را اذیت میکند. در این شرایط پدر و مادر هستند که با یادگیری مهارت مورد نیاز میزان خواب طبیعی برای فرزندشان را فراهم میکنند. همچنین نکتهای که باید در این سن به آن توجه شود، هنگامی که کودک یاد میگیرد از گهواره خود بیرون بیاید و تمایل دارد کنار والدین بخوابد باید این عادت را در او حذف کنید. چرا که با تثبیت این عادت جدایی در در سنین بعدی بسیار سخت خواهد شد.
میزان خواب مورد نیاز در ۳ سالگی
کودکان سه ساله ۹ الی ۱۲ ساعت در طول شب و عموماً یک الی سه ساعت در طول روز نیاز به خواب دارند. نیاز به خواب در طول روز با افزایش سن به مرور زمان کمتر میشود به طوری که ممکن است از پنج سالگی به بعد کودکان در طول روز نخوابند.
میزان خواب مورد نیاز در ۶ تا ۹ سالگی
کودکان از سن ۶ تا ۹ سالگی معمولاً به ۱۰ الی ۱۱ ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند. این کودکان عموما در طول روز تمایلی برای خوابیدن ندارند. والدین در این سن باید به گونهای برای کودک خود برنامه ریزی کنند که برنامه های تفریحی و انجام تکالیف فرزندشان با برنامه خواب آنها دخالتی نداشته باشد.
ضرورت خواب کافی برای کودکان
میزان خواب کافی برای کودکان تاثیر مستقیم بر روی عملکردهای ذهنی و جسمی آنها دارد. کودکانی که در طول شبانه روز خواب بهتری دارند نسبت به کودکانی که خواب نامنظم و ناکافی دارند دارای هوش و سرعت یادگیری بالاتری هستند. همچنین از دیگر فواید خواب کافی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش قدرت یادگیری در طول روز
- تقویت سیستم ایمنی
- رشد طبیعی و مناسب
- داشتن خلق و خوی خوب در طول روز
خوابیدن برای کودکان از نیازهای اساسی و اولیه آنها محسوب میشود در صورتی که کودکی خواب با کیفیتی نداشته باشد در آینده ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شود. در این شرایط والدین موظف هستند با یک متخصص و مشاور کودک صحبت کنند.
راهکارهایی برای بهبود خواب کودکان
در صورتیکه فرزندتان در خوابیدن با مشکلات جدی روبهرو است، باید هرچه سریعتر به یک متخصص مراجعه کنید و نمیتوان از یک راهکار کلی برای تمام کودکان استفاده کرد. چرا که هر کودک با کودک دیگر متفاوت است. اما در ادامه به برخی از راهکارهای موثر در این زمینه اشاره خواهیم کرد:
-
فرزندتان را در اتاق خوابش تنبیه نکنید.
اتاق خواب کودک باید جایی برای آرامش و امنیت باشد. در شرایطی که از خواب و یا اتاق خواب به عنوان تنبیه استفاده میکنید، کودک در شرایط طبیعی نیز دچار ترس و استرس میشود.
-
کودکتان را خسته کنید.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر خواب طبیعی کودکان، خسته کردن آنها در طول شبانه روز است. کودک باید در طول روز تمام انرژی خود را تخلیه کند. او را به پارک ببرید و اجازه دهید حسابی بازی کند تا خسته شود. در این شرایط شبها به راحتی و به موقع به خواب میرود. یکی از دلایلی که کودکان هنگام خوابیدن والدین خود را اذیت میکنند و تمایلی برای به خواب رفتن ندارند نداشتن فعالیت مورد نیاز در طول روز است.
-
برای کودکتان آرامش کافی را تامین کنید.
به دنبال دلیل عدم تمایل کودکتان برای خواب باشید. ممکن است او از مسئلهای مانند تاریکی میترسد و به همین دلیل است که سخت به خواب میرود. سعی کنید با او صحبت کنید و آرامش مورد نیاز را برایش فراهم کنید.
-
برای فرزندتان قصه بگویید.
تشویق کودکان به کمک ابزارهایی مانند قصه، لالایی و کتاب خواندن راهکاری موثر برای تمایل آنها به خوابیدن است. زمانی که یک جذابیت برای به خواب رفتن کودک وجود داشته باشد، خودش به سمت اتاق خواب کشیده میشود. همچنین ماندن شما در کنار او تا زمانی که بخوابد به آرامش کودک نیز کمک میکند. از دیگر فواید قصهگویی افزایش اطلاعات و آشنایی با موضوعات مختلف برای فرزندتان است.
-
از یک مشاور کودک کمک بگیرید.
متخصصین کودک با بررسی شرایط فرزندتان بهترین راهکارها و تکنیک های موثری را به شما در این زمینه معرفی میکنند. مرکز مشاوره شکرانه با داشتن متخصصین مجرب در این زمینه آماده خدمت رسانی به شما والدین عزیز و کودکانتان است.
سخن آخر
داشتن خواب کافی برای رشد و سلامت جسمی و روانی کودکان ضرورت دارد. وجود هرگونه اختلالی در این زمینه، مشکلات متعددی را به همراه دارد. سعی کنید از همان ابتدا الگویی مناسب برای خواب فرزندتان در نظر بگیرید و در این زمینه میتوانید از یک رواشناس کودک کمک بگیرید.
مطالب پیشنهادی:
سلام ممنون از مطالب مفیدتون دمتون گرم استفاده کردم
ممنون واقعا عالی بود مقاله تون و مفید