انتخاب همسر مناسب مهمترین عامل برای داشتن ازدواجی موفق محسوب میشود. چرا که این انتخاب بسیار سرنوشتساز است و تمامی روند زندگی را در برمیگیرد. ازدواج تنها به عروسی و زندگی زیر یک سقف ختم نمیشود و باید عوامل بسیاری را مورد بررسی قرار داد. عموما زوجینی که با آگاهی از معیارهای زندگی موفق و شناخت کامل تری از همه جوانب همدیگر، وارد زندگی مشترک میشوند، روابط پایدارتری را تجربه میکنند. آمادگی برای تشکیل زندگی مستقل تنها به شرایط اقتصادی و مالی محدود نمیشود بلکه نیازمند آمادگیهای روحی، احساسی و فکری است. همچنین عشق به تنهایی تضمین کننده ازدواجی موفق نیست. زندگی بالا و پایینهای بسیاری دارد که بعد از مدتی با فروکش شدن هیجانات اولیه زوجین را درگیر خودش میکند. آنها باید قبل از مواجه شدن با این مسائل، مهارت رویارویی با مشکلات را بیاموزند.
راههای رسیدن به ازدواجی موفق
خودتان را دوست داشته باشید
در اولین مرحله باید یاد بگیرید خودتان را دوست داشته باشید. افرادی که مدام در حال سرزنش و تحقیر خود هستند برای شخصیت خود ارزشی قائل نمیشوند. کسی که خودش را هم دوست ندارد چطور میتواند به شخصی دیگر علاقهمند شود و تواناییهای او را ستایش کند؟ در ابتدا به طور کامل بررسی کنید آیا از جسم و روانتان به درستی مراقبت میکنید؟ کسی که از عهده این کار برنیاید نمیتواند از فردی دیگر مراقبت کند. برای داشتن رابطهای سالم باید عزت نفس را در خود تقویت کنید و مهارت دوست داشتن را بیاموزید. روانشناس متخصص در این راه کمک شایانی به شما میکنند.
شناخت کامل از فرد مقابل داشته باشید و الگوهای تربیتی او را چک کنید
الگوهای تربیتی فرد مقابل نشان میدهد او در چه فضایی بزرگ شده است و چه تفکراتی دارد. بررسی این الگوها در زمان تربیت فرزند امری بسیار مهم محسوب میشود. شاید افراد مهارت کافی برای شناخت کامل و آگاهی از الگوهای تربیتی فرد مقابل را نداشته باشند که بهتر است در این زمینه از مشاوره پیش از ازدواج کمک بگیرند.
به هویت مستقل و حریم شخصی فرد احترام بگذارید
از آنجایی که فرد بعد از ازدواج شریک زندگی و تمامی امور همسرش میشود، برخی افراد دیگر برای همسرشان هویت مستقلی قائل نمیشوند. این شراکت نباید به معنی از دست رفتن هویت فردی باشد. در واقع زوجینی در این راه موفق عمل میکنند که علاوه بر پیشرفت مشترک، در هویت فردی هم به توانمندی های بالاتری دست مییابند. در غیر این صورت افراد احساس ناکامی میکنند و بر این باورند به واسطه ازدواج از مسیر پیشرفت و کمال جا ماندهاند.
در زمینه مستقل شدن آگاهی بیشتری کسب کنید
پیدا کردن هویت مستقل از خانواده از موارد مهم در احساس رضایت به خود و موفقیت در زندگی مشترک به شمار میرود. تا زمانی که افراد نتوانند به درستی از پدر و مادر خود جدا شوند نمیتوانند زندگی مشترک خوبی بسازند. استقلال تنها به منزله جدا شدن از خانواده نمیباشد. بلکه باید به واسطه بلوغ روانی در همه زمینههای اقتصادی، هیجانی، عقیدتی و.. به استقلال رسید.
قدرت پذیرش را در خود تقویت کنید
هیچ انسانی کامل نیست و همه امکان خطا یا رفتاری که مورد پسند ما نباشد را دارند. همسر آینده ما ممکن است صد در صد با معیارهای ما یکی نباشد و در مواردی جزئی از انتظار ما خارج باشد. شما هم از این مسئله مستثنی نیستید و رفتارهایی دارید که همسرتان نمیپسندد. اگر با معیارهای اصلی و اولیه شما تعارض ندارد و این اختلاف رفتاری و دیدگاه منجر به تعارضات عمیق نمیشود باید او را پذیرفت. منطعف باشید و پذیرش خود را برای تفاوتهای فردی بالا ببرید.
خودتان را بهتر بشناسید
قبل از شروع یک رابطه بهتر است به آگاهی از ویژگیهای شخصی خود به طور کامل برسید. اگر احساس میکنید همچنان در پیدا کردن هدف زندگی سردرگم هستید باید به شناخت بهتری از خود دست یابید و به دنبال حل تعارضات درونی باشید. هر شخصی ملاکهای شخصی خودش را دارد که در صورت بیتوجهی به آنها میتواند باعث احساس شکست و ناکامی پس از ازدواج شود.
مهارتهای ارتباطی را آموزش ببینید
یادگیری مهارتهای زندگی از جمله مهارت ارتباطی از اقدامات مهم پیش از ازدواج محسوب میشود. برای کنترل هیجانات، چگونگی رویارویی با مشکلات، همدلی با همسر، شنونده خوبی بودن، برقراری گفتگو، بیان مخالفت و.. مهارت لازم است. شما میتوانید به کمک مشاوره خانواده این مهارتها را فرابگیرید.
توصیههایی برای رسیدن به یک ازدواج سالم و موفق
- عزت نفس بالایی داشته باشید.
- در زمان مجردی و تنهایی توان شاد بودن را داشته باشید.
- به تجربه و درک زندگی همسر آینده خود توجه کنید.
- به شناخت کافی و کامل از شخصیت فرد مقابل برسید.
- نیازها، خواستهها و انتظارات خود را قاطعانه و به صورت واضح بیان کنید.
- لیستی از الویتهای خودتان در زمینه انتخاب همسر تهیه کنید و آن را الویتبندی کنید.
- باهم بخندید و برای تفریح در هفته زمان بگذارید.
- با یکدیگر اوقات خوبی را سپری کنید و در هر شرایطی برای خلوت زناشویی وقت بگذارید.
- موقعیت شناس باشید. بدانید در مورد چه چیزهایی نباید صحبت کرد.
- مدام از همه چیز انتقاد نکنید و به هیچ عنوان همسرتان را سرزنش نکنید.
- حالت تدافعی و یا تحقیر نگیرید.
- عوامل مخرب را از رابطه خود بیرون بیاندازید.
- از معذرت خواهی فرار نکنید.
- انتظاراتی واقع بینانه از رابطه داشته باشید.
- در گفتار و عمل ابراز احساسات و علاقه را داشته باشید.
- در صورت مشکل، رابطه جنسی خود را به کمک مشاوره جنسی بهبود ببخشید.
- همسرتان را با کسی مقایسه نکنید.
- یک شنونده و همدل خوب باشید.
سخن آخر:
موفقیت آمیز بودن ازدواج دغدغه هر جوانی است که قصد تشکیل خانواده دارد. راههای زیادی وجود دارد تا زوجین بتوانند ازدواجی خوب و سالم را رقم بزنند. همان طور که در مطلب بالا به آن اشاره شد انتخاب همسر کلید اصلی این موفقیت محسوب میشود و به کمک مشاوره پیش از ازدواج میتوان به شناخت و آگاهی کاملی از همسر آینده رسید. از معیارهای خود در زمینه ازدواج لیستی تهیه کنید و به کمک آن به فرد ایدهآلتان نزدیک شوید. شما با آگاهی از ویژگیهای شخصیتی خودتان بهتر میتوانید ازدواجی موفق را رقم بزنید.