تمایل به زوجیت و برطرف کردن نیازهای جسمی و روحی در کنار جنس مخالف در همه انسانها به صورت ذاتی وجود دارد. اکثریت افراد علاقه دارند تا به واسطه انتخاب همسر تشکیل خانواده دهند و بچهدار شوند. ازدواج پیوند قانونی بین دونفر است که به واسطه آن تعهدات اخلاقی نسبت به یکدگیر پیدا میکنند. آنها متحد میشوند در همه امور شریک زندگی همدیگر باشند. ازدواج انواع مختلفی دارد که در این مطلب به صورت مفصل به آن میپردازیم.
ازدواج چند نوع دارد؟
انواع ازدواج میتواند بر اساس تفاوت فرهنگی، اجتماعی، عقیدتی، قومی و مذهبی شکل بگیرد. انواع مختلف ازدواج به طور کلی به موارد زیر تقسیم میشود:
ازدواج دائم و تک همسری
در این نوع ازدواج عقد دائمی بین زوجین صورت میگیرد و رایج ترین سبک ازدواج است که در همه کشورها به رسمیت شناخته میشود. در ازدواج دائمی تنها راه پایان دادن به زندگی مشترک طلاق رسمی در محضر است. (مشاوره طلاق)
ازدواج سنتی
در این نوع ازدواج که بیشتر در کشورهای خاورمیانه دیده میشود و هنوز هم در کشور ما وجود دارد، زوجین بر اساس آداب و رسوم با یک دیگر آشنا میشوند. خانواده پسر با خانواده دختر صحبت میکند و در جلسه خواستگاری دختر و پسر همدیگر را ملاقات میکنند.
ازدواج موقت
ازدواج موقت که به صیغه معروف است، زمانی اتفاق میافتد که زوجین فقط برای مدت کوتاهی تصمیم به ازدواج میگیرند. در این شرایط عقدی موقت در بین زن و مرد جاری میشود. پایان دادن به این رابطه بسیار راحت است و با پایان یافتن مدت مشخص شده عقد باطل میشود و دیگر نیازی به طلاق در محضر نیست.
ازدواج مجدد
ازدواج مجدد در اشخاصی که همسر قبلی شان فوت شده است یا از یکدیگر جدا شدهاند صورت میگیرد. طبق تحقیقات به عمل آمده افرادی که از همسر خود طلاق گرفتهاند بیشتر از افرادی که همسرشان فوت شده است به ازدواج دوم روی میآورند. این سبک ازدواج بسیار حساس است چرا که اگر فرد از روی هیجان تصمیم بگیرد بار دیگر با شکست روبرو میشود. همچنین چالشهای فراوانی مانند رضایت فرزندان را به همراه خود دارد. کمک گرفتن از مشاوره ازدواج مجدد در این زمینه به افراد کمک شایانی میکند و بسیار توسط متخصصین توصیه میشود.
ازدواج اجباری
ازدواج اجباری زمانی رخ میدهد که یکی از زوجین به این امر رضایت نداشته باشد و به زور و فشار روانی آن را مجبور به ازدواج کردهاند. غالبا قربانیان این سبک زنان هستند که به وسیله سوء استفاده جسمی، فیزیکی و روحی فرد را وادار به رضایت میکنند.
ازدواج فامیلی
زمانی که دختر و پسر جد مشترک داشته باشند، برای مثال پسرعمو و دختر عمو باشند، ازدواج فامیلی شکل میگیرد. مشاوره ژنتیک برای این افراد از ملزومات به حساب می آید. چراکه امکان معلول شدن فرزندان وجود دارد. ازدواج فامیلی هم در خاورمیانه مرسوم است.
ازدواج سفید
زوجینی که بدون عقد زیر یک سقف زندگی خود را شروع میکنند، به اصطلاح ازدواج سفید کردهاند. ازدواج سفید به این معناست که در شناسنامه افراد اسمی از همسر وجود ندارد و این ازدواج جایی ثبت نشده است. این سبک از زندگی در ایران مرسوم نیست و آن را نفی میکنند چرا که مسلمانان رابطه بدون عقد را حرام میدانند. اما در غرب و بسیاری از کشورها این سبک ازدواج مقدمهای از ازدواج اصلی به شمار میرود و بسیار طرفدار دارد.
ازدواج مصلحتی
در این سبک زن و شوهر فقط به علت دلایلی که برایشان منفعت دارد با یکدیگر ازدواج میکنند و هیچ علاقهای بین زوجین وجود ندارد.
ازدواج صوری
هدف این پیوند، تشکیل خانواده نیست و صرفا برای فرار از قانون، مهاجرت، اقامت و یا هر دلیلی دیگری انجام میگیرد. در این نوع ازدواج هیچ عشق وعلاقهای بین زوجین وجود ندارد.
ازدواج میان گرایشی
این ازدواج نوعی از ازدواج مصلحتی محسوب میشود چرا که صرفا برای پنهان کردن موضوعی شکل میگیرد. زمانی که زوجین از لحاظ روحی و جسمی به هم شبیه نباشند، برای مثال زنی که جنس مخالف را دوست دارد ولی مرد به هم جنس خود علاقه دارد، در این شرایط ازدواج میان گرایشی صورت میگیرد. این سبک در افراد مشهور برای پنهان کردن ویژگیهای شخصیتی خود بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
ازدواج بنفش
به طورکلی اگر هدف ازدواج تنها پنهان کردن گرایش جنسی باشد ازدواج بنفش محسوب میشود.
ازدواج همجنس گرایان
در بسیاری از کشورها علیالخصوص جهان اول، ازدواج مرد با مرد یا زن با زن به رسمیت شناخته میشود و سالهاست که در حال انجام است. همچنین این افراد برای بچهدار شدن میتوانند از طریق لقاح مصنوعی یا فرزند خواندگی اقدام کنند. در کشور ایران این امر ممنوع است و دیدگاه منفی بسیاری در مورد آن وجود دارد.
ازدواج غیابی
هنگامی که یکی از زوجین هنگام خواندن خطبه عقد حضور نداشته باشد، ازدواج به صورت غیابی و به وکالت شخصی دیگر انجام میشد. برای مثال پسری که سربازی است یا از کشور مهاجرت کرده و شرایط حاضر شدن در محضر را ندارد.
ازدواج کودکان
زمانی که یکی از زوجین به سن قانونی رسیده باشد اما زوج دیگر زیر 18 سال سن داشته باشد به آن کودک همسری گفته میشود. متاسفانه در برخی از قوم ها همواره شاهد همچین صحنههایی هستیم.
ازدواج با خود
ازدواج با خود سبکی جدید است که با عنوان سولوگامی هم شناخته میشود. در سال 1993 لیندا بیکر اعلام کرد میخواهد با خود ازدواج کند. لیندا در مراسمی بزرگ در مقابل آشنایان در مقابل آینهای ایستاد تا عاقد خطبه را شروع کند. او پس از ازدواج وارد رابطه عاطفی با خودش شد. سولوگامی سبک جدیدی از ازدواج است که در آمریکا، ژاپن، انگلیس، تایوان و.. در حال انجام است.
سخن آخر:
ازدواج از مراحل مهم زندگی هر فردی به شمار میرود که آغازگر زندگی مشترک او است. انتخاب همسر در موفقیت برای تشکیل خانواده از امور مهم در این زمینه محسوب میشود. کمک گرفتن از مشاوره قبل از ازدواج به افراد در تشخیص و شناخت کاملتر کمک بزرگی میکند. به واسطه مشاوره خانواده با آگاهی بیشتری در مسیر خوشبختی قدم برمیدارید.