شاید افرادی را دیده باشید که بعد از ازدواج، دچار افسردگی شده باشند. افسردگی ممکن است برای برخی از زوجهای جوان بلافاصله بعد از عروسی ایجاد شود. گاهی اوقات برای یک مدت کوتاه میتواند طبیعی باشد. استرس، آینده نامعلوم، تغییر شرایط و… سبب میگردد که برخی از افراد تا عادت کردن به شرایط جدید، افسردگی را تجربه کنند. اما زمانی که برای مدت طولانی این خلق پایین باقی میماند و در عمکرد روزانه فرد اخلال ایجاد میکند باید برای درمان آن اقدام کرد. از عوامل مبتلا شدن به افسردگی بعد از ازدواج میتوان به ازدواج اجباری، وابستگی به والدین، پشیمانی از انتخاب همسر، عدم آمادگی برای پذیرش مسئولیتهای جدید و… اشاره کرد. در ادامه این مطلب میخواهیم به طور مفصلتری به این موضوع بپردازیم.
نشانههای افسردگی در اثر ازدواج
- احساس غم، اندوه و اضطراب
- احساس پشیمانی
- بدبینی و ناامیدی نسبت به زندگی و آینده
- اخلال در کارهای روزمره و عدم تمرکز در فعالیتهای مشترک
- ناامیدی از بهبودی شرایط زندگی
- احساس بیکفایتی در زندگی مشترک
- گذراندن زمان زیادی در تنهایی و به دور از همسر
- لذت نبردن از زندگی
- نارضایتی جنسی
دلایل افسردگی در اثر ازدواج و راهکارهای آن
ازدواج اجباری
ازدواج اجباری آسیبهای زیادی را به سلامت روانی میزد. افسردگی نیز یکی از این آسیبها به شمار میرود. در مقاله ازدواج اجباری به طور کاملی به دلایل و عواقب این موضوع پرداختیم. برخی افراد به واسطه شرایط قومی و قبیلهای، مصحلت، حفظ ثروت درون فامیلی و… مجبور به ازدواج اجباری میشوند. در این شرایط فرد تحت فشارهای بسیاری قرار دارد. از دلایل دیگر شکل گیری این نوع ازدواج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تفاوت دیدگاه و معیار خانواده با خود فرد سبب میشود، به اصرار خانواده با فردی ازدواج کند که هیچ جذابیتی برایش ندارد.
- بالا رفتن سن و اصرار اطرافیان برای ازدواج یکی دیگر از دلایل روی آوردن به این سبک ازدواج است. فرد از ترس تنهایی مجبور به قبول کردن همسری میشود که با معیارهایش متفاوت است.
- برخی از افراد بعد از شکست در یک رابطه عاشقانه برای فرار از غم و تلخی شکست، سعی میکنند وارد رابطه جدیدی شوند.
- بعد از ازدواج اجباری سعی کنید بر نقاط مثبت همسرتان تمرکز کنید و بپذیرید شما هم در قبول این شرایط نقش داشتید. دست از سرزنش کردن دیگران بردارید و سعی کنید به افسردگی دامن نزنید. کمک گرفتن از مشاوره خانواده بزرگترین کمک برای بهبود اوضاع است.
افسردگی بعد از مراسم عروسی
همه افراد بعد از مهمترین روز زندگیشان و مراسم عروسی انتظار دارند لحظات بسیار شیرینی را تجربه کنند. اما با فروکش شدن هیجانات اولیه ،برخلاف انتظارشان دچار فراز و نشیبهای متعددی میشوند. به این فکر کنید که زندگی مشترک تنها یک جشن نیست. اگر بر این باورید که زندگی مشترک فقط برای خوشی و مراسم و مهمانی تشکیل شده است باید طرز فکر خود را عوض کنید و به موارد مهمتری فکر کنید. زندگی روزمره را مفرح و هیجان انگیز کنید. مسائل روزمره را به صورت متنوعتری انجام دهید. همچنین خانواده همیشه عضوی جداناپذیر است و جایگاه مهمی دارد اما بعد از ازدواج نحوه ارتباطات تغییر خواهد کرد.
وابستگی به والدین
زمانی که فرد در زمان مجردی وابستگی شدیدی به خانوادهاش داشته باشد بعد از ازدواج با احساس دوری به سمت افسردگی و کسالت میرود. کاهش ارتباط با والدین در این اشخاص اضطراب ایجاد میکند. اگر شما دچار وابستگی شدید به خانواده خودتان هستید در وهله اول بهتر است با کمک یک مشاور متخصص از این وابستگی کم کنید و اگر در راه دوری قرار دارید به کمک تماس تصویری با خانواده خود در تماس باشید. اگر در نزدیکی هم قرار دارید با همسر خود درمیان بگذارید که در اوایل ازدواج تایم بیشتری را با خانواده بگذرانید و به مرور زمان این تایم را کاهش دهید.
نداشتن آمادگی کامل برای قبول مسئولیتها
یک فرد مجرد در زمانی که منزل پدری خود زندگی میکند مسئولیتهای کمتری دارد. بعد از ازدواج چه دختر چه پسر با حجم زیادی از مسئولیتها روبرو میشوند. در این زمان هم احساس اضطراب بر فرد غلبه میکند و هم به واسطه نداشتن تایم کافی، ارتباط با دوستان کمتر میشود. در این شراط ممکن است افسردگی دامنگیر این افراد شود. در این زمان باید شما و همسرتان در مورد تقسیم کارها صحبت کنید. در مورد کارهای خانه و مسائل مالی با همدیگر مشورت کنید و هر کدام وظایفی را برای خود انتخاب کرده و با علاقه برای انجام آنها تلاش کنید.
نارضایتی از زندگی و انتخاب همسر
خیلی از افراد بعد از تشکیل زندگی مشترک، با گذشت زمان و فروکش شدن هیجانات اولیه با تفاوتهای فردی و چالشهای بسیاری روبرو میشوند. در این زمان در انتخاب صحیح خود دچار تردید میشوند. ممکن است با دیدن این شرایط جدید احساس نارضایتی از زندگی به سراغشان میآید. انتخاب همسر یکی از مهم ترین مراحل زندگی هر فردی به شمار میرود که بر تمامی روند زندگی اثرگذار است. برای انتخاب همسر ضرورت دارد از یک مشاوره قبل از ازدواج کمک بگیریم. چرا که روانشناس با توجه به مهارتی که دارد و به کمک نتایج تست و مصاحبه بالینی به ما در شناخت کامل فرد مقابل، کمک بزرگی میکند.
سخن آخر
افسردگی یکی از اختلالات روانی محسوب میشود که انواع متفاوتی دارد. از نشانههای افسردگی میتوان به خلق پایین، اختلال در خواب، اختلال در اشتها، بی علاقگی نسبت به زندگی، امید نداشتن به آینده، احساسات منفی و… اشاره کرد. برخی از زوجین به دلایل متعدد مانند ازدواج اجباری و بدون علاقه، وابستگی به خانواده، نارضایتی از انتخاب همسر و… دچار افسردگی در اثر ازدواج میشوند. برای درمان افسردگی یا پیشگیری از این شرایط بهتر است با یک روانشناس مشورت کنیم.
مطالب پیشنهادی:
مرسی مقاله ی مفیدی بود کاش در مورد راه های درمان هم مقاله بذارین
درود دوست عزیز .
از پیشنهادتون سپاسگزاریم . قطعا در آینده به این مهم خواهیم پرداخت .
پایدار باشید .