در مطالب قبلی به این موضوع اشاره کردهایم که اختلاف مذهبی، فرهنگی، شخصیتی و طبقاتی تاثیرات منفی بسیاری بر روی ازدواج میگذارد. در این مقاله سعی بر این داریم که به طور مفصلتری به اختلاف طبقاتی بپردازیم. خیلی از افراد با شنیدن این کلمه فقط به مسائل مالی فکر میکنند با این که تفاوت تحصیلی، موقعیت اجتماعی، شغلی، خانوادگی نیز از جمله اختلافات طبقاتی محسوب میشود. از آنجایی که یکی از عوامل اصلی طلاق، اختلافات طبقاتی است باید قبل از ازدواج توجه ویژهای به آن شود. تاثیرات منفی اختلافات نه تنها بر روی روند روابط زناشویی بلکه بر روی تربیت فرزندان هم اثرگذار است. عموما زمانی که افراد قصد ازدواج دارند در مراحل انتخاب همسر تمامی معیارهای خود را آگاهانه چک میکنند، اما در مواقعی که دچار عشق و عاشقی هیجانی باشند، هیجانات اجازه تصمیمگیری صحیح را از فرد میگیرد.
به طور کلی شناخت ناکافی و اشتباه، نیاز عاطفی، نرسیدن به بلوغ ازدواج، نرسیدن به بلوغ فکری، نیازجنسی، عشق هیجانی و احساسی، سن کم و… میتواند فرد را به مسیر اشتباهی بکشاند. برای مثال زوجین جوانی که در سن کم با عشقی آتشین و پافشاری وارد زندگی مشترک میشوند بعد از گذشت زمان و رفت و آمد با اقوام یکدیگر متوجه دلایل مخالفت والدین خود میشوند. روز به روز با فروکش شدن عشقشان، مشکلات را واقعبینانه میبینند و ناسازگاریها بیشتر میشوند. این تعارضات میتواند به دلیل اختلافات طبقاتی شکل بگیرد. باید قبل از ازدواج از ورود به همچین روابطی پیشگیری کرد اما زمانی که با وجود تمام این موارد ازدواج کردهاید با کمک مشاوره خانواده میتوانید این تعارضات را کاهش دهید.
اختلاف طبقاتی بر روی چه مواردی اثرگذار است؟
-
مسائل مالی و شرایط اقتصادی
نحوه تربیت، برخورد با مسائل، خرج و مخارج، خوراک، پوشاک و… تحت تاثیر شرایط اقتصادی در خانواده شکل میگیرد. زمانی که دو زوج از دو جایگاه کاملا متفاوت در کنار یکدگیر قرار میگیرند درک کمی از شرایط هم دارند. تلاش برای کسب درآمد و نحوه مخارج فرد کم درآمدتر شاید برای فرد مقابل مسخره به نظر بیاید. این موارد تاثیر بسزایی بر روی دیدگاه، نگرش، رفتار و عملکرد میگذارد.
تفاوت در مسائل مالی بر موارد زیادی اثرگذار است. برای مثال ازدواج با افرادی که اصطلاحا تازه به دوران رسیده هستند. در این شرایط شاید از لحاظ مالی در یک جایگاه باشند اما از نظر اصالت و تربیت در یک شرایط نیستند. ثروت و سرمایه مشابه به تنهایی نشانگر تفاهم نمیباشد. مسئله اصلی که مطرح است عدم تشابه رفتاری بین خانوادههاست.
این ازدواج در دو صورت اتفاق میافتد:
-
ازدواج با پسر یا دختر پولدار:
دخترهایی که در خانواده مرفه بزرگ شدهاند ممکن است توقعات مالی بسیار بالایی در زندگی مشترک داشته باشند. چالش اصلی زمانی شکل میگیرد که پسر نمیتواند نیازها و خواستههای همسرش را برآورده کند. آنها حتی در ابتدای راه در برگزاری مراسم عروسی دچار مشکل میشوند. همچنین دخترانی که وضع مالی خوبی دارند بسیار مستقل هستند و وابستگی به همسر خود ندارند. در مقابل زمانی که دختری تصمیم به ازدواج با پسری پولدار میگیرد، ممکن است به علت احساس خوشایندی که دارد بر روی تمامی موارد دیگر چشمپوشی کند.
-
ازدواج با پسر یا دختری که وضع مالی خوبی ندارد:
ازدواج با دختری که در شرایط مالی خوبی بزرگ نشده است، چالشهای متعددی را به دنبال دارد. ممکن است او به دلیل کمبودهای مالی که تجربه کرده است دچار ولخرجی شود. از طرفی دیگر به دلیل این که کمخرج تربیت شده ممکن است در مقابل تمامی پیشنهادها خساست به خرج دهد.
-
مسائل تحصیلی و مدرک
طبق تحقیقات به عمل آمده، هرچه سطح تحصیلات زوجین به هم نزدیکتر باشد، احتمال طلاق کمتر و تربیت فرزندان بهتر صورت میگیرد. عموما افراد تحصیل کرده از جایگاه اجتماعی بالاتری برخوردار هستند.
-
تربیت فرزند
الگوی فرزندپروری تاثیر مستقیم از نحوه تربیت خود فرد دارد. زوجینی که تحت تربیت دو سیستم کاملا متفاوت بودهاند در تربیت فرزندشان دچار مشکلات بسیاری میشوند. حتی گاهی در زمینه بچه دار شدن یا نشدن هم به مشکل میخورند. سلامت روانی فرزندان در اختلافات طبقاتی دچار مشکل میشود. چرا که در هر زمینهای پدر و مادرشان تصمیم متفاوتی دارند. عموما آنها دچار بیثباتی شخصیتی میشوند.
-
علایق و تفریحات
هر شخصی علایق متفاوتی با دیگری دارد. اما همین نحوه شکلگیری علایق و تفریحات به نوع تربیت و وضع مالی خانواده برمیگردد. برای مثال دختری که مدام در حال گشت و گذار در کشورهای اروپایی است و ورزش مورد علاقه او اسکی و اسب سواری است نمیتواند با پسری که اوج تفریح او سینما رفتن است زندگی کند.
-
کلیشههای جنسیتی
هر فردی دیدگاه متفاوتی نسبت به مسائل جنسیتی دارد. برای مثال پسری که با دیدگاه مردسالاری تربیت شده است نمیتواند در کنار دیدگاه زن سالاری یا برابری جنسیتی، زندگی بدون مشکلی را داشته باشد.
سخن آخر:
با توجه به تمامی مسائل گفته شده بهتر است با فردی که با او اختلافات زیادی دارید، ازدواج نکنید و اگر تصمیم بر ازدواج گرفتهاید حتما قبل از آن با مشاوره پیش از ازدواج به صورت تخصصی مشورت کنید. تا تمامی شرایط را بسنجید و پیشبینی کنید. اختلاف طبقاتی در زمینه ازدواج نیاز به توجه و شناخت کاملی دارد. فرد باید نکات زیر را رعایت کند:
- در زمانی که شما در جایگاه بالاتری قرار دارید و قصد ازدواج با فردی پایینتر از خود را دارید، از همان ابتدا با خانوادهتان در میان بگذارید و رضایت آنها را جلب کنید.
- باید مدتی با خانواده فرد مقابل رفت و آمد کنید تا هر دو طرف تعارضات را بپذیرند.
- در صورتی که در آینده نزدیک به جایگاه اجتماعی بهتری میرسید، این موضوع را در انتخاب همسر مورد توجه قرار دهید که همسطح باشید.
- پیش از ادواج به شناخت کامل با ویژگیهای شخصیتی و طرز تفکر او برسید.