بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین نوع از انواع مختلف زوال عقل اختلال حافظه است. اختلال حافظه معمولاً به تدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند. در ابتدا اختلال حافظه به وقایع و آموختههای اخیر محدود میشود ولی کم کم خاطرات قدیمی هم آسیب میبینند. بیمار پاسخ سئوالی را که چند لحظه قبل پرسیده است را فراموش میکند و مجدداً همان سؤال را میپرسد. همچنین وسایلش را گم میکند و نمیداند کجا گذاشته است.
علاوه بر این در خرید و پرداخت پول دچار مشکل میشود و نمیتواند حساب دارائیش را نگه دارد. به تدریج در شناخت دوستان و آشنایان و نام بردن اسامی آنها نیز دچار مشکل میشود. کم کم مشکل مسیریابی پیدا میکند و اگر تنها از منزل بیرون برود ممکن است گم شود. در موارد شدیدتر حتی در تشخیص اتاق خواب، آشپزخانه، دستشویی و حمام در منزل خودش هم مشکل پیدا خواهد کرد. بروز اختلال در حافظه و روند تفکر سبب آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود.
علائم و نشانههای بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر در نخستین مراحلش معمولا ۱۰ علامت هشدار دارد
- اختلال حافظه
- اختلال در انجام وظایف روزمره
- گم کردن زمان و مکان
- اختلال در گفتار
- اختلال در قضاوت
- اختلال در تفکر
- تغییر در خلق و خو
- جابهجا گذاشتن وسایل
- از دست دادن یا کاهش انگیزه زندگی
- تغییرات شخصیتی
آیا بیماری آلزایمر قابل پیشگیری است؟
تاکنون هیچ راه تضمین شدهای برای پیشگیری از آلزایمر وجود نداشته است، اما تحقیقات اخیر روشهای زیر را در پیشگیری از آلزایمر موثر میداند.
تمرینات فکری
افرادی که مرتب مطالعه می کنند و یا بازیهای فکری انجام می دهند و جدول حل میکنند، کمتر در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر خواهند بود.
تمرینات بدنی
۳۰ دقیقه ورزش روزانه تاثیر بسزایی در سلامت قلب، ماهیچه ها و مغز دارد. پیاده روی، باغبانی، تمیز کردن منزل و… می تواند نوعی ورزش باشد.
نوشیدن مایعات
کم آبی مهمترین فاکتور متغیر برای از دست دادن حافظه است. به مقدار کافی مایعات بنوشید و از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید.
مراقب داروهای مصرفی باشید
پزشک شما باید از کلیه داروهای تجویزی و غیرتجویزی که مصرف می کنید آگاه باشد. زیرا ترکیب بعضی از داروها باعث گیجی، فراموشی و یا آسیب بلند مدت به حافظه میشود.
از رژیم غذایی سالمی پیروی کنید
روزانه حداقل ۵ نوع میوه و سبزی تازه بخورید. سبزیجات پهن برگ مثل بروکلی، اسفناج و کاهو برای پیشگیری از آلزایمر بسیار مفید است.
درمان بیماری آلزایمر
اگر یکی از اعضای خانواده دچار این بیماری است، حالت خصومت آنها را به خود نگیرید. محیط خانه را طوری تغییر دهید که فرد بیمار دچار آسیب بدنی نشود. همچنین اگر مراقبت از یکی از اعضای خانواده که دچار این بیماری است را به عهده دارید، از دیگران درخواست کمک کنید تا بتوانید به خود استراحت دهید. از اینکه نیاز به استراحت و فراغت دارید احساس گناه نکنید، حتی اگر بیمار از این مسأله احساس رضایت نداشته باشد.
اگر گروه حمایتی برای خانواده بیماران آلزایمر وجود دارد به آن بپیوندید و اگر وجود ندارد به ایجاد آن اهتمام ورزید. افراد مراقبتکننده از بیمار میتوانند برخی از مشکلات بیمار را با اجرای بعضی کارها کاهش دهند. برای بیمارانی که مشکلی در حافظه دارند شاید یادآوری مکرر کمککننده باشد. همچنین اطمیناندهی و یک گفتگوی صمیمانه مختصر و در عین حال قوی میتواند بیمار مضطرب یا آشفته را آرام کند. منحرف کردن ذهن بیمار به شیوه قدم زدن با بیمار میتواند در این زمینه کمککننده باشد.
با مواد غذایی بیماری آلزایمر را از خود دور کنید
مصرف برخی از مواد غذایی میتواند تا حد زیادی میتواند از ابتلای افراد به بیماری آلزایمر پیشگیری کند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم نمود:
مواد غذایی سرشار از فولات یا اسیدفولیک
کمبود فولات در توانایی و قدرت درک انسانها اختلالاتی به وجود میآورد.
مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E مثل توتفرنگی و بادام میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.
منابع غذایی امگا ۳
ماهیهای چرب، گردو و روغن زیتون به کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند.
مواد غذایی یا نوشیدنیهای سرشار از فلاوونوئیدها
سیب، گندم، زغال اخته و گریپفروت سرشار از فلاوونوئیدها هستند. سبزیجاتی از قبیل مارچوبه، پیاز، کلم بروکسل، سیر، لوبیا، پیاز، نخودفرنگی و اسفناج نیز منبع فلاوونوئیدها محسوب میشوند.
پودر کاری
در کشور پرجمعیت هند میزان ابتلا به بیماری آلزایمر بسیار کمتر از کشورهای غربی است. احتمال میرود زردچوبه که در ترکیبات پودر کاری وجود دارد در این مورد بیدلیل نباشد. این ادویه سرشار از مادهای به نام curcuma است و رنگ زرد آن نیز مدیون وجود همین ماده است
رژیم غذایی مدیترانه ای
محققان دانشگاه سوینبرن استرالیا دریافتند رژیم غذایی مدیترانهای موجب بهبود مهارتهای توجه، حافظه و زبان میشود و ریسک ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را کاهش میدهد. مطالعات این محققان آشکار ساخته است افراد مسنی که به میزان زیاد ماهی، گوشت کم چرب، حبوبات، مغزیجات آجیلی، غلات کامل، میوه، سبزیجات و چربی های سالم میخورند از سلامت مغزی بهتری برخوردار هستند.
سخن آخر
آلزایمر یکی از بیماریهایی که بسیاری از افراد را در سنین پیری درگیر میکند. این بیماری به دلایل مختلفی بروز پیدا میکند و در صورت حاد شدن میتواند مشکل ساز شود. راهکارهای متعددی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری وجود دارد که مهمترین آنها تمرینات فکری، تمرینات بدنی، رژیم غذایی سالم و نوشیدن به اندازه مایعات است. پس تا میتوانید این بیماری را جدی بگیرید تا با انجام دادن راهحلهای گفته شده در سنین بالا آلزایمر به سراغتان نیاید. شما عزیزان برای دریافت مشاوره در زمینه تشخیص و درمان آلزایمر میتوانید از طریق شمارههای 02133254021 و 02133783428 با مشاوران و متخصصان مرکز مشاوره شکرانه در ارتباط باشید.