آسیب های ناشی از خیانت موضوعی غیر قابل انکار است و تمامی اعضای یک خانواده را درگیر میکند. زمانی که خیانت صورت میگیرد، فرد خیانکار، همسرش که خیانت دیده، شخص سومی که وارد رابطه شده است و فرزندان آن خانواده همگی دچار آسیبهای روحی میشوند. فرقی نمیکند که این خیانت عاطفی بوده باشد و یا جنسی، در هر شرایطی برای زندگی زناشویی مضرر میباشد و احتمال طلاق را به دنبال خود دارد. در مقالههای پیشین در مورد علائم خیانت، نشانههای خیانت در زنان و مردان، علتهای بروز خیانت، بخشش و.. صحبت کردیم و در این مطلب قصد داریم به آسیب های خیانت بیشتر بپردازیم. در ادامه با شکرانه همراه باشید.
در خیانت چه کسی بیشترین آسیب را میبیند؟
فرد خیانت دیده
فردی که خیانت میبیند دچار کاهش اعتماد به نفس میشود. چرا که احساس میکند به اندازه کافی برای همسر خود خوب نبوده است که او تمایل به شخصی دیگر پیدا کرده است. این فرد دیگر نمیتواند اعتماد کند و دائما ترس از تکرار این اتفاق تلخ دارد. احساس خشم و افسردگی همواره با این او باقی میماند تا زمانی که بتواند با این مسئله کنار بیآید. فردی که مورد خیانت واقع شده است، از آنجایی که اعتمادش مورد سواستفاده قرار گرفته است و شخصی دیگر وارد حریم زناشوییشان شده است به طلاق و جدایی فکر میکند.
فرد خیانت کار
فردی که به همسر خود خیانت کرده است دچار عذاب وجدان و احساس گناه میشود و همچنین در صورت داشتن رابطه جنسی ممکن است دچار بیماریهای مقاربتی شوند. تجربه رابطه فرازناشویی، فرد را به تنوع طلبی عادت میدهد و برای تجربههای جدید هیجان دارد. این رفتار اشتباه در او مانند عادت شکل میگیرد. از طرفی دائما ترس از رو شدن دستش پیش همسر خود را دارد. این ترسها میتواند نهایتا به اختلالات اضطرابی تبدیل شود.
فرد سوم رابطه
فرد سوم بودن همیشه سخت است و با احساسات منفی همراه است. اگر شخص از ازدواج پارتنر خود آگاهی داشته باشد ممکن است احساس گناه و عذاب وجدان بکند. اگر هم اطلاعی نداشته باشد، با آگاهی از این موضوع که وارد رابطه با فرد متاهل شده است، میتواند آسیبهای روحی بسیاری را متحمل شود. از طرفی این شخص همیشه احساس ترس از خیانت دیدن میکند. چراکه معتقد است پارتنر او که به همسرش خیانت کرده است پس حتما به او نیز خیانت میکند.
فرزندان
طبیعی است که فرزندان به سرعت از اختلافات والدین خود آگاه میشوند. در صورت دیدن والدی خیانتکار، احساس خشم و نفرت در آنها ایجاد میشود و با تجربه طلاق والدین دچار افسردگی، اختلالات رفتاری، الگو پذیری ناصحیح، اختلالات اضطرابی، افت تحصیلی، نا امیدی، کمبود اعتماد به نفس، احساس بی ارزشی و.. میشوند.
احتمال خیانت در چه افرادی بیشتر است؟
متاسفانه امروزه آمار خیانت رو به افزایش است و متخصصین یکی از دلایل اصلی آن را وجود شبکههای اجتماعی و سهولت در دسترسی به فضای مجازی است. برخلاف باور برخی از افراد که فقط مردان خیانت میکنند، زنان هم درصد قابل توجهی از آمار خیانت را به خود اختصاص دادهاند و در سالهای اخیر این عدد رو به افزایش بوده است. اما به طور کلی:
- احتمال خیانت در مردان حدود 80 درصد بیشتر از خانمهای متاهل میباشد.
- زندگی در شهرهای بزرگ نسبت به شهرستانها حدود 50 درصد احتمال خیانت را بالا میبرد.
- جوانان 18 تا 30 ساله به نسب افراد 50 ساله بیشتر خیانت میکنند.
خیانت چه اثرات منفی بر روی افراد میگذارد؟
- از بین رفتن اعتماد بین زوجین
- طلاق عاطفی
- اضطراب
- اختلال پس از سانحه
- افسردگی
- احساس پریشانی
- احساس خشم
- احساس
- کاهش اعتماد به نفس
- عملکرد ضعیف شغلی و تحصیلی
چه عواملی سبب میشود یک رابطه بعد از خیانت ادامه پیدا کند؟
- داشتن فرزند و نگرانی از آینده او بعد از طلاق
- مستقل نبودن همسر
- نداشتن سرپناه بعد از جدایی
- احساس ندامت حقیقی همسر
- باورهای مذهبی
- باورهای فرهنگی و شرایط جامعه
- نگاه به طلاق در زمینههای فرهنگی
- رفتار بخشنده و گذشت
- پیدا کردن معنای عمیق زندگی بعد از یک تلنگر
- اختلال شخصیت وابسته
درمان آسیبهای ایجاده شده از خیانت زناشویی
بسیاری از افرادی که خیانت را تجربه میکنند، درجا تصمیم به طلاق و جدایی میگیرند. در برخی از موارد این تصمیم یک انتخاب هیجانی میباشد. با این که احساسات منفی ناشی از خیانت غیرقابل انکار است، اما فرد باید به خود زمان بدهد و تمامی شرایط را به خوبی بررسی کند. بخشش خیانت به راحتی صورت نمیگیرد، اما با گذشت کمی زمان و بررسی معیاب و مزایای طلاق میتوانید تصمیم مصممتری در این زمینه بگیرد. از تاثیر کمکهای مشاوره خیانت همسر نیز نمیشود به سادگی گذشت. متخصص با آگاهی که در این زمینه دارد بهترین راه حل را پیش پای زوجین قرار میدهد.
زمانی که شخص تصمیم به بخشیدن میگیرد باید سعی کند با کمک روانشناس، آسیب های خیانت را درمان کند و بدون احساسات منفی، زندگی جدیدی را آغاز کند. در این راه مشاور هم به صورت فردی روان درمانی را آغاز میکند و هم جلسات زوج درمانی را برگزار میکند. در برخی از موارد نیز در صورت نیاز به گروه درمانی روی میآورد.
کلام آخر
خیانت نظام خانواده را از بین میبرد و پایههای آن را دچار تخریب میکند. آسیب های خیانت تنها به فردی که همسرش به او بیوفایی کرده است، وارد نمیشود، بلکه به تمامی افراد خانواده و حتی فرد سومی که وارد رابطه شده است آسیب میزند. بخشش و گذشت از خیانت امری بسیار سخت است و تا مدتهای طولانی آثار این امر تلخ ادامه پیدا میکند. وجود مشکلات زناشویی و یا مشکلات فردی، توجیحی برای انجام خیانت نمیباشد و در عوض باید برای بهبود کیفیت زندگی مشترک و اصلاح رفتارهای ناصحیح تلاش کرد.همچنین آگاهی از راههای پیشگیری خیانت میتواند به زوجین در این امر کمک کند.
مطالب مرتبط: