جملات طلایی برای ارتباط با کودکان:
دکتر جان ارشلر (John Ershler)، مدیر برنامه ی تحقیقات خردسالی دانشگاه ویسکانسین می گوید: “مغزِ در حالِ رشدِ کودک، ظرفیت محدودی برای پردازش کلمات دارد. ممکن است منظور اصلی شما در بین کلماتی که به کار می برید گم شود، پس بهترین راه، کوتاه و ساده صحبت کردن است”. ما در این مقاله تعدادی از بهترین عبارات کوتاه را جمع آوری کرده ایم که می توانند جایگزین مکالمات فرسایشی و طولانی شوند. این عبارات، کیفیت ارتباط ما با فرزندانمان را افزایش داده است. شاید این عبارات یک خطی که از دلِ تجربیات ما، والدین دیگر و متخصصین روانشناسی کودک بیرون آمده است، بر زندگی شما هم اثری جادویی داشته باشد.
میدونم سخته
این عبارت کوتاه، به همراه یک چهره ی واقعاً همدلانه و دست نوازشی بر روی شانه ی کودک، می تواند به آرام کردن احساس اندوه شدید کودک شما کمک کند، چرا که با همین عبارت کوتاه، نشان می دهید که ناراحتی فرزندتان را به رسمیت می شناسید و به گفته ی دکتر ارشلر، “همین احساس اعتبار و به رسمیت شناخته شدن، به کودک کمک می کند که به جای گیر کردن در احساسات منفی، از آنها عبور کند”.
لطفاً راه برو
استفاده از جملات دستوری مثبت می تواند سریع تر از هر استدلالی شما را به مقصود برساند. دکتر ارشلر می گوید: “وقتی به فرزندتان می گویید “ندو!” یا “بحث نکن”، نه تنها از بچه می خواهید که رفتار فعلی اش را متوقف کند، بلکه او را وادار می کنید که به دنبال رفتار جایگزین مناسبی بگردد. اما گفتن اینکه “لطفاً راه برو!” یا “بگو چشم” به سادگی رفتار جایگزین مناسب را به فرزند شما نشان می دهد”.
یه جور دیگه
این جمله می تواند در مواقع روبرو شدن با بسیاری از رفتارهای ناخوشایند، نظیر داد زدن، کشیدن اسباب بازی از دست دیگران، یا بی ادبی کودک به کار رود. بچه ها اگر حس کنند که در شرایط موجود، تا حدی کنترل را در دست دارند، همکاری بیشتری از خود نشان خواهند داد. پس گفتن این جمله این فرصت را به فرزند شما می دهد که بدون حس مقصر بودن و عذاب وجدان، رفتار متفاوتی از خود نشان دهد.
بهت چی گفتم؟
نحوه ی گفتن این جمله بسیار مهم است زیرا با لحن درستی بیان نشود، ممکن است برای بچه ترسناک باشد. و اگر احساسات هیجانی شما تحریک شود، احساسات هیجانی کودک شما نیز برانگیخته خواهد شد. اما اینکه با لحنی آرام و قوی از بچه بپرسید که چه چیزی به او گفته اید، راه خوبی برای یادآوری این نکته است که از او چه انتظاری می رود.
بیشتر از اونی دوستت دارم که باهات بحث کنم
لحهظ ی جادویی زندگی من در واقع همان زمانی بود که این جمله را شنیدم. جلوی مهدکودک گِوِن بودم و مدیر مهدکودک سریعاً و با مهربانی، تلاش یک کودک ۴ ساله برای جر و بحث را با این جمله ی جادویی متوقف کرد. نقطه سر خط. بچه جان بحث نکن و برو. و این دقیقاً همان کاری بود که آن بچه کرد.
وقتی اینطوری صحبت میکنی نمی فهمم چی میگی
دکتر ارشلر می گوید : به جای اینکه به بچه بگویید “نق نزن!” یا “درست حرف بزن”، می توانید از این جمله استفاده کنید و وقتی که بچه شروع به درست حرف زدن کرد، می توانید او را تشویق کنید و برای او توضیح دهید که کار درستی انجام داده است.
چطوری خواهش می کنیم؟
یاد دادن آداب اجتماعی به بچه ها یک چالش پایان ناپذیر است، اما به جای غُر زدن که می تواند باعث برانگیخته شدن لجبازی و عصیان کودک شود، با این پرسش آرام و خونسردانه، به فرزندتان کمک کنید که آداب اجتماعی را به یاد بیاورد.
عالی بود.خداقوت