کمبود بعضی از ویتامینها و مواد معدنی در بدن انسان میتواند باعث نشانههای افسردگی در فرد شود. کمبود برخی مواد غذایی می تواند موجب ابتلا به افسردگی شود، با جبران این کمبود ها و استفاده از منابع درست قادر خواهید بود تا به پیشگیری و یا درمان اختلالات خود بپردازید. افسردگی در رده های سنی مختلف می تواند بروز کند ، هرچند علل و نشانه های مختلفی در مبتلایان به افسردگی دیده می شود اما برای درمان یک سری مشترکات وجود دارد.چنانچه افسردگی به این علت باشد، خوردن مکملهای غذایی حتماً به شخص کمک میکند و بر عکس، اگر افسردگی شخص دلایل دیگری داشته باشد، خوردن ویتامینها و مکملهای غذایی کمکی نخواهد کرد. البته مطمئناً به امتحانش میارزد و خوب است که شخص قبل از مصرف داروهای ضدافسردگی ابتدا برای مدتی از مکملهای غذایی به مقدار کافی (به تجویز پزشک) استفاده کند.
ویتامین ب کمپلکس
ویتامینهای ب کمپلکس برای سلامت هیجانی و ذهنی نقش زیادی دارند. این ویتامینها در بدن ما ذخیره نمیشوند. بنابراین باید روزانه در رژیم غذایی ما گنجانده شوند. ویتامینهای ب توسط الکل، شکر، نیکوتین و کافئین از بین میرود. در نتیجه تعجبی ندارد که بسیاری از مردم دچار کمبود این نوع ویتامین هستند.
ویتامین ب-۱ (تیامین)
مغز انسان از این ویتامین برای کمک به تبدیل قندخون به سوخت و عامل محرّک استفاده میکند و بدون آن، مغز به سرعت بدون انرژی میماند. این امر میتواند به خستگی، افسردگی، تندخوئی، زودرنجی، اضطراب و حتی فکر خودکشی بیانجامد. کمبود ویتامین ب-۱، همچنین میتواند باعث مشکلات حافظه، کماشتهایی، بیخوابی و اختلالات گوارشی گردد. مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده، مثل شکر، نیاز ویتامین ب-۱ بدن را تامین میکند.
ویتامین ب-۶ (پیریدوکسین)
این ویتامین به پردازش اسیدهای آمینه که عناصر سازنده تمام پروتئینها و برخی از هورمونها هستند، کمک میکند. این ویتامین همچنین در تولید سروتونین، ملاتونین و دوپامین مورد نیاز است. کمبود ویتامین ب-۶ که البته بسیار نادر است، باعث آسیب رساندن به سیستم ایمنی بدن، ضایعات پوستی و آشفتگی ذهنی میگردد. کمبود این ویتامین گاهی در افراد الکلی، بیمارانی که دارای نارسائی کبدی هستند، و خانمهایی که از قرصهای ضدبارداری استفاده می کنند، بروز میکند. بسیاری از متخصصان تغذیه عقیده دارند که اغلب رژیمهای غذایی، به مقدار بهینه و کافی این ویتامین را تامین نمیکنند.
ویتامین ب-۱۲
به دلیل اهمیت ویتامین ب-۱۲ در تشکیل گلبولهای قرمز خون، کمبود آن به مشکلاتی در اکسیژن رسانی که به کمخونی خطرناک موسوم است، منجر میشود. این اختلال میتواند باعث تغییر حالت مداوم، پارانویا (بدگمانی)، تحریکپذیری، گیجی، زوال عقل، توهّم زدگی یا شیدایی و سرانجام به دنبال آن کم اشتهایی، سرگیجه، ضعف، نفس تنگی، تپش قلب، اسهال و احساس سوزش در اندامهای انتهایی مثل دست و پا گردد. کمبود این ویتامین پس از یک دوره طولانی پیش میآید زیرا در کبد انسان برای سه تا پنج سال ذخیره وجود دارد. هنگامی که کمبود ویتامین ب-۱۲ در فردی بروز میکند، معمولاً به خاطر کمبود آنزیمی است که باعث جذب آن در روده میشود. به دلیل آن که با بالارفتن سن از مقدار این آنزیم کاسته میشود، افرد مسن بیشتر در معرض کمبود ویتامین ب-۱۲ هستند.
درمان افسردگی به کمک مواد غذایی مفید
چهار ماده در مغز اشخاص عادی وجود دارد که در مغز کسانی که در اثر جنون جان خود را از دست داده اند وجود ندارد. این چهار ماده عبارتند، ۱- آدنین، ۲- تیامین، ۳- سیتوزین، ۴ گوآمین
همانطور که ذکر شد کمبود ویتامین B میتواند منجر به فشار عصبی شود. کمبود شدید تیامین (ویتامین B1)، نیاسین (ویتامین B3) و پیریدوکسین (ویتامین B6) میتواند اختلالات عصبی وخیمی را بهوجود آورد. منابع ویتامین های گروه B به طور کلی شامل: جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوس دار، جگر و انواع گوشت است.
- مواد غذایی غنی از B1: گوشت گاو، دانه آفتابگردان و بادام زمینی، جوانه گندم و نان های سبوس دار است.
- مواد غذایی غنی از B3: بادام زمینی و گوشت است.
- مواد غذایی غنی از B6: جگر گاو، موز ، دانه آفتابگردان، جوانه گندم، برگه آلو، گوشت گاو و آب پرتقال است.
- اسید فولیک یکی از انواع ویتامینهای گروه B است زمانیکه اسید فولیک برای درمان کمبود آن مصرف می شود باید به همراه آن ویتامین B12 نیز مصرف گردد این دو مکمل برای بهبود سلامت اعصاب مفید می باشند.
- بیماران مبتلا به افسردگی و اختلالات روانی، در مقایسه با دیگر افراد کمبود ویتامین ب دارند
- برای درمان افسردگی این ویتامین های ضروری را در سبدغذایی تان قرار دهید.
- رژیم غذایی فاقد ویتامین ها و مواد مغذی کلیدی بی شک مخرب ترین اثرات را روی سلامت روان شما دارد و باعث کاهش خلق و خو می شود.
ثابت شده که علائم بیماری هایی مانند اضطراب،افسردگی یا استرس غیر قابل کنترل، با کمبود برخی ریزمغذی ها تشدید می شود.