افزایش هوش کودک یکی از مهمترین مواردی است که فکر والدین را به خودش مشغول میکند. صحبت از هوش که میشود اغلب یک مفهوم کلی به ذهن میرسد، اما نظر هاوارد گاردنر، روانشناس، تعریف هوش چیزی ورای مفاهیم کلی است؛ گاردنر به «هوش چندگانه» معتقد است. با توجه به نظریه هوش چندگانه این روانشناس، در ادامه، راههایی را برای تقویت هر کدام انواع هوش بچهها میخوانید تا فرزندان باهوشتری پرورش دهید.
تقویت انواع هوش کودکان
افزایش هوش کودک در حیطه ریاضی
از آنجایی که ریاضی مغز را به چالش میکشد، درس سختی محسوب میشود. برای افزایش هوش کودک در ریاضی و ساختن یک ریاضیدان کوچک از فرزندتان، از تمرینهای ساده شروع کنید. برای مثال وقتی از پلهها بالا و پایین میروید، شروع به شمردن تعداد آنها با صدای بلند کنید. یا وقتی دارید لباسها را تا میکنید علاوه بر شمردن تعداد، از فرزندتان بخواهید آنها را بر اساس رنگ دسته بندی کند. وقتی هم مهمان دارید میتوانید از فرزندتان بخواهید به تعداد مهمانها، بشقاب بردارد و جدا کند. همین کار را برای قاشق، چنگال و لیوان هم میتواند انجام دهد و بیشتر تمرین کند. یکی دیگر از تمرینهایی که میتواند بخش مربوط به هوش ریاضی را در مغز تقویت کند، پرسیدن سوالهای شرطی است. سوالهایی طراحی کنید که اینطور شروع میشوند: «فکر میکنی اگر توی فلان شرایط بودی چه کار میکردی؟» یا اگر فلان چیز را داشتی چه میکردی؟ این سوالها باعث میشوند ذهن بچهها درگیر شود و خودشان را در شرایط متفاوت قرار دهند و ببینند در آن شرایط باید چه واکنشی نشان دهند.
تقویت هوش زبانی کودک
برای کودکتان کتابهای متناسب با سن و سالش را تهیه کنید و برایش بخوانید. این کار، باعث تقویت هوش کودک در حیطه هوش زبانی او میشود. علاوه بر کتاب، میتوانید برایش شعر بخوانید یا حتی روی علائمی که در اطرافتان میبینید کار کنید، مثلا توضیح دهید این علامت یعنی بنبست. در نهایت برای اینکه هوش زبانی او را به چالش بکشید و تقویت کنید، از او بخواهید برایتان قصه تعریف کند. موضوع قصه میتواند عروسکش باشد یا خود او. موضوع اهمیتی ندارد. چیزی که مهم است تلاش او برای حرف زدن است.
تقویت هوش موسیقی کودکان
نمایش های موزیکالی برای کودکان مناسب هستند. برای او موسیقی مناسب سنش پخش کنید و در کنارش آواز بخوانید و برقصید. روی گلدانهای خالی بزنید یا روی قابلمهها ریتم بگیرید. تمام این کارها به تقویت هوش کودک در زمینه موسیقی کمک میکنند.
تقویت هوش فضایی کودکان
هوش فضایی به توانایی کودکان به تجسم سه بعدی برمیگردد. برای تقویت هوش کودکان در زمینه هوش فضایی از پازلها استفاده کنید. او را به کلاسهای آموزش نقاشی بفرستید یا با او خمیر بازی کنید. در نهایت اگر هیچ کدام از این کارها را دوست نداشت میتوانید برایش کتاب رنگآمیزی بخرید و با کمک هم کتاب را رنگ کنید.
تقویت هوش درون فردی
هوش درون فردی، هوشی است که اگر تقویت شود، بچهها میتوانند احساسات درونیشان را بهتر مطرح کنند. برای تقویت هوش کودکان در حیطه ارتباط، عشق بی قید و شرط خودتان را به فرزندتان نشان دهید. تلاش هایش را تشویق کنید و توقع خودتان را واضح بیان کنید. به او یاد بدهید داشتن احساسات مختلفی مثل ترس، خجالت یا عصبانیت، عادی است و او باید با احساساتش صادق باشد.
تقویت هوش بین فردی
هوش میان فردی روی روابط بچهها با افراد دیگر تاکید دارد. برای تقویت هوش کودکان در زمینه میان فردی فرزندتان را تشویق کنید تا با بچهها دیگر ارتباط برقرار کند. این کار به خصوص در مورد کودکان امروزی اهمیت بیشتری دارد، چون آنها کمتر با همسالان خودشان ارتباط برقرار میکنند. همچنین میتوانید به او یاد بدهید بعضی وقتها، اسباب بازیهایش را به بقیه قرض دهد و زمانی که می خواهد، از آنها درخواست کند.
تقویت هوش بدنی جنبشی
هماهنگی حرکتها و توانایی پاسخ دادن به محرکها، زیر مجموعه هوش بدنی جنبشی است. برای تقویت هوش کودکان در حیطه هوش بدنی _ جنبشی را برای پیادهروی، دوچرخهسواری، دویدن و کوهنوردی ببرید.از بچهها بخواهید با دستهایشان دنیای بیرون را کشف کنند. خمیر بازی کردن، گل بازی و حتی آب بازی، به تقویت این هوش کمک میکند.
تقویت هوش طبیعت گرا در کودکان
پیدا کردن روابط و الگوهای موجود در طبیعت، بخشی از هوش طبیعت گراست. برای تقویت هوش کودکان در زمینه طبیعت گرایی آنها را به فضاهای طبیعی مثل پارک، جنگل، کنار دریا یا رودخانه ببرید و از آنها بخواهید خوب به اطرافشان دقت کنند. به همراه بردن یک ذره بین، میتواند ایدهی خوبی برای کشف موجودات ریزی مثل مورچهها و دیدن زندگیشان باشد.
سنجش هوش
برای تشخیص هوش ابزارهای متفاوتی وجود دارد. در مرکز مشاوره شکرانه تست های معتبر ترجمه شده که روایی آنها تایید شده است گرفته میشود. یکی از این تست ها وکسلر نام دارد. تست وکسلر یکی از معتبر ترین تست های سنجش هوش برای کودکان ۳ تا ۱۶ سال است. در این تست تمامی ابعاد هوش سنجیده میشود. فواید تست های هوش در این است که به والدین این آگاهی را میدهد که کودکان شان را در چه زمینه هایی پرورش دهند تا موفق تر باشند. خیلی از افراد این مسئله را به دست زمان و آزمون و خطا میسپارند اما ابزارهای هوش این کمک را به والدین می کند که این روند را تسریع کنند تا فرزندان موفق تری داشته باشند.
۱۲ راهکار تاثیرگذار در رشد و تقویت هوش
- یاد گرفتن موسیقی
- انجام فعالیت جسمانی
- داشتن خواب کافی
- ورزش های مغزی
- کتاب خواندن
- ماجراجویی
- ریاضیات
- صحبت کردن
- ارتباط چشمی
- امنیت
- حق انتخاب
- باور داشتن
سخن آخر
در این مقاله آموختید که برای افزایش هوش کودک راهکارهای مختلفی وجود دارد که به کمک آنها میتوان در زمینههای مختلف منجر به ارتقای هوش بچهها شد. تقویت هوش زبانی، هوش موسیقیایی، هوش فضایی، هوش درون فردی و بین فردی از جمله مواردی بودند که میتوانست در بالا بردن هوش کودکان موثر باشد. علاوه بر این در این زمینه میتوانید از مشاوره کودک نیز کمک بگیرید و از وی راهنمایی بخواهید.
مطالب پیشنهادی: