خانواده عنصر مهمی در زندگی هر کسی محسوب میشود. یکی از مواردی که میتواند به خانواده کمک موثری کند افزایش صمیمیت است. اگر میزان صمیمیت خانوادگی شما به هر دلیلی کاهش پیدا کرده است با استفاده از راهکارهایی که در این مطلب به آن میپردازیم آن را افزایش دهید و جمع خانواده را گرم و صمیمی کنید.
دلایل کمرنگ شدن صمیمیت در خانواده
پیش از اینکه به راهکارهای تقویت ارتباط در خانواده برسیم بهتر است به موضوع کمی ریشهای نگاه کنیم و عوامل آن را بهتر بشناسیم. مهمترین عوامل کمرنگ شدن صمیمیت در خانواده عبارتاند از:
کمبود ارتباط موثر
رایجترین و متداولترین دلایل مشکلات خانواده، عدم وجود ارتباطات سالم و صادقانه است. وقتی افراد یک خانواده امکان یک گفتگو درست با هم نداشته باشند به راحتی زمینه برای سوءتفاهمها و مشکلات ایجاد میشود.
عدم گوش دادن فعال
شنونده بودن مهارت بسیار مهمی است. اگر این ویژگی در اعضای خانواده نباشد و نتوانند با هم درستی صحبت کنند باعث احساس بیارزشی و انزوا در افراد خانواده میشود.
اختلافات و تعارضات حلنشده
بروز تعارضات و اختلافات در هر خانواده طبیعی است، اما اگر این مسائل حل نشده باقی بماند منجر به تضعیف رابطه میشوند و در اختلافات بعدی تاثیر میگذارند.
فشارهای خارجی
فشارهای خارجی مانند مشکلات مالی، شغلی یا اجتماعی نیز باعث بروز استرس و فشار زیادی به خانواده میشوند که عدم مدیریت درست آنها میتواند به افزایش تنش و نارضایتی در روابط منجر شود.
کمبود زمان با کیفیت با یکدیگر
دنیای امروز زندگی شلوغ و پر مشغلهای را فراهم کرده است. اگر به این موضوع توجه نشود و زمانی برای وقت گذارنی و تفریح جمعی وجود نداشته باشد صمیمیت بین افراد کاهش پیدا میکند.
انتظارات غیرواقعبینانه
گاهی اوقات نیز انتظارات غیر واقعی که افراد در خانواده دارند باعث ناامیدی و نارضایتی و کاهش صمیمیت بین فردی میشود.
تفاوتهای فرهنگی و نسلی
نسلها به سرعت تغییر میکنند بنابراین ایجاد تعارض در بین والدین و فرزندان نیز میتواند منعی مهم برای بروز تعارضات باشد. اگر این موضوع به درستی و با آگاهی مدیریت نشوند، باعث ایجاد شکاف عاطفی میشود.
عدم ابراز محبت و قدردانی
زمانی که اعضای خانواده احساس کنند کارهایشان به خوبی دیده نمیشود و ارزشی ندارد روابط سرد و بیروح میشود.
چطور صمیمیت روابط درون خانواده را بیشتر کنیم؟
مشکلات درون خانواده با وجود پیچیده بودن قابل حل هستند. تنها کافی است در این زمینه اطلاعات کافی پیدا کنید و از راهکارهای مناسب افزایش صمیمیت و دوستی استفاده کنید. این راهکارها عبارتاند از:
به جای اینکه همیشه حرف بزنید شنونده باشید
گوش دادن یکی از بهترین و مفیدترین اقداماتی است که میتوانید برای افزایش صمیمیت انجام دهید. به حرف سایر افراد خانواده به صورت فعال و موثری گوش دهید و اجازه دهید خواستهها و نیازهای خود را با آرامش مطرح کنند.
یادگیری مدیریت تعارضات در خانواده
در زمان بروز تعارض و مشکل به جای دامن زدن به آن توانایی مدیریت کردن را در خود تقویت کنید، این توانایی با حفظ آرامش و خونسردی صورت میگیرد. در برخی مواقع نیاز به صبوری، گاهی به گفتگو، گاهی به کوتاه آمدن و گاهی به مصمم بودن روی یک موضوع نیاز دارد. اگر احساس میکنید در این موضوع ضعیف هستید و توانایی حل مسئله یا بحران در مسائل مختلف را ندارید میتوانید از یک مشاور خوب کمک بگیرید.
نشان دهید که متوجه هستید
از انواع راههای کلامی و غیر کلامی استفاده کنید تا به سایر اعضای خانواده نشان دهید قدردان حضور و کارهای آنها هستید. این کار یکی از موثرین روشهای ایجاد صمیمیت و عشق در خانواده است.
داشتن فعالیتهای جمعی
یکی از بهترین و سادهترین راهها برای نزدیک شدن اعضای خانواده و صمیمیت بین آنها داشتن فعالیت مشترک است. این فعالیت میتواند یک گفتگوی گروهی یا بازی یا سفر یا سایر فعالیتهای سرگرم کننده باشد.
پذیرش
به تفاوتها و فردیت هر یک از اعضای خانواده احترام بگذارید. افراد را با ویژگیهایی که دارند بپذیرند و سعی در تغییر آنها نداشته باشید. این موضوع مخصوصا در مورد تفاوت نسلها صادق است.
آموزش مهارتهای ارتباطی به کودکان
برای اینکه چالشهای ادامه مسیر زندگی کمتر شود مهارتهای ارتباطی را با فرزندان خود نیز یاد بدهید تا آنها هم صمیمیت را از کودکی یاد بگیرند.
استفاده از تکنولوژی
برخلاف اینکه گفته میشود تکنولوژی برای روابط آسیب زا شده است، گاهی نیز مفید است. از ابزارهای دیجیتال مانند تماسهای تصویری، چتهای گروهی، یا برنامههای مخصوص خانوادگی برای بهبود ارتباطات کمک بگیرید. این مورد مخصوصا به تعارض نسلها کمک میکند چرا که آنها متوجه این میشوند تلاش میکنید به آنها نزدیک شوید.
نتایج یک خانواده با ارتباطات سالم
زمانی که از راهکارهای متعدد بالا استفاده کنید و یک خانواده سالم با روابط خوب و صمیمی بسازید شاهد نتایج بسیار مثبتی خواهید بود که برخی از آنها شامل موارد زیر هستند:
تقویت اعتماد به نفس و خودباوری
داشتن توانایی اعتماد به نفس و خودباوری باعث میشود افراد بتوانند در مواجهه با چالشهای زندگی قویتر و بهتر عمل کنند.
کاهش استرس و افزایش رفاه روانی
یک خانواده سالم تا حد بسیار زیادی استرس و فشار روانی را کم میکند. داشتن یک فضای امن و منبع حمایت عاطفی و روانی در بهبود آرامش روانی جامعه نیز بسیار تاثیر گذار است.
ترویج ارزشها و هنجارهای مثبت
ارزشهای مهمی مانند صداقت، احترام، همدلی و مسئولیتپذیری که جامعه به آن نیاز دارد در نهاد خانواده ایجاد میشود. بنابراین یک خانواده خوب میتواند شهروندانی اخلاقمدار و مسئول را در خود به وجود بیاورد.
نتیجه گیری
اگر احساس میکنید مشکلات خانوادگی شما روی میزان صمیمیت موجود در خانه تاثیر گذاشته است و نمیدانید باید از کجا و چگونه دست به بهبود روابط بزنید حتما یک مشاور خوب میتواند به شما در این مسیر کمک کند. مشاوران شکرانه سالهاست در این زمینه مشغول به فعالیت هستند و میتوانید به راحتی به سه شکل حضوری، آنلاین و تلفنی با آنها رتباط بگیرید. همچنین اگر در این زمینه راهکارهای نتیجه بخشی را تجربه کردهاید برای اطلاع سایرین برای ما بنویسید.