
کرونا ویروس چیست؟
به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا، ویروس کرونا خانواده ای بزرگ از ویروس ها هستند که موجب بیماری های تنفسی مانند سرماخوردگی می شوند. بیشتر افراد در برهه ای از زندگی خود به کروناویروس ها آلوده می شوند اما شدت علائم بیماری معمولا خفیف تا متوسط هستند. در برخی موارد، ویروس ها می توانند موجب بیماری های دستگاه تنفسی تحتانی مانند ذات الریه و برونشیت شوند.
این ویروس ها در سراسر جهان بین حیوانات شایع هستند اما تنها تعداد معدودی از آنها بر انسان تاثیر می گذارند. کروناویروس ها به ندرت می توانند تکامل یافته و از حیوانات به انسان ها منتقل شوند. این شرایط درباره کروناویروس های مسبب سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) و سندرم حاد تنفسی شدید (SARS-CoV) رخ داد که هر دو مورد به واسطه علائم شدید خود شناخته شده هستند.
از ویروس کرونا جدید نترسید، اما کاملا هشیار باشید!
برای ابولا که گفته میشود دارای مکانیزم مشابهی با نسل جدید ویروس کرونا است، نرخ مرگ و میر ۱۰ درصد اعلام شد. به عبارتی ۱۰ درصد افرادی که دچار این بیمار میشدند، جانشان را از دست میدادند. این نرخ برای بیماری جدید ۲ درصد است. گفتههای رئیس اداره بیماریهای وزارت بهداشت تاییدی بر کمخطر بودن کرونا در مقایسه با بیماریهای ویروسی مشابهی است که طی چند سال اخیر بروز کرده و در نهایت از بین رفتهاند.
طبق گفتههای رئیس اداره بیماریهای وزارت بهداشت، نزدیک به ۷۰ درصد افراد مبتلا به نوع ویروس جدید، بین پنج الی هفت روز بعد رو به بهبودی رفتهاند. در ۳۰ درصد بقیه ممکن است علائم شدیدی در سیستم تنفس فوقانی و تحتانی ظاهر شود. تعداد کمی از بین این ۳۰ درصد، با وخامت اوضاع رو به رو شده و نیازمند بستری شدن در قسمت مراقبتهای ویژه خواهند بود. از بین افرادی که کارشان به بخش مراقبتهای ویژه کشیده میشود، نزدیک به ۷۰ درصد بهبود پیدا کرده و مرخص میشوند. ولی ۳۰ درصد بقیه به خاطر شدت بیماری به کام مرگ کشیده خواهند شد. این گفتههای رئیس اداره بیماریهای وزارت بهداشت نیز به همان نرخ ۲ درصدی کشنده بوده ویروس کرونا جدید اشاره میکنند.
آقای عرفانی میزان بیماریزایی و کشنده بودن کرونای نسل جدید را در مقایسه با آنفولانزای H1N1 کمتر میداند. جالب است بدانید یکی از اصلیترین دلایل گسترش زیاد کرونای ووهان در سرتاسر چین و مخصوصا شهر ووهان، ترسناک نبودن علائم اولیه آن است، به همین دلیل بسیاری بیماری خود را جدی نگرفته و آن را یک سرماخوردگی عادی تلقی میکنند. در ابتدا، علائم نخستین، سرفههای خشک، سردرد و تب خفیف است که همیشه در زمان ابتلا به آنفلونزا نیز رخ میدهد. در موارد حاد، بیمار به نفس تنگی دچار خواهد شد.
در مقایسه با علائمی که ابتلا به سارس و ابولا در بدن بیمار به وجود میآورد، این موارد خفیف به نظر میرسند. فرد مبتلا به این دو بیماری با عفونت ریه مواجه شده و دردهای شدید ماهیچهای امانش را میبرد. اختلال شدید در تنفس، اسهال و استفراغ و در مواردی خونریزی داخلی، جان فرد گرفتار به سارس و ابولا را میگرفت. اما در مبتلایان به ویروس کرونا ووهان چنین اتفاقاتی رخ نمیدهد. اغلب قربانیان بالای ۴۰ سال سن داشته و در پرونده پزشکی آنها سابقه بیماریهای حاد عفونی، قلبی و ریوی دیده میشود. این سابقه به طور واضح از ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن این دسته افراد خبر میدهد.
طبق آمارها، قربانیان کرونای سال ۲۰۲۰ سابقه بیماری حاد داشتهاند. به همین دلیل نرخ مرگ و میر ناشی از از ابتلا به ووهان کمتر از بیماریهای ویروسی مشابه از قبیل سارس و ابولا است. دانشمندان معتقدند در مکانهای باز، احتمال انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر پایین است، اما در محیطهای بسته، که فردی گرفتار به ویروس کرونا به همراه فردی سالم در آن قرار دارند، به شدت افزایش پیدا میکند.
علائم بیماری ۲۰۱۹-nCoV
تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی حاد از جمله اصلیترین علائم بیماری محسوب میشوند. ممکن است قبل از بروز نشانههای اصلی، بیمار برای چند روز سرفههای بدون دلیل داشته باشد. در موارد حاد، مشکلات گوارشی نیز پدید آمده و اسهال به سراغ بیمار خواهد آمد. در گزارشهایی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا جدید ووهان چین، اختلالات انعقادی و نارساییهای کلیوی نیز گزارش شده است.
همانطور که میبینید، علائم اصلی بیماری شباهت زیادی به سرماخوردگی دارند، به همین دلیل در ابتدا قادر به تشخیص دقیق نوع بیماری خود نیستید. به وسیله نمونهبرداری از مخاط بینی و گلو، نمونه برداری از خون یا دیگر انواع آزمایش، ریشه بیماری مشخص خواهد شد. در حالت معمول و خوشبینانه، انتظار میرود علائم بعد از چند روز از بین بروند، اما در صورتی که ویروس کرونا به دستگاه تنفسی تحتانی (نای و ریه) سرایت کند، مخصوصا در افراد دارای سن بالا، بیماریهای قلبی ایجاد کرده و در افرای دارای سیستم ایمنی ضعیف، به ذاتالریه منجر میشود.
درمان ویروس کرونا
متاسفانه هنوز هیچ راه درمان قطعی و واکسنی برای آن وجود ندارد، همانطور که برای سرماخوردگی نیز نمیتوان واکسن و راه حل مشخصی معرفی کرد. به عبارتی باید به روشهای مختلف به کمک سیستم ایمنی بدن خود رفته و برای موفقیت آن در از بین بردن بیماری دعا کنید. بد نیست بدانید در موج اخیر آنفولانزا در ایران طی ماه آبان و آذر، نزدیک به ۱۱۰ نفر از هموطنانمان جان خود را در سال جاری از دست دادند. پس در هر صورت باید مراقب بود.
ویروس کرونا
درست همانند زمانی که دچار سرماخوردگی میشوید، باید به طور مطلق استراحت کرده و مایعات زیادی مصرف کنید. برای رفع خشکی گلو به طور مداوم بخور کنید. حتی بخور آب جوش خالی نیز تاثیر فراوانی خواهد داشت. با توجه به نزدیک بودن علائم ویروس کرونا جدید به سرماخوردگی و از طرفی نبود راه درمان قطعی برای آن، استراحت مطلق و نوشیدن آب فراوان را باید دو کلید اصلی برای مقابله با کرونا اعلام کرد. در صورتی که به تازگی با فردی سفر کرده به خارج از کشور تعامل داشته و علائم خود را به جای سرماخوردگی ناشی از کرونا میدانید، برای سلامت خود و اطرافیانتان، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید.
در چین به منظور کمک به بیماران برای مقابله با کرونا، به طور مستمر به آنها آبرسانی شده و به افرادی که دچار نفستنگی شدهاند، اکسیژنرسانی نیز صورت میگیرد. ابتدا باید به فکر پیشگیری بود، چون درمان قطعی ارائه نشده است. مجددا همان اعمالی که برای جلوگیری از دچار شدن به سرماخوردگی دنبال میکنید، این مرتبه نیز انجام بدهید. دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویید. لزوم انجام این کار قبل از غذا خوردن ۱۰۰ درصد است. هرگز انگشتانتان را به چشم، بینی یا دهان خود نمالید. اگر فردی یکی از علائم گفته شده در بالا و در کل شبیه به انسانی سرماخورده به نظر میرسد، از او دور شوید.
- ماسکهای عادی، یکبار مصرف هستند، به این معنی که بعد از برداشتنشان از روی صورت باید آنها را دور انداخت و از ماسک جدیدی استفاده کرد. اصول استفاده از ماسک را یاد گرفته و آن را روی صورت خود چفت کنید به طوری که از بالا بینی را به طور کامل پوشانده و از پایین نیز تا زیر چانه کشیده شده باشد.
- وب سایت سازمان بهداشت جهانی در کشور انگلستان موارد زیر را به عنوان بهترین راههای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی خانواده سرماخوردگی و کرونا اعلام کرده است:
- شستن مرتب دستها با آب گرم و صابون، به طوری که ۲۰ ثانیه زمان ببرد. در زمان شستن دستها باید قسمتهایی از مچ را نیز شسته و نباید به شستن کف دست اکتفا کرد.
- عدم لمس بینی، چشم و دهان تا جای ممکن
- داشتن سبک زندگی سالم؛ این مورد رفتارهای زیادی همچون عدم داشتن روابط جنسی پرخطر و محافظت نشده را شامل میشود.
هنوز درباره تاثیرگذاری یا عدم تاثیرگذاری بهینه ماسک بحثهایی وجود دارد، اما استفاده از آنها همچنان ضروری محسوب میشود. اکنون در شهر ووهان، اگر فردی در مکانهای عمومی مخصوصا وسایل نقلیه عمومی ماسک روی صورت نداشته باشد، به بیرون از جمعیت رانده خواهد شد. این در حالی است که ویروس شناسان عقیدهای به موثر بودن این دسته ماسکهای متداول نزد عموم نداشته و معتقدند آنها از انتقال ویروسهای هوازی جلوگیری نمیکنند.
چه کسانی از کرونا مصون هستند؟
بد نیست بدانید بر اساس ارزیابیها طی چند هفته گذشته، تعداد قربانیان ویروس کرونای ووهان در مقایسه با بیماریهای ویروسی مشابه از همین خانواده مثل سارس و مرس کمتر است. همچنین تا امروز، هیچ کودکی (تا ۸ سال) به این بیمار مبتلا نشده است. کم سن و سالترین فرد گرفتار ویروس کرونا ۱۴ سال سن دارد. دانشمندان عقیده دارند در صورتی که از قبل بیماری حادی نداشته باشید، مبتلا شدن به ووهان کشنده نخواهد بود. بررسی آمارها نیز مهر تاییدی بر این ادعا است. تعداد زیادی از کشته شدگان تا امروز، افرادی سالخورده با سابقه بیماریهای قلبی – عروقی یا تنفسی بودهاند.