اولین مکانی که فرد در آن قرار میگیرد و رشد میکند محیط خانواده است. خانواده تاثیرات بسیاری بر شخصیت، ویژگیهای فردی، ارتباطات اجتماعی و سلامت روانی افراد دارد. این تاثیر پذیری در زمان انتخاب همسر و فرایند ازدواج هم به چشم میخورد. پدر و مادرها خواهان خوشبختی فرزندشان هستند و از ناکامی و شکست آنها دائما ابراز نگرانی میکنند. والدین فشارهای روانی زیادی را در این زمان متحمل میشوند. به همین خاطر است که تمایل دارند به صورت کامل بر فرایند ازدواج نظارت داشته باشند.
از زمانی که فرزندان به دنیا میآیند والدین هستند که انتخاب میکنند کودکشان در چه محیطهایی قرار بگیرد، با چه افرادی دوست شود، با چه اقوامی رفت و آمد کند، چه چیزی بپوشد، چگونه صحبت کند و… این سبک حتی تا زمان انتخاب رشته تحصیلی هم باقی میماند. به همین دلیل است که اثر بخشی خانواده به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمان ازدواج فرزندشان غیرقابل انکار است. حتی در بیشتر موارد سلیقه انتخابی فرد تحت تاثیر خانواده شکل گرفته است. در مقاله خانواده چیست به طور مفصل تری به میزان تاثیر پذیری خانواده بر روی شخصیت افراد پرداخته ایم، این مطلب را میتوانید در سایت شکرانه مطالعه کنید.
تاثیرگذاری خانواده در زمان ازدواج به چه صورتی است؟
هر خانواده ای برای تربیت فرزندانش دارای روش های خاص خودش است. آنها با توجه به همین سبکهای تربیتی در زمان ازدواج بر روی تصمیم جوانانشان دخیل هستند. سبکهای فرزند پروری عبارت است از:
سبک تربیتی مقتدرانه
یکی از بهترین و موفق ترین سبکهای تربیتی سبک مقتدرانه است. این نوع خانوادهها با یاد دهی مهارتهای تصمیمگیری، مسولیتپذیری، استقلال و مهارت انتخاب کردن باعث میشوند فرزندانشان در زمان رویارویی با چالشها به بهترین نحو عمل کند. کودکانی که با این شیوه تربیتی بزرگ شدهاند قطعا در آینده سازگاری بهتری برای ازدواج دارند. در این سبک خانواده به طورغیر مستقیم برتصمیم ازدواج فرزندنش تاثیر گذار است اما انتخاب نهایی به عهده خود فرد است.
سبک تربیتی مستبدانه
اجرای قوانین سخت و خشک با والدینی کنترلگر از ویژگیهای سبک مستبدانه به شمار میرود. ان ها سعی میکنند کودکنشان را مطابق سلایق خود تربیت کنند. این کنترل بیش از اندازه سبب میشود افراد اغلب خشک و مضطرب باشند و در حل مشکلاتشان به تنهایی احساس ناتوانی کنند. مسلم است این خانواده در امر ازدواج هم، در بیش ترین حد ممکن در کار فرزندش دخالت میکند.
سبک تربیتی آسانگیر و سهل گیرانه
فرزندان این سبک تربیتی عموما نازپروده و لوس بار میآیند. والدین در هر زمانی آن ها را تایید میکنند و این باور را به فرزندشان القا میکنند که نیازی به تلاش ندارد و همواره از دیگران برتری دارد. این افراد بعد از هر ناکامی وشکست فورا دنبال مقصر میگردند تا همه تقصیرها را گردن کسی دیگر بیاندازند. در زمان ازدواج هر تصمیمی بگیرند آن را عملی میکنند و از پدر و مادر خود راهنمایی نمیخواهند.
سبک تربیتی بیاعتنا
از مضرترین و آسیب زننده ترین سبکهای تربیتی، سبک بیاعتنایی است که فرزندانی وابسته با مشکلات شدید روحی بار میآورد. والدین در این سبک خانواده ها سرد و خشک هستند و رابطه عاطفی کمی با فرزند خود دارند. ازدواج در این شیوه با کمترین نظارت انجام میشود.
خانوادهها چه مشکلاتی را میتوانند در زمان ازدواج فرزندانشان ایجاد کنند؟
دخالت های اطرافیان و در درجه اول خانواده زوجین میتواند تا سالها مشکل ساز باشد. برای سازگاری دو خانواده از دو شرایط مختلف زمان لازم است. برای کاهش آسیبها و مهارت نحوه کنترل اوضاع میتوان از مشاوره خانواده کمک گرفت.
در ادامه به مشکلاتی که امکان دارد برای زوجین در زمان ازدواجشان توسط خانواده پیش بیاید اشاره میکنیم:
قطع کردن حمایتهای مالی یا عاطفی: زمانی که فرد تصمیم به مستقل شدن و تشکیل زندگی میگیرد برخی از خانوادهها حمایت خود را محدود یا قطع میکنند. این موضوع میتواند برای زوج های جوان سخت باشد.
مشکلات مالی: جوانان عموما در زمان جدایی از والدین شرایط مالی محدودی دارند. آن ها برای ایجاد زندگی جدید به حمایت خانواده نیاز دارند. برخی خانوادهها در این شرایط با کمک نکردن و تحت فشار قرار دادن فرزندشان، میتوانند او را از تصمیمی که گرفته است منصرف کنند.
کنترل کردن: کنترل کردن غالبا با شیوههای مختلف اتفاق میافتد و فرد را دچار تعارض میکند.
اهمیت خانواده همسر در زمان ازدواج چقدر است؟
نقش خانواده و خانواده همسر بر زندگی بسیار پر رنگ است. دیدگاه های متفاوت، سبک زندگی، سبک تربیتی، مسائل فرهنگی، طبقه اجتماعی، اوضاع مالی و.. از مسائلی هستند که بر کیفیت روابط زناشویی اثر گذار است. برخی از جنبه های اهمیت خانواده همسر در ازدواج عبارت است از:
تاثیر سبک زندگی همسر
این که خانواده همسر شما از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و اداب روسوم در چه شرایطی بوده است بر کیفیت زندگی شما تاثیر میگذارد. هرچه خانواده ها به هم نزدیکتر باشند و تشابهات بیشتری داشته باشند ازدواج آسانتری رقم میخورد.
نوع ارتباط اعضای خانواده همسر با یکدیگر
یکی از جنبههای مهمی که باید به آن توجه کرد، نوع روابط اعضای خانواه با همدیگر است.برای مثال باید بررسی کرد نوع تعامل اعضای خانواده در شرایط گوناگون به چه صورت است؟ ارتباط های کلامی و غیر کلامی چگونه است؟ آن ها با همدیگر به چه شیوهای برخورد میکنند؟ میزان احترام و صمیمیت در چه حدی است؟
میزان حمایت خانواده همسر
میزان حمایت خانواده از لحاظ اقتصادی، روانی، عاطفی و.. بر سلامت روان تاثیر گذار است. زمانی که فرد تحت فشار زندگی بدون هیچ حمایتی از سوی خانواده مشکلات را می گذراند در معرض آسیب های جسمی و روحی قرار می گیرد.
نتیجه گیری
همه خانواده در زمان ازدواج فرزندشان با چالش های متفاوتی رو به رو می شوند. ازدواج یکی از تصمیمهای مهم در زندگی هر فرد محسوب میشود. ازدواج موفق شانسی اتفاق نمیافتد و نیازمند انتخاب صحیح و یادگیری مهارتها هست. مشاوره پیش از ازدواج از امور واجبی است که هر زوج جوانی به آن نیاز دارد. با کمک متخصص و شناخت دقیق تر فرصتی برای شما پیش میآید که با خیالی آسودهتر در این راه قدم بردارید.
مرکز مشاوره شکرانه
مرکز مشاوره شکرانه با داشتن کادری مجرب و متخصصینی متعهد که در حوزه خانواده و مشاوره پیش از ازدواج آموزش دیدهاند، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. در زمانی که شرایط مشاوره حضوری برایتان فراهم نبود میتوانید از مشاوره تلفنی و آنلاین کمک بگیرید.