ترس از ازدواج از موضوعاتی است که این روزها بیشتر شاهد آن هستیم. گاموفوبیا یا همان هراس از ازدواج از جمله دلایلی است که ازدواج جوانان را به تاخیر میاندازد. این موضوع در همه زمانها وجود داشته و برخی از افراد به آن دچار بودند، اما امروزه با توجه به اوضاع اقتصادی و شرایط جامعه، جوانهای بیشتری به آن گرفتار میشوند. ازدواج از مهمترین تصمیماتی است که یک فرد در طول زندگیاش میگیرد و نتیجه این انتخاب برای همیشه با او همراه است. دلیل این ترسها نیز میتواند همین باشد که فرد نمیداند همسر مناسبی را برمیگزیند یا خیر؟ همچنین نگرانی از مسئولیت پذیری، مشکلات شخصی، تصورات غلط و … میتواند از دیگر علتهای ترس از ازدواج باشد. از همین رو تمامی متخصصین، مشاوره قبل از ازدواج را امری واجب میدانند. چرا که مشاور با تخصصی که دارد میتواند به شناخت دقیقتری از افراد دست پیدا کند و با توجه به اطلاعات به دست آمده زوجین را راهنمایی کند. در ادامه مطلب به طور مفصلتری به دلایل ترس از شروع زندگی مشترک میپردازیم.
گاموفوبیا چیست؟
گاموفوبیا یا همان ازدواج هراسی مانند هر فوبیای دیگر ترسی غیرواقعی و اغراقآمیز از پیمان بستن برای ازدواج است. این افراد از تعهد دادن و پذیرش الزامات زندگی مشترک دچار دلهره و ترس میشوند. ترس از آینده و ازدواج تا حدودی طبیعی است. چرا که امری غیرقابل پیش بینی به شمار میرود اما ترس بیش از اندازه و غیرواقعی از حد معمول فراتر است. در این حالت یک اختلال محسوب میشود و باید برای درمان آن اقدام کرد.
هراس از ازدواج به چه دلایلی اتفاق میافتد؟
تمامی افراد چه زن باشند و چه مرد میتوانند از ازدواج ترس داشته باشند اما این موضوع در مردان به علت قبول مسئولیت سنگینتری بیشتر دیده میشود. این موضوع میتواند به هر دلیلی مانند وضعیت مالی، اجتماعی و شخصیتی رخ دهد و همچینن برخی از افراد دچار شرطی سازی ترس شدهاند که باید به کمک مشاور آن را درمان کنند. برخی از علل ترس از ازدواج عبارت است از:
-
تجربه اتفاقات تلخ گذشته
گاهی افراد رویداد های تلخی را تجربه میکنند که بر روی تصمیماتشان اثرگذار است. اتفاقاتی مانند:
- طلاق والدین
- مشاهده اختلافات و درگیریهای شدید والدین
- شکستهای عاطفی روابط گذشته
- شنیدن صحبتهای پدر و مادر در زمینه انتخاب اشتباه در زمینه ازدواج
-
احساس ناامنی
ازدواج هراسی نشات گرفته از احساس عدم امنیت و آسیب پذیری در این زمینه است. یکی از بزرگترین دلایل این ترس همین احساس ناامنی است. ازدواج نیازمند یادگیری مهارتهای بسیاری است و همیشه امر آسانی نیست اما ترس از آن نباید مانع انجامش شود. زندگی مشترک مسئولیت سنگینی را به فرد اضافه میکند و جدای از احساسات، باید تعلقات خانوادگی، مالی، معنوی و شخصی را با همسرش به اشتراک بگذارد. برخی از افراد از تصور این شرایط دچار دلهره میشوند که شاید از پس آن برنیایند.
-
اختلال افسردگی
زمانی که شخصی به افسردگی مبتلا میشود خلق پایین، ناامیدی، بیانگیزگی، کمبود اعتماد به نفس، عدم علاقه به زندگی، ترس و اضطراب زیادی را متحمل میشود. در این شرایط او به ازدواج فکر نمیکند یا از آن هراس دارد. افسردگی حتی در زمینه جنسی هم اخلال ایجاد میکند. قبل از ازدواج باید اختلالهای شخصیتی افراد درمان شود تا با شرایط واقع بینانهتری در این مسیر قدم بگذارند. همچنین برای درمان بیمیلی جنسی میتوان از مشاوره جنسی کمک گرفت.
-
شخصیت درونگرا یا اجتنابی
مقوله ازدواج و اشتراک گذاری احساسات برای برخی از افراد درونگرا کار بسیار دشواری است و باعث ایجاد اضطراب و ترس در آنها میشود. برای این افراد برقراری رابطه با افراد جدید کاری دشوار به شمار میرود.
افرادی که از ازدواج هراس دارند دچار چه علائمی هستند؟
نشانه و علائمی که سبب ترس از ازدواج در مردان و زنان میشود از یکدگیر متفاوت است. اما به طور کلی نشانههای زیر از مواردی است که در افراد بروز پیدا میکند:
- از تمامی مسائل مربوط به ازدواج و حتی صحبت از آن اجتناب میکنند.
- در زمان شنیدن موضوعات مربوط به ازدواج دچار حملات پنیک میشوند.
- احساس خشم و عصبانیت در زمان رویارویی با بحث در زمینه ازدواج به آن ها دست میدهد.
- این افراد درک میکنند که ترسشان غیرمنطقی و اغراق گونه است اما کنترلی بر روی آن ندارند.
- دچار کمبود عزت نفس هستند.
- علائم جسمی مانند افزایش ضربان قلب، سرگیجه، حالت تهوع، ناراحتیهای شکمی، تعریق و مشکلات تنفسی را تجربه میکنند.
- حتی فکر کردن به ازدواج دیگران میتواند این افراد را مضطرب کند.
چه روشهای درمانی برای هراس از ازدواج وجود دارد؟
روشهای موفقیت آمیزی که در این اختلال موثر واقع شده است به شرح زیر است:
درمان شناختی_رفتاری
در این روش مشاور سعی میکند علت اصلی این ترس را ریشه یابی کند و اگر از تجارب تلخ گذشته نشات گرفته باشد به او کمک میکند تا احساسات منفیاش را تخلیه کند و افکار جدید اصلاح شده را جایگزین آنها بکند.
مواجهه درمانی
روش مواجه درمانی به طور کلی در درمان انواع فوبیا به کار میرود و در اکثریت مواقع موفقیت آمیز بوده است. تمامی روشهای درمانی حتما باید زیر نظر متخصص مربوطه انجام شود وگرنه ممکن است تاثیر عکس داشته باشد. در این تکنیک درمانی، درمانگر با مراجعه کننده وارد گفتگو میشود و سعی میکند در ضمن حفظ خونسردی درمانجو، شرایط مشابه ازدواج را برای او ایجاد میکند. در این روش مراجع در به تدریج بر اضطراب خودش غلبه میکند و رفته رفته تمامی ترسهای آن از بین میرود.
خانواده درمانی
عموما از این روش برای تکمیل فرایند درمان استفاده میشود. این امر سبب تسریع اثربخشی درمان نیز میشود. با کمک اعضای خانواده و یادگیری مهارتها، روند درمان ارتقا پیدا میکند.
سخن آخر:
ترس از شروع زندگی مشترک و انتخاب همسر تا حدودی امری طبیعی است که برای تمامی افراد دلهره ایجاد میکند. این نگرانی نشات گرفته از آینده نامعلوم و امکان اشتباه در مسیر انتخابی میباشد. اما این ترس در برخی از افراد به طرز غیرمعقولی از حد طبیعی فراتر میرود و آنها را دچار مشکلاتی میکند. این اشخاص به ازدواج بیعلاقه نیستند اما زمانی که به مسائل آن فکر میکنند دچار استرس میشوند. این شرایط میتوانند دلایل بسیاری داشته باشند. برای درمان این موضوع میتوان از مشاوره خانواده کمک گرفت. در صورت برطرف نشدن ترس از ازدواج، میتواند تمامی جنبههای زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. آسیب روحی، عاطفی و حتی جسمی از مواردی است که گاموفوبیا میتواند به دنبال داشته باشد.
سلام و وقت بخیر
مرسی بابت مطالب خوبتون
ببخشید برای پایان نامم نیاز به منابع مطالب ترس از ازدواجتون دارم ممنوم میشم برام بفرستید .
سلام عزیزم وقتت بخیرباشه. از مقالات سایت ایران داک کمک بگیر. مطالب وبلاگی برای پایان نامه کافی نیستند.