
افسردگی، یکی از شایع ترین اختلالاتی است که افراد به آن دچار میشوند. این اختلال سبب میشود کارکرد روزانه فرد با مشکل روبرو شود. افسردگی تنها به غم، احساس ناراحتی و تجربه مشکلات سخت محدود نمیشود و نیازمند تشخیص زودهنگام و اقدامات درمانی میباشد. زمانی که علائم و نشانههای افسردگی را در مرحله اول تشخیص بدهیم با تغییر سبک زندگی و کمک از مشاوره افسردگی راحت تر بهبود پیدا میکنیم. اما اگر این تشخیص و درمان به عقب بیافتد، ممکن است پیامدهای جبران ناپذیر را برای فرد به دنبال داشته باشد آشنایی با علائم افسردگی به ما در تشخیص این اختلال کمک می کند
افسردگی
احساس مداوم نا امیدی و یاس شدید با نام افسردگی بالینی شناخته می شود. در این زمان فرد حتی برای انجام و فعالیت های رومزه هم دچار مشکل می شود برای مثال کار کردن، مطالعه کردن، خوابیدن، غذا خوردن برایش مشکل بوده و احساس خوشایندی ندارد. افسردگی گاهی ارثی بوده است و گاهی به علت شرایط محیطی رخ می دهد. از دیگر علائم افسردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی و از دست دادن انرژی در بیشتر اوقات
- احساس گناهکاری
- احساس کم ارزشی
- ارتباط کم و بی حسی
- بی خوابی و یا خواب کم بیش از اندازه
- افکار مربوط مرگ و خودکشی
- بی اعتقادی و حس پسروی
- اضافه وزن و کاهش وزن قابل توجه
- درد های مبهم
- عدم احساس مسئولیت
- مشکلات تمرکز
چه افرادی بیشتر در معرض خطر افسردگی هستند؟
کودکان، نوجوانان، افراد مسن همه ی افراد در طول زندگی شان می توانند به افسردگی دچار شوند ولی در خیلی مواقع تشخیص داده نمی شود و به صورت یک افسردگی درمان نشده باقی می ماند. به همین دلیل باید به این موضوع توجه کرد و نباید آن را به اصطلاح پشت گوش انداخت.
آیا زنان بیشتر از مردان در خطر افسردگی هستند؟
تقریبا می توان گفت که زنان دو برابر بیشتر از مردان دچار افسردگی می شوند. زنان در طول زندگی دوران بلوغ، قائدگی، بارداری، زایمان، سقط جنین، یائسگی و چیز های دیگر را تجربه می کنند که همگی این ها می تواند شخص را مستعد افسردگی می کنند. همچنین آسیب پذیری جسمی، استرس کار، عدم تعادل بین محیط کار و خانه، مراقبت از فرزندان و یا پدر و مادر سالمند می توانند از دیگر عواملی باشد که خطر افسردگی را در زنان افزایش دهد.
دلایل و علائم افسردگی شدید
- جدایی از شخصی که عاشقش بودیم حال چه به وسیله طلاق، مرگ، جدایی.
- احساس محرومیت
- انزوای اجتماعی
- مهاجرت و تغییرات زیاد در زندگی مانند تغییر شغل، تغیر مکان زندگی، فارغ التحصیلی، بازنشستگی
- سواستفاده ی فیزیکی، جنسی، احساسی
- درگیری های شخصی در رابطه و حس برتر بینی طرف مقابل
تشخیص افسردگی شدید
این کار را باید به یک متخصص روانشناس و مشاوره فردی بسپارید. متخصص با مصاحبه بالینی و در صورت نیاز گرفتن تست، ارزیابی های دقیقی انجام می دهد و به شما در درمان این اختلال کمک می کند.
انواع افسردگی
اختلال افسردگی به چندین نوع تقسیم میشود که علائم هر کدام با دیگری متفاوت است. برخی از شایع ترین اختلالات افسردگی عبارت است از:
افسردگی ماژور
افسردگی به نسبت شایع و یکی از حاد ترین نوع این اختلال می باشد. در زمان افسردگی ماژور فرد نشانههای زیادی را احساس میکند، نسبت به زندگی نا امید شده، خلق بسیار پایینی دارد، تحریک پذیر است، نمی تواند تمرکز کند، اشتهای خود را از دست داده، خواب او بهم ریخته است، احساس بی ارزشی می ند و همچنین افکار خودکشی را در سر دارد. علائم این اختلال باید بیشتر از دو هفته طول بکشد و به طور دوره ای تکرار شود.
افسردگی مداوم
این افسردگی مدت زیادی طول میکشد و فرد برای مدت زیادی با خلق پایین مواجه هست. این نوع افسردگی نیز به دلیل عدم تمرکز، خلق پایین، احساس ناراحتی، احساس خستگی، تغییرات اشتها و خواب رخ میدهد. در افسردگی مداوم از آنجایی که به شدت ماژور نمیباشد، معمولاً فرد از عهده کارهای روزانهاش برمیآید و کاملا ناتوان نمیباشد اما در صورت عدم درمان میتواند به افسردگی ماژور تبدیل شود.
افسردگی پس از زایمان
تغییر هورمونها معمولاً مشکلات خلقی را برای اکثر مادران به وجود میآورد اما در برخی از موارد این مسئله از حد طبیعی خود فراتر رفته و بسیار حاد و شدید می شو.د در این شرایط باید سریعا مداخلات روان پزشکی انجام شود. علائم افسردگی پس از زایمان کمی خطرناک است. چرا که فرد میتواند به خود و یا نوزاد خود آسیب برساند. احساس ناامیدی، خستگی، اضطراب، نگرانی شدید، ترس شدید میتواند از علائم افسردگی پس از زایمان باشد.
افسردگی فصلی
برخی از افراد با کاهش نور خورشید در فصل زمستان غمگین میشوند و احساس اضطراب و استرس میکنند. آنها کمی منزوی شده و میتوانند با افزایش وزن مواجه شوند. پس برای این افراد تشخیص افسردگی فصلی داده میشود. این افسردهها بعد از پایان فصل زمستان به حالت خلق و نرمال خود برمیگردند و شدت علائم در این نوع اختلال بسیار کم است.
افسردگی غیر معمول
این نوع افسردگی که بسیار هم شایع است اما نسبت به افسردگی ماژور کمتر شناخته شده، برعکس اسمش عمل میکند. سنگین شدن دستها، پاها، احساس فلجی، پرخوری، خواب بیش از حد، بالا رفتن وزن، تحریک پذیر شدن و تغییرات خلقی از جمله نشانههای افسردگی غیر معمول یا آتیپیک است.
افسردگی سایکوتیک
این افسردگی در زمانی اتفاق میافتد که فرد علائم خود را با روان پریشی نشان میدهد و برای مدت زمان طولانی از تخت خود بیرون نمیاید و احتمال بروز هذیان و توهم در آن وجود دارد.
افسردگی دوقطبی
این اختلال یکی از مهمترین انواع اختلالات افسردگی محسوب میشود. فرد در اختلال دوقطبی دورههای افسردگی و شیدایی را تجربه میکند. در دوران شیدایی فرد خلق بسیار بالا و غیر معمولی دارد و نقطه مقابل دوره افسردگیش میباشد.
افسردگی موقعیتی
این افسردگی بسیار شایع است. تقریباً همه افراد در زندگی خود با موقعیتهای سخت و ناراحت کنندهای مثل: از دست دادن عزیزان، تغییرات شغلی، مهاجرت اجباری، اتفاقات غیرمنتظره و.. مواجه شدهاند که مدتی با علائم افسردگی سر کردند. علائم در این نوع افسردگی پایین است و با گذشت زمان بهبود پیدا میکند.
درمان افسردگی شدید چگونه است؟
متخصص روانشناس با توجه به میزان افسردگی درمان را شروع می کند اگر فرد دچار افسردگی شدید باشد و نیاز به دارو داشته باشد او را به روانپزشک ارجاع می دهد. درکنار دارو درمانی باید روان درمانی هم انجام شود. درمانی که صرفا با دارو باشد می تواند به سرعت بهبود پیدا کند ولی از طرفی ریشه ای حل نشده و شاید بعد از مدتی دوباره افکار منفی باز گردد ولی اگر در کنار دارو درمانی، روان درمانی هم انجام شود افسردگی به صورت کامل درمان می شود. در زمانی که افسردگی در شخص شدت زیادی گرفته باشد متخصصین شوک درمانی را هم پیشنهاد می کنند.
مطالب مرتبط: