سن ازدواج و اختلاف سنی، عددی نیست که بتوان به عنوان یک واحد مشخص آن را مطرح کرد. این دو عامل تحت تاثیر شرایط فردی، فرهنگی، قومی، مذهبی، عقیدتی، اجتماعی و خانوادگی صورت میگیرد. اما به طور کلی در فرهنگ ما مردم بر این باورند مرد باید از زن بزرگتر باشد. همچنین زمانی که مرد چندین سال از زن بزرگتر است از لحاظ مالی، شغلی، موقعیت اجتماعی و ویژگیهای شخصیتی ثبات بیشتری دارد. در مقالههای ازدواج موفق و عوامل تاثیرگذار بر ازدواج به این موضوع اشاره کردهایم که هرچقدر تشابهات شخصیتی زوجین بیشتر باشد و از جنبههای مذهبی، فرهنگی، طبقاتی دچار اختلاف نباشند، میتوانند ازدواج موفقتری را رقم بزنند.
سن نیز بر خیلی از این مولفهها اثرگذار است. هرچه سن زوجین بهم نزدیکتر باشد دنیای هم را بهتر درک میکنند. البته باید به این نکته توجه داشت که تمامی این عوامل در هر زوجی میتواند متفاوت باشد و باید با کمک مشاوره قبل از ازدواج به نتیجه نهایی برسند. به هر حال تفاوت سنی به تنهایی نمیتواند عاملی تعیین کننده برای شروع یک زندگی باشد.
اختلاف سن عقلی در ازدواج
هر فردی یک سن شناسنامهای دارد که تاریخ تولدش آن را نشان میدهد و یک سن عقلی که هوش و تجربهاش آن را بیان میکند. بلوغ روانی، عاطفی، اجتماعی و اقتصادی از سن تقویمی مهمتر است. سن روانی نشان میدهد که فرد در برخورد با مسائل و مشکلات چگونه برخورد میکند. تا چه میزان بر صفات شخصیتی و هیجاناتش شناخت دارد. چه میزانی به وظایف خود متعهد است. مسئولیت پذیری و استقلال را چگونه مدیریت میکند. این موارد تنها بخشی از فاکتورهای مهم در امر ازدواج محسوب میشود که زیر بنای سن روانی را شکل میدهد.
تفاوت سنی زوجین و تاثیر آن بر رضایت زناشویی
رضایت زناشویی و اختلاف سنی دو متغیری هستند که نمیتوان گفت مستقیما از یک دیگر اثر میگیرند. برای مثال این فرضیه درست نیست که بگوییم هر چه اختلاف سنی بیشتر باشد رضایت زناشویی بیشتر است و یا برعکس. اما در برخی از فرضیههای مطرح شده گفته میشود که تفاوت سنی کم سبب میشود زوجین با پیشینه فرهنگی و اجتماعی شبیهتری در کنار یکدیگر قرار بگیرند. وجود این تشابهات نیز باعث میشود با نزدیک بودن علایق و سلایق رضایت زناشویی بالاتری داشته باشند. البته باز هم باید بگوییم که وجود اختلاف سنی بین زوجین نمیتواند به تنهایی آسیب زننده باشد.
بهترین اختلاف سنی برای ازدواج
هیچ عدد دقیقی را نمیتوان برای این عنوان مطرح کرد. اما طبق تحقیقات به عمل آمده پسرانی که زیر 25 سال سن داشتند و با زنانی بزرگتر از خود ازدواج کردهاند اکثرا کارشان به طلاق کشیده است. به طور کلی توصیه میشود مردان حدود 3 تا 5 سال بزرگتر از خانمها باشند تا تعادل رابطه حفظ شود.
دلایل گرایش به اختلاف سنی بالا در ازدواج
تفاوت سنی بین زنان و مردان اگر 10 سال و بالاتر از آن باشد عموما به عنوان اختلاف سنی بالا شناخته میشود. این مسئله دلایل متفاوتی دارد که عبارتند از:
- زمانی که فرد، همسر مناسب خود را پیدا نکرده است و از ترس تنها ماندن این ازدواج را به خودش تحمیل میکند.
- افرادی که اعتماد به نفس بالایی ندارند و در مقایسه با همسالان خود احساس میکنند به قدر کافی خوب نیستند.
- افرادی که شرایط مالی خوبی نداشته باشند و با دیدن وضعیت اقتصادی فرد مقابل تمایل به ازدواج با او را پیدا کنند.
- اشخاصی که حمایت کافی از والدین خود را نداشتهاند و بر این باورند با ازدواج میتوانند کمبود های خود را جبران کنند.
ازدواج با دختر بزرگتر
ازدواج با دختر بزرگتر در فرهنگ و رسوم ایرانی امری شایع محسوب نمیشود. عموم مردم پذیرفتهاند که در ازدواج پسر باید بزرگتر از دختر باشد. اما برخی افراد با وجود بسیاری از مخالفتهای اطرافیان تن به این نوع ازدواج میدهند. آن ها عموما با مشکلات متعددی روبرو میشوند که به مرور زمان، روند ازدواجشان به طلاق عاطفی و قانونی میرساند.
دلایل گرایش به ازدواج با دختر بزرگتر
ویژگیهای شخصیتی
برخی از پسران با توجه به سیستم تربیتی و صفات شخصیتیشان به دخترانی که از خودشان بزرگتر هستند علاقهمند میشوند. عموما آنها دوست دارند همسرشان نقش مادر را ایفا کند.
پختگی و با تجربگی
دخترانی که سن بالایی دارند به بلوغ روانی و عاطفی رسیدهاند و در مشکلات رفتارهای منطقی نشان میدهند. در مدیریت زندگی هیجانات بر آنها غلبه پیدا نمیکند.
وضعیت اقتصادی
دختری که سالها کار کرده است و با پساندازی خوب وارد زندگی مشترک میشود فشار اقتصادی را از دوش پسران جوان تر برمیدارد.
آسیبهای ازدواج با دختر بزرگتر
کمرنگ شدن قدرت مرد
بلوغ فکری در زنان سبب میشود مدیریت زندگی را به طور کامل برعهده بگیرند. این موضوع رفته رفته سبب میشود اقتدار مردان کمرنگ شود و یا از بین برود. آقایان در زمانهایی که احساس کنند ابهت خود را از دست دادهاند احساس خطر میکنند. در این شرایط رضایت زناشویی کم میشود و در نهایت زندگیشان با مشکلات جدی مواجه میگردد.
کنترل بیش از اندازه
خانمهایی که سن بالاتری دارند احساس مادرانهای نسبت به همسرشان دارند و این موضوع سبب میشود او را بیش از حد اندازه کنترل کنند. این موضوع مرد را خسته و کلافه میکند.
فرسودگی جسمانی
زایمان، یائسگی، تغییرات فیزیولوژی، بلوغ جنسی زودتر و… سبب میشود زنان از نظر جسمانی و ظاهری زودتر از آقایان دچار فرسودگی شوند. در زمانی که زنان از همسرشان بزرگتر باشند این امر بیشتر به چشم میآید. همچنین مشکلاتی مانند بیمیلی جنسی در زنان امکان دارد اتفاق بیافتد.
ازدواج با مرد سن بالا
برخی از خانمها در زمان ازدواج از سر اجبار و یا از سر دوست داشتن تن به ازدواج با مردی میدهند که چندین سال از خودشان بزرگتر است. این نوع ازدواج معایب و مزایای خودش را دارد.
مزایای ازدواج با مرد سن بالا
- داشتن تعهد و وفاداری
- داشتن وضعیت اقتصادی خوب و بدون مشکل
- داشتن مهارت حل مسئله و نحوه برخورد با مشکلات
- داشتن ثبات اقتصادی و موقعیت اجتماعی
- داشتن ثبات شخصیتی
معایب ازدواج با مرد سن بالا
- تفاوت در سلایق،علایق، نوع نگاه به زندگی
- اختلاف نظر در تفریح و گذراندن اوقات فراغت
- کاهش توانایی جسمی و جنسی
- کنترل بیش از اندازه
- مشکلات زندگی گذشته
- بیماریهای جسمی و ناتوانی
سخن آخر:
اختلاف سنی در ازدواج به تنهایی تعیین کننده شکل گیری ازدواجی موفق نمیباشد و همچنین نمیتوان برای آن عدد مشخصی را مطرح نمود. تمامی افراد با توجه به ویژگیهای شخصیتی و شرایطی که دارا هستند باید برای انتخاب همسر مناسب خود تصمیم بگیرند. اگر قصد ازدواج دارید بهتراست به کمک مشاوره خانواده به مهارت و آگاهیهای لازم دسترسی پیدا کنید و سپس برای انتخاب همسر مناسب قدم بردارید.