تروما نوعی تجربه تلخ در زندگی فرد است که آثار روحی و روانی بد و منفی روی سلامت روان میگذارد. تروماها میتوانند زندگی فرد را با مشکلات مختلفی رو به رو کنند. در این مقاله به بررسی تروما، علائمی که با آن بروز پیدا میکند و راههای درمان آن میپردازیم.
تروما چیست؟
عموما زمانیکه فرد یک اتفاق تلخ و بسیار استرسزا را تجربه میکند دچار احساسات بدی بعد از آن حالت میشود. به تروما روان زخم نیز گفته میشود. تروما از هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است به گونهای که ممکن است یک واقعه برای شخصی منجر به آسیبها و تروماهای گوناگون شود و در شخص دیگر آسیب روانی بسیار حداقلی به همراه داشته باشد. به صورت کلی در تجربه تروما هر چقدر بیمار احساس وحشت و بیپناهی بیشتری کند، شدت آسیب روانی در او بیشتر خواهد بود.
تروما ممکن است به علتهای مختلفی مانند تصادف رانندگی، جراحت، حملات شدید، استرسهای مداوم و بی رحمانه، مبارزه با یک بیماری سخت و… ایجاد شود.
تروما چه علائمی دارد؟
علائم تروما را باید به دو دسته علائم احساسی و فیزیکی تقسیم کرد.
نشانههای روانی و احساسی
- شوک
- انکار
- پریشانی ذهن
- فقدان تمرکز
- خشم و تغییرات خلق و خو
- استرس
- احساس گناه، شرم و خود سرزنشگری
- انزوا اجتماعی
- احساس غم یا بی پناهی
- نداشتن انرژی ذهنی
نشانه فیزیکی
- بیخوابی
- دیدن کابوس
- • خستگی بیش از حد
- سردرد
- ضربان قلب شدید
- دردهای مختلف جسمی
- گرفتگی عضلات
روشهایی برای کمک به درمان تروما
تروما یک وضعیت روانی پیچیده است که حل نشدن آن میتواند در زندگی مشکلات و پیامدهای منفی به دنبال داشته باشد. اگر شما نیز کسی هستید که فکر میکنید تروما را تجربه کنید میتوانید از روشهای زیر در جهت کنار آمدن با تروما کمک بگیرید.
اتفاق افتاده را بپذیرید
اگر تجربه تلخی داشتهاید و پذیرش آن برایتان سخت بوده، سعی کنید آن را بپذیرید، در واقع آن را انکار نکنید. برای اینکار زمانی را برای مرور حادثه بگذارید و به جای سرکوب عواطف اجازه بدهید، احساساتتان به آرامی از ذهن شما عبور کند.
به سمت فعالیتهای اجتماعی بروید
یکی از آثار تروما انزوا است. تا جایی که میتوانید در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنید و از تنهایی دوری کنید.
درخواست کمک و پشتیبانی کنید
از کمک خواستن هراس نداشته باشید و از افرادی امن کمک بخواهید. حتی اگر تمایلی ندارید در مورد اصل تروما خود صحبت کنید، با آن شخص در مورد احساساتتان صحبت کنید.
تنفس آگاهانه داشته باشید
حتما تاثیر تنفس بر افزایش آرامش درونی را شنیدهاید. تنفس آگاهانه را تمرین کنید چرا که این کار راهی سریع برای آرامش فوری است. در تمرین تنفس آگاهانه به سادگی ۶۰ بار نفس بکشید و بر روی بازدم توجه کنید.
خوب بخوابید
پس از تجربه تروما یکی از چیزهایی که تحت تاثیر قرار میگیرد، خواب است. اما به این نکته توجه داشته باشید که کمبود خواب در کنار کاهش کیفیت خواب که ایجاد شده است، علائم تروما را تشدید میکنید. بنابراین حواستان به ساعت خوابتان باشد.
مواد مخدر و الکل مصرف نکنید
یکی از واکنشهایی که برخی افراد به آثار تروما دارند، رو آوردن به مصرف الکل و مواد مخدر است. باید بدانید که مصرف این مواد، علائم تروما را بدتر میکند و هیچ گونه درمانی برای آن محسوب نمیشود.
سبک زندگی متعادل داشته باشید
برای گذر از تروما به سبک زندگیتان توجه کنید. تمام نکاتی را که برای یک سبک زندگی سالم نیاز است در نظر بگیرید و در کارهای روزمره خود جای بدهید.
خوب غذا بخورید
به سلامت بدنی خود توجه کنید و برای گذر از روان زخمهای خود وعدههای غذایی سالم و متعادل داشته باشید. برای مثال از خوردن غذاهای شیرین و سرخ شده، قندهای مضر و… پرهیز کنید. در عوض چربیهای حاوی امگا ۳ همچون ماهی سالمون، گردو، دانه سویا و تخم کتان بخورید. از مصرف میوهها و سبزیجات نیز غافل نشوید. روزانه مقدار مشخصی آب بخورید تا بدنتان هیدراته بماند.
دارو درمانی کنید
شاید لازم باشد برای کنار آمدن با تروما از دارو کمک بگیرید. با استفاده از تجویز یک پزشک متخصص دارو درمانی را شروع کنید. برخی داروها میتوانند به شما کمک کنند تا علائم تروما را بهتر مدیریت و کنترل کنید.
با مشاور صحبت کنید
تروما یک وضعیت روانی پیچیده است که برای بسیاری افراد نیز ریشه در کودکی دارد. برای درمان این مسئله نیاز به تخصص و دانش کافی وجود دارد بنابراین هرچه سریعتر با یک مشاور صحبت کنید تا بتواند به شما در این مسیر پرچالش کمک کند.
اگر برای درمان تروماهای خود نیاز به حضور یک مشاور خوب و دلسوز دارید میتوانید روی کمک مشاوران ما در مرکز مشاوره شکرانه حساب باز کنید! مرکز مشاوره شکرانه در شرق تهران وجود دارد و میتوانید در این مرکز جلسات حضوری داشته باشید اما اگر در تهران زندگی نمیکنید میتوانید به دو صورت آنلاین و تلفنی نیز با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید
با فرد مبتلا به تروما چطور برخورد کنید؟
اگر یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان به تروما مبتلا است، بیش از هر وقت دیگری نوبت حمایت و کمک شماست. در این راه راهکارهای زیر به شما کمک میکند:
- صبور باشید
- سعی کنید او را خیلی درک کنید
- واکنش فرد درگیر را سایر واکنشهایی که دیدهاید مقایسه نکنید
- حمایتهای عملی مثل پیشنهاد انجام بخشی از کارهای او را پیشنهاد دهید
- اصرار به صحبت نکنید اما همیشه شنونده باشید
- علائم تروما مانند بی میلی، پرخاش و… از فرد مقابل را به خودتان نگیرید
نتیجه گیری
تروما و عوارض آن میتوانند زندگی شما را مختل کنند اما این مشکل قابل حل است. بهترین راه، پذیرش این اتفاق و کمک گرفتن از کمک یک مشاور برای کنار آمدن با آن و استفاده از سایر روشهای بالا است. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر سوالی دارید خوشحال میشوم آن را برای ما بنویسید!