در مقاله با چه کسانی نباید ازدواج کرد به طور مختصر به این موضوع پرداختیم که افراد با اختلالات روانی درمان نشده، کیس مناسبی برای ازدواج نیستند. اختلالات روانی موارد بسیاری از مشکلات و بیماریهای مرتبط با ذهن و روان را شامل میشود که در ادامه به آنها میپردازیم. نشانه و علائم این اختلالات به قدری میشود که عملکرد روزانه فرد را مختل میکند. در زمان انتخاب همسر، برای یک فرد غیرمتخصص تشخیص اختلالات روانی کار آسانی نمیباشد. در همین موضوع الزام رفتن به مشاوره قبل از ازدواج دیده میشود. اما لازم به ذکر است که بسیاری از اختلالات قابل درمان هستند ولی حتما باید جلسات درمانی را با مشاور بگذرانند. بهتر است قبل از ازدواج از روند درمان و شرایط گذشته فرد آگاهی کاملی کسب کنیم.
اختلالات روانی و انواع آن
اختلال روانی یک الگوی ذهنی و روانی است که در دفعات زیاد و به مدت طولانی فرد را دچار پریشانی میکند. زندگی روزمره او نیز تحت تاثیر این اختلال دچار مشکلات متعددی میشود. هر اختلالی علائم و نشانههای خودش را دارد. اغلب این نشانهها باید به گونهای باشد که به صورت واضح برای مدت طولانی در فرد دیده شود. طبق انجمن روانپزشکی آمریکا اختلالات روانی به موارد زیر تقسیم میشوند:
اختلالات خلقی
افسردگی و افسردگی دو قطبی از زیر مجموعههای اختلالات خلقی محسوب میشود. به طور کلی این اختلال بر کنترل هیجانات، احساسات و خلق خو اثر منفی میگذارد.
اختلالات اضطرابی
انواع وسواس، فوبیا، اختلال پس از سانحه، اضطراب جدایی، اضطراب اجتماعی، هراس، لالی انتخابی، اضطراب تعمیم یافته و… از جمله مواردی هستند که در زیر مجموعه اختلالات اضطرابی به شمار میروند.
اختلالات خوردن
بی اشتهایی عصبی، پراشتهایی عصبی، هرزه خواری و اختلال شب خوری از جمله اختلالات خوردن هستند که به رفتارهای ناسازگارانه و مشکلات پایدار با خوردن منجر میشوند.
اختلالات خواب و بیداری
بیخوابی، بدخوابی، حمله خواب، پر خوابی، سندروم پای بیقرار، آپنه خواب، کابوسهای شبانه و… از جمله اختلالات خواب هستند. مشکلات خواب به قدری بر کیفیت زندگی فرد اثر میگذارد که خودش میتواند باعث بروز مشکلات دیگری شود.
اختلالات جنسی ناشی از مشکلات روانی
اختلالات جنسی به دو دسته کژکاری جنسی و انحرافات جنسی دسته بندی میشود. این نوع اختلال هم میتواند منشا روانی داشته باشد و هم جسمانی. فتیشیسم، مازوخیسم، سادیسم، مردهخواری، اختلال نمایشگری جنسی، تماشاگری جنسی، یادگارپرستی و… از جمله انحرافات جنسی به شمار میرود. اختلال در ارگاسم، زودانزالی، ترس از دخول، واژینیسموس، مشکلات نعوظ و… را میتوان از دیگر موارد کژکاری جنسی دانست. اغلب کژکاریهای جنسی به کمک مشاوره جنسی قابل درمان است.
اختلالات عصبی شناختی
میگرن، بیماری ام اس، سندروم روده تحریک پذیر، معده درد عصبی، دلیریوم و… جزو اختلالات عصبی شناختی هستند که بر روی تفکر و شناخت اثر میگذارند.
اختلالات شخصیتی
در تعریف اختلال شخصیت میتوان به این موضوع اشاره کرد که این افراد در الگوهای رفتاری، فکری و هیجانی دچار مشکل هستند و رفتارهایشان با الگوی جامعه مطابقت ندارد. شخصیت مرزی، شخصیت وابسته، شخصیت نمایشی، شخصیت خودشیفته، اسکیزوئید، اسکیزوتایپال، پارانوئید، شخصیت ضداجتماعی، وسواس جبری و… از موارد این مشکل روانی هستند.
اختلالات عصبی رشدی
اختلال عصبی-رشدی از جمله اختلالاتی است که بیشتر در سن کودکی نشان داده میشود. همان طور که از اسمش پیداست مربوط به زمان رشد کودکان است. اوتیسم، بیشفعالی، بیاختیاری مدفوع و ادرار، نافرمانی، اختلال زبان، اختلال یادگیری، اختلال گفتاری، معلولیت ذهنی، سلوک، تیک عصبی، اختلال هماهنگی حرکتی، کنترل تکانه و اعمال تخریبگرانه از جمله اختلالهای رشدی عصبی به شمار میرود.
اختلالات طیف اسکیزوفرنی و سایر اختلالات سایکوتیک
تفکرات غیرمنطقی، توهم و هذیان از بارزترین نشانههای بیماران اسکیزوفرنی به حساب میآید. انواع جنون، کاتاتونیا، مشکلات هذیانی و… بخشی از دسته بندی این نوع بیماری هستند.
علل شکل گیری اختلالات روانی
- شخصیت فرد
- عوامل ژنتیکی
- عوامل محیطی
- عوامل زیستی
- مصرف مواد مخدر
- الگوهای نامناسب تربیتی و روانی
تشخیص اختلالات روانی
- مشاهده نشانه های فرد
- مصاحبه بالینی و تشخیصی
- آزمونهای روانی
نشانههای هشداردهنده اختلالات روانی در همسر
اختلالات روانی نشانههای متعددی دارد که باید بر طبق علائم آورده شده در کتاب DSM باشد. تشخیص درست یک اختلال فقط توسط یک متخصص انجام میشود و ما نباید با یک نشانه به یک شخص برچسب بیماری بچسبانیم. اما به طور کلی برخی نشانهها هستند که میتواند بیانگر مسائل مهمی باشد. در ادامه به برخی از این موارد میپردازیم. اما باز هم تاکید بر این داریم که یک نشانه نمیتواند دلیلی بر قطعی بودن اختلال داشته باشد. تشخیص اختلال تنها باید توسط متخصص به کمک تست و مصاحبه بالینی انجام شود.
همیشه و همه جا من از تو برتر هستم
افرادی که دچار اختلال شخصیتی هستند عموما به طرف مقابلشان القا میکنند به اندازه کافی خوب نیستند و خودشان برتر هستند.
از تو متنفرم، عاشقت هستم
افرادی که مدام در احساساتشان دچار تناقض هستند و با کوچیکترین مسائل مدام نظر خود را عوض میکنند. عموما در ابتدای رابطه خوب هستند اما با گذشت زمان و فروکش کردن هیجانات اولیه، رابطه را قطع و وصل میکنند. برای مثال حرف از جدایی میزنند و بعد از چند روز آشتی میکنند و این روند ادامه پیدا میکند. غالبا فرد مقابل این اشخاص با افسردگی و اضطراب شدید مواجه میشود.
در گذشته روابط متعددی را تجربه کرده است
افراد تنوع طلب نمیتوانند در یک رابطه متعهد بمانند. هر شخصی گذشتهای دارد و ممکن است روابطی را تجربه کرده باشد ولی این روابط صرفا برای آشنایی بوده است و بعد از مدتی شناخت تصمیم به جدایی گرفتهاند. در طول روابط هم به آن شخص وفادار بوده است. اما اشخاصی که در یک زمان با چندین نفر دوست هستند و مدوام رابطهها را قطع میکنند تا با پارتنرهای جدید وارد رابطه شوند، دچار مشکل شخصیتی هستند و در آینده تضمینی برای متعهد ماندن به همسرشان وجود ندارد.
من همیشه برنده هستم
این افراد نمیتوانند بپذیرند کسی دیگری برنده باشد و همیشه خود را بالاتر از سایرین میبینند. در مقابل این افراد ممکن است احساس کنید دارید توانایی عقلی خود را از دست میدهید و به شدت دچار کمبود اعتماد به نفس میشوید.
سخن آخر
انتخاب همسر یکی از مهمترین مراحلی است که برای هر فرد در روند زندگیاش پیش میآید. این انتخاب با چالشهای بسیاری همراه است چرا که میتواند تمامی مسائل زندگی را تحت تاثیر خودش قرار دهد. انتخاب فردی که از لحاظ شخصیتی، مذهبی، فرهنگی، طبقانی به ما شبیه باشد، همچنین از سلامت روانی برخوردار باشد به تنهایی کار سختی است. امکان دارد با نادیده گرفتن این مسائل وارد زندگی مشترک شویم و مشکلات متعددی را تجربه کنیم. کمک گرفتن از مشاوره خانواده به ما در این زمینه کمک شایانی میکند. اختلالات روانی یکی از مواردی است که باید به آن توجه ویژهای کنیم. تشخیص اختلالات روانی برعهده روانشناس متخصص میباشد.
من با یه پسری آشنا شدم مجازی اختلال اعصاب داره عصبی بشه میزنه همه چیو بهم میریزد قبلاً دکتر هاشو میرفت اگر مداوم بره دکتر هاشو خوب میشه ؟
سلام دوست عزیز
بستگی به تشخیص پزشک و نوع اختلال داره .
موفق باشید .