
افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی است که به فاصله کوتاهی پس از زایمان ممکن است ظاهر شود. این افسردگی در ۵ تا ۲۵ درصد از زنان دیده میشود.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
علائم آن شامل کم خلق و خوی بودن و سایر علایم دیگر که به مدت حداقل دو هفته به طول بی انجامند است.
بسته به شدت آن، شما ممکن است برای مراقبت از خود و نوزاد خود با مشکل مواجه شوید و انگیزه ی نگهداری از فرزند خود را نداشته باشید. ممکن است کارهای ساده و آسان برای شما سخت و دشوار به نظر آیند.
گاهی ممکن است احساس پریشانی و یا حتی احساس گناه کنید زیرا که شما انتظار دارید از داشتن نوزاد خوشحالی کنید. با این حال، افسردگی پس از زایمان می تواند برای هر کسی اتفاق افتد و این تقصیر شما نیست پس خود را بابت حال کسل کننده و تنش های روزمره و پرخاشگری هایتان بازخواست نکنید
فسردگی پس از زایمان اغلب در عرض یک یا دو ماه پس از زایمان شروع می شود. و یا می تواند چند ماه پس از تولد نوزاد شروع شود. حدود یک سوم از زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان شروع علائمشان در طول دوران بارداری است و این علائم پس از زایمان هم ادامه خواهد داشت.
افسردگی پس از زایمان چه حسی دارد ؟
شما ممکن است همه یا تعدادی از علائم زیر را داشته باشید:
· افسردگی
در اکثر مواقع شما احساس نارضایتی دارید و بغض می کنید. این حالات شما در زمان خاصی از روز، مانند صبح یا شب/غروب ممکن است بدتر شود.
· زود رنج
همسر، کودک شما و یا بچه های دیگر ممکن است شما را زود رنج و یا عصبانی کنند.
· خستگی
همه کسانی که به تازگی مادر شده اند خیلی خسته می شوند. افسردگی باعث می شود که شما احساس کنید که بسیار خسته و فاقد انرژی هستید.
· بی خوابی
با اینکه بسیار خسته هستید ولی نمی توانید بخوابید. ممکن است دراز بکشید بدون اینکه خواب بروید و در مورد چیز های مختلف نگران باشید. ممکن است در طول شب بیدار شوید در حالی که کودک شما خواب است.
· تغییر اشتها
شما ممکن است اشتهای خود را از دست داده و یا فراموش کنید که غذا بخورید. برخی از زنان برای بدست آوردن آرامش غذا می خورند و پس از آن احساس بدی به دلیل افزایش وزن به آنها دست می دهد.
· لذت نبردن از هیچ چیز
شما درمیابید که نمی توانید از چیزی لذت ببرید و یا علاقه مند به چیزی باشید. شما ممکن است از بودن با کودک خود لذت نبرید.
· از دست دادن علاقه به رابطه جنسی
دلایل متعددی برای از دست دادن علاقه به رابطه جنسی بعد از بچه دار شدن وجود دارد. این کار ممکن است دردناک باشد و یا شما ممکن است بیش از حد خسته باشید. افسردگی پس از زایمان می تواند هر گونه میلی را از بین ببرد. همسر شما ممکن است این را درک نکند و احساس مطرود شدن کند.
· افکار منفی و گناه
افسردگی تفکر شما را تغییر می دهد:
۱٫ ممکن است شما افکار بسیار منفی داشته باشید
۲٫ ممکن است فکر کنید مادر خوبی نیستید و یا کودکتان شما را دوست ندارد
۳٫ ممکن است به خاطر اینگونه احساسات و افکار احساس گناه کنید و خود را مقصر بدانید
۴٫ ممکن است اعتماد به نفس خود را از دست بدهید
۵٫ ممکن است فکر کنید که نمی توانید از عهده چیزها بر آیید
· بیمناک/اضطراب
بیشتر کسانی که به تازگی مادر شده اند نگران سلامت کودک خود هستند. اگر شما افسردگی پس از زایمان دارید این نگرانی میتواند شما را از پا در آورد. ممکن است شما نگران باشید که:
۱٫ کودک شما خیلی مریض است
۲٫ کودک شما به اندازه کافی وزن نمی گیرد
۳٫ کودک شما بسیار گریه می کند و شما نمی توانید او را آرام کنید
۴٫ کودک شما بسیار آرام است و ممکن است دیگر نفس نکشد
۵٫ نگران باشید که ممکن است که به کودک خود آسیب برسانید
۶٫ ممکن است بیماری جسمی داشته باشید
۷٫ افسردگی پس از زایمانتا ن هرگز بهتر نشود
ممکن است بسیار نگران باشید از اینکه با کودک خود تنها بمانید. ممکن است به اطمینان خاطر از طرف همسر،مراقب بهداشت و یا پزشک خود نیازمند باشید.
ممکن است در زمان اضطراب برخی از موارد زیر را داشته باشند:
۱٫ نبض سریع
۲٫ تپش قلب
۳٫ تنگی نفس
۴٫ تعریق
۵٫ ترس از داشتن حمله قلبی و یا غش کردن
ممکن است شما از مکانهایی مثل مغازه های شلوغ اجتناب کنید به دلیل ترس از داشتن علائم پنیک (هراس).
· اجتناب از افراد دیگر
ممکن است شما نخواهید دوستان و اقوام را ببینید.. ممکن است رفتن به گروه های حمایت پس از زایمان برایتان دشوار باشد.
· نا امید
ممکن است حس کنید که هیچ چیز بهتر نخواهد شد. ممکن است فکر کنید که زندگی ارزش زیستن ندارد. ممکن است که حتی فکر کنید که خانواده تان بدون شما زندگی بهتری خواهند داشت.
· افکار خودکشی
اگر افکار آسیب رساندن به خودتان را دارید باید از پزشک خود کمک بخواهید. اگر انگیزه قوی برای آسیب رساندن به خودتان را دارید, باید فورا کمک بخواهید
· علائم روان پریشی
علائم روان پریشی در تعداد کمی از زنان مبتلا به افسردگی بسیار شدید توسعه پیدا می کند. آنها ممکن است صداهایی بشنودند واعتقادات غیر معمولی را داشته باشند. اگر این اتفاق برای شما افتاد باید فورا کمک بخواهید
علت این افسردگی در مادران چیست ؟
بارداری و زایمان با تغییرات شدید هورمونی همراهاند که خود این مسئله بر روح روان شخص تأثیر گذار است. این که نوزاد شیرخوار را به صورت ۲۴ ساعته نگه داری کند و استرسهایی که از او به مادر وارد میشود خود یک مسئلهای هست که همهٔ مادران به راحتی به آن تن نمیدهند و باعث بروز افسردگی در آنها میگردد حتی اگر بچه اول آنها نباشد
بچه دار شدن، زمان یک تغییر بزرگ است. داشتن عواطف مختلف معمول است. هر کس مبتلا به بیماری افسردگی نمیشود.
بیش از نیمی از مادران جدید “baby blues” را تجربه می کنند.این معمولا ۳ تا ۴ روز پس از تولد شروع می شود. ممکن است شما نوسانات خلق و خوی را داشته باشید. ممکن است به راحتی گریه کنید. ممکن است زود رنج شوید، خلقتان پایین آید و مضطرب شوید. همچنین ممکن است شما به چیزهایی بیش از حد واکنش نشان دهید. این حالات معمولا در زمانی که کودک شما در حدود ۱۰ روز است متوقف می شود. زنانی که “baby blues” دارند نیازی به درمان ندارند. اگر برای بیشتر از ۲ هفته ادامه پیدا کرد، به مراقب بهداشت و یا دکتر خود بگویید. آنها می توانید افسردگی بعد از زایمان را در شما بررسی کنند.
آیا می توان از افسردگی پس از زایمان جلوگیری کرد؟
خیر اما میتوان با برنامه ی منظم تفریحی و استراحت کافی از حاد شدن آن جلوگیری کرد
· سعی نکنید که یک زن خارق العاده باشید. سعی کنید کمتر کار کنیدتا بیش از حد خسته نشوید.
· سعی کنید با زنان دیگری که حامله هستند و یا به تازگی صاحب فرزند شده اند دوست شوید. ممکن است پیدا کردن دوست در زمانی که افسردگی پس از زایمان دارید سخت باشد.
· در کلاسهای قبل از زایمان شرکت کنید. و اگر همسر دارید، او را به همراه خود ببرید. و اگر نه، یک دوست و یا یکی از اقوام خود را با خود ببرید.
· داروهای ضد افسردگی را بدون نظر دکتر قطع نکنید. در حدود ۷ از ۱۰ زنانی که داروهای ضد افسردگی در طول حاملگی را قطع می کنند مریضیشان بعد از قطع دارو عود می کند. باید در مورد ریسک و منفعت ادامهء درمان در حاملگی و شیر دهی بحث کنید.
· اگر قبلا افسردگی داشته اید با روانشناس خود و یا مراقب بهداشت خود در ارتباط باشید. هر گونه نشانه ای از افسردگی در حاملگی یا افسردگی پس از زایمان را می توان زود تشخیص داد.
· اطمینان پیدا کنید که برای افسردگی در حاملگی درمان پیدا کنید. این درمان ممکن است که گفتار درمانی و یا دارو باشد.
· درخواست کمک از طرف دوستان و یا اقوام را قبول کنید.
رابطه مثبت و عاشقانه داشتن با همسرتان تاثیر بسیاری در بهبود شما دارد با او صحبت کنید و به روابط جنسیتان توجه کنید برای تشخیص و درمان خود حتما به پزشک و روانشناس مراجعه کنید