هوش در انسان دستهبندیها و انواع مختلفی دارد که یکی از آنها هوش هیجانی است. هوش هیجانی در تحصیل، کار، زندگی مشترک، زندگی اجتماعی و… اهمیت زیادی دارد. اگر شما نیز کسی هستید که فکر میکنید نیاز دارید که هوش هیجانی خود را بالا ببرید در این مطلب همراه ما باشید تا با راهکارهای افزایش هوش هیجانی بیشتر آشنا شوید.
هوش هیجانی چیست؟
در تعریف هوش هیجانی میتوان گفت به توانایی تشخیص و مدیریت احساسات خود و واکنش صحیح به احساسات دیگران هوش هیجانی گفته میشود. این توانایی به شما کمک میکند در انواع ارتباطات خود با دیگران بتوانید بهتر عمل کنید.
هوش هیجانی به قدری مهم است که ضعف در آن میتواند شما را در موقعیتهای مختلف با مشکل رو به رو کند اما خوب است بدانید که هوش هیجانی یک چیز صرفا ذاتی نیست و با تمرینهای مخصوصی میتوان آن را تقویت کرد و افزایش داد.
چطور هوش هیجانی خود را بالا ببریم؟
برای تقویت این نوع هوش راهکارهای ساده و عملی وجود دارند که به شما کمک میکنند هوش هیجانی خود را افزایش دهید. این روشها شامل موارد زیر هستند:
توجه به احساسات خود
بسیاری از ما در جریان زندگی خود متوجه احساساتی که داریم نیستیم. بهتر است زمانی را به خود اختصاص داده و به احساسات درونیتان توجه کنید. در این تمرین با مشخص کردن دقیق احساستان میتوانید بهتر با آن مواجه شوید.
همدردی با دیگران
به دیگران گوش دهید و به احساسات آنها توجه کنید. یکی از بهترین کارها این است که که شما با آن فرد همدردی کنید و یا حتی از تجربههای شخصی خود بگویید. این باعث محکمتر شدن ارتباط، نزدیک شدن و ایجاد دوستیهای پایدار شود.
مسئولیتپذیر باشید
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند مسئولیت پذیری یکی از قطعیترین ویژگیهای آنها است. برای تقویت هوش هیجانی خود مسئولیت کارها و وظایف, تصمیمات و اشتباهات خود را بر عهده بگیرید.
به نظرات خود شک کنید
هر کسی نظرات و افکاری دارد، گاهی اوقات زمان بگذارید و در مورد دیدگاه و نظراتتان فکر کنید، آنها را به چالش بکشید و از نو بررسی کنید. این کار باعث تقویت هوش هیجانی و همچنین درک بهتر نظر دیگران و افزایش پذیرندگی میشود.
توجه به نکات مثبت و جشن گرفتن آنها
به نکات مثبت زندگی توجه کنید و از آنها غافل نباشید. این موضوع به شما کمک میکند که علاوه بر ایجاد حس قدردانی از شرایط سخت زندگی بهتر عبور کنید.
توجه به نکات منفی و درک آنها
برخلاف رواشناسی زرد مثبت اندیشی که تنها بر نکات مثبت تمرکز دارد، باید به نکات منفی نیز توجه کنید، به آنها اجازه بروز بدهید تا بتوانید به این سوال پاسخ بدهید که چرا دچار احساسات منفی هستید و برای آن چه کار میتوانید بکنید؟
نفس عمیق بکشید
تجربه استرس در زندگی همه ما وجود دارد، با استفاده از تنفس عمیق بهتر میتوانید احساسات خود را مدیریت کنید. در مواقع بحرانی نفس عمیق بکشید، آب بخورید، راه بروید و هوای تازه استشمام کنید.
یک نگاه جامع به خود داشته باشید
شناخت خود بهصورت کامل، کار سختی است. برای کمک به این موضوع از نظرات دوستان منصف خود کمک بگیرید، از آنها بخواهید که نقاط قوت و ضعف شما را بگویند، آنها را بنویسید و مقایسه کنید. این کار از این جهت مهم است که کمک میکند شما از دیدگاهی دیگر نیز خودتان را ببینید.
قدرت برنامه ریزی را دست کم نگیرید
یک دفتر برنامه ریزی داشته باشد و کارهایتان را وارد لیست کنید. انجام موثر وظایف در سر موقع باعث تقویت هوش هیجانی شما میشود.
از منطقه امن خود خارج شوید
یکی از کارهایی که میتواند باعث شود شما به چالش کشیده شوید و هوش هیجانیتان تقویت شود بیرون آمدن از منطقه امن است. از منطقه امن خود خارج شوید و با تمام ظرفیتهایتان آشنا شوید.
نترسید، کمک بدهید و کمک بگیرید
برای برخی افراد کمک گرفتن واقعا سخت و دشوار است. اما باید بدانید توانایی کمک گرفتن و کمک کردن در مواقع نیاز باعث افزایش هوش هیجانی شما میشود.
تکنیکهای کاهش استرس را یاد بگیرید
همه افراد دچار استرس میشوند برای اینکه با آن به خوبی کنار بیایید، تکنیکهای کاهش استرس و اضطراب مانند نفس عمیق، یوگا، مدیتیشن و… را یاد بگیرید.
شنوده خوبی باشید
شاید شما هم شنیده باشید که گوش دادن فعال، یک نوع هنر است. خوب گوش دادن را تمرین کنید، این کار باعث تقویت هوش هیجانی میشود. همچنین این ویژگی برای آقایان خیلی مهم است چرا که میتواند یکی از روشهای ابراز علاقه به خانمها محسوب شود.
انعطافپذیر باشید و یاد بگیرید
یکی دیگر از راههای تقویت هوش هیجانی انعطافپذیری است. پذیرای چیزهای جدید، افراد جدید و…. باشید. از تغییرات موجود در زندگیتان فرار نکنید و با آنها کنار بیایید.
واقعبینی را در خود افزایش دهید
واقع بین باشید و با توجه به این موضوع برای اهدافتان برنامه ریزی کنید. برای مثال اگر بیش از حد درگیر گذشته هستید با استفاده از تکنیکهای کنار آمدن با گذشته بهتر است از آن عبور کنید و رو به جلو حرکت کنید.
قدرت قدرشناسی را لمس کنید
قدردان و سپاسگذار بودن برای بسیاری از چیزها حتی چیزهای کوچک و پیش پا افتاده میتواند هوش هیجانی شما را تقویت کند. این کار کمک میکند هر وقت پر از احساسات منفی شدید، متوجه نکات مثبت در زندگیتان نیز بشوید. شکرگزاری را به صورت ساده و روزانه تمرین کنید.
نتیجه گیری
هوش هیجانی در ابعاد مختلف زندگی هر فردی از کار تا ازدواج و روابط اجتماعی تاثیرگذار است. با استفاده از راهکارهای عملی بالا آن را تقویت کنید و از زندگیتان بیشتر لذت ببرید.